NEWS 201125 / 12 / 11

Tregu i mishit : Pa kushte higjienike !

KLOS- Megjithëse kushtet kanë ndryshuar gati në të gjitha tregjet e vendit, në Klos gjithçka shitet si shekuj më parë, në baltë, në pluhur, në rrugë. Të gjitha produktet bujqësore e blegtorale, materialet industriale apo rrobat tregtohen në kushte anormale. Ky treg shumëfishon tregtarët dhe blerësit ditën e diel. Vijnë shitës nga të katër anët e Matit dhe blerës nga Dibra, Bulqiza, Burreli apo rrethe të tjera të vendit. Fermerët e Luginës së Matit, Martaneshit, Xibrit, Klosit e viseve të tjera sjellin në këtë pazar bagëti, bulmet, fruta e perime, gjithçka ata mendojnë se mund të shitet. Produkti më i shitur është mishi. Ai tregtohet në kushte skandaloze. Kasapë të shumtë, kryesisht nga fshatrat dhe qyteti i Klosit, sigurojnë të imta dhe gjedhë për tregtim. Mirëpo therja e tregtimi i mishit realizohen në kushte mjaft të vështira. Bagëtitë theren në mes të baltës, pluhurit, pranisë së qenve rrugaçë, pranë lokaleve të tregtimit, në mungesë të ujit etj. “E shihni në ç’kushte jemi të detyruar të punojmë, -thonë kasapët e Pazarit të Klosit.- Taksat i paguajmë rregullisht, mirëpo askush nuk mendon të investojë për përmirësimin e kushteve. Kemi kërkuar nga bashkia të sigurojë të paktën ujin, pasi aktualisht mishi lahet me ujë të papastër. Qentë e shumtë jo vetëm neverisin blerësit, por janë burim infeksioni. Vendi ku ne therim e shesim mishin, -vijojnë tregtarët,- është në gjendje mizerabël. Edhe dje në këtë treg kishte dhjetëra kasapë që merreshin me tregtimin e mishit. Jo vetëm çmimi i mishit të viçit është rritur me 50-100 lekë për kilogram, por mishi tregtohej mes llucës, pranisë së qeneve të shumtë që kërkonin ushqim, fare pranë lokaleve që funksionojnë në territorin e pazarit vetëm ditëve të diela etj.

 

Prejardhje(Source) :

http://www.mapo.al/index.php?z=lexo&category=1&id=7153&titulli=tregu-i-mishit-pa-kushte-higjienike  

 

Koment :

 

Cfare te bejne kasapet e shkrete, punojne te dielen per te siguruar buken e gojes. Me te vertete ky pazar nuk ka kushte te mira higjienike por ama duhet theksuar se ka cilesi mishi qe shesin tregtaret sepse njerezit vijne edhe nga Tirana per te blere ne kete pazar.  Dhe bashkia e Klosit duhet ta marri ne konsiderate kete gje (qe njerezit (konsumatori) vjen nga larg per te blere! Atehere le te investohet ne kete pazar, ti bejme publicitet dhe keshtu mund te krijojme dhe vende pune!

 

De/Nga : AB²


24 / 12 / 11

Festat e fundvitit

(Les fêtes de fin d'année - The festive end of year)

Gëzuar festat e fundvitit të gjithë banoreve te Darsit, qytetaterrve te Klosit et të gjithë banoreve te fshatrave përreth! Mbarësi, Shëndet e Lumturi  të gjithëve!

 

Bonnes fêtes de fin d'année à tous les habitants  de Dars, des citadins de Klos et des habitants des villages aux alentours de Klos! Succès, Santé et Bonheur pour tout le monde!

 

Happy Holidays season to all people Dars, Klos city dwellers and villagers around Klos! Success, Health & Happiness for everyone!

 

Nga/De : AB²


23 / 06 / 11

Foto të reja

(Nouvelles photos - News pics)

Mirdita të gjithëve. Kam futur ne sit disa fografi të reja të fshatit Dars. Fotot janë bërë nga Lucienne B. Për ti shikuar futuni te rubrika Fotografi.

 

Bonjour à tout le monde. J'ai mis sur le site des nouvelles photos du village de Dars. Les photos sont prises par Lucienne B. Pour les voir il faut y aller dans la rubrique Photos.

 

Hello to everyone. I have put on the site of the new photos of the town of Dars. The photos are taken by Lucienne B. To view them you must go in the Photos section.

 

Nga/De : AB²


22 / 06 / 11

Pushimet verore

(Les vacances d'été - The summer holidays)

Ju uroj pushime të mbara verore te gjithe nxënësve dhe mësuesve të shkollës së Darsit.

 

Je souhaite de passer de bonnes vacances à tous les élèves et professeurs de l'école de Dars.

 

I want to spend good holidays to all pupils and teachers of the school of Dars.

 

Nga/De : AB²


16 / 01 / 11

Përfundon shkolla ne Dars me vlerë 150 mijë Euro

(L'école de Dars a été réalisée pour la somme de 150 milles euros - School Dars was performed for the sum of 150,000 euros )

Tiranë, më 18 korrik 2008

 

Në kuadrin e ndërtimit tëshkollave apo rehabilitimit të tyre në të gjithë vendin Ministri i Arsimit dhe Shkencës z. Genc Pollo inaguroisot godinën e re të shkollës bazë 9-vjeçare të Darsit, komunë e Klosit.Të pranishëm në këtë ceremoni ishin edhe z. Gani Ahmeti drejtor i Drejtorisë Arsimore, dhe pushtetarë vendorë. 180 nxënësit e këtij fshati këtë shtator do të mësojnë në shkollën e re, e cila u ndërtua me fondet e buxhetit të shtetit, granti konkurrues, me vlerë 150 mijë Euro dhe falë bujarisë së familjes së z. Hajredin Memaçi, që dhuroi truallin për ndërtimin e shkollës. Para një viti nxënësit frekuentonin shkollën me 4 klasa, godina 50 metra larg së resë, e cila kishte pësuar shumë dëmtime dhe kishte rrezik shembjeje. “Jam vërtet i gëzuar të shikoj frytet e një pune për të cilën ne përpiqemi çdo ditë,- u shpreh ministri Pollo, - jo thjesht si qeveri apo ministri arsimi, por të gjithë bashkë duke filluar nga komuniteti i fshatit Dars, fëmijë, të mëdhenj, pleq, tek pushteti vendor, bashkia që ka bërë shumë përpjekje, që ka investuar shumë bashkë me ne, për ta ngritur këtë shkollë, për të sjellë një ndryshim, që është jashtëzakonisht i rëndësishëm, jo vetëm për gëzimin e sotëm, por edhe për Matin dhe gjithë Shqipërinë. Sepse këtë kontrast që shohim sot, midis godinave të shkollës para një viti dhe më herët, që janë në dy krahët tanë dhe godina e re e ndërtuar me përpjekjet tona të përbashkëta dhe me dhurimin e truallit nga një familje arsimdashëse, këtë kontrast ne duam ta realizojmë midis Shqipërisë së viteve të shkuara dhe asaj që duam të projektojmë në shekullin e 21-të. Ky ndryshim vjen vetëm përmes dijes, arsimit, përmes të nxënit dhe kualifikimit cilësor që këta fëmijë, kur të arrijnë moshën 18 vjeçare apo 24 vjeçare, të jenë formuar si duhet edhe si qytetarë, edhe si familjarë, por edhe si specialistë të zotë për të ecur përpara, të gjithë shpresojmë, në kushte më të mira se prindërit e tyre. Prandaj kjo ceremoni është rast i mirë për të na kujtuar ne detyrimet tona të mëdha, jo thjesht disa arritje të realizuara tashmë, pa i mohuar apo zvogëluar ato, por detyrimet shumë herë më të mëdha që kemi për të ardhmen, sepse një punë e mirë e kryer është gjë shumë e mirë, por detyra jonë është që si këto të bëjmë shumë. Duke filluar nga fshati Dars, bashkia Klos dhe rrethi Matit, investimet për arsimin në mënyrë të veçantë, krahasuar me tre vite më parë, gati janë 10-fishuar dhe investime konkrete, si kjo shkollë që sot inaguruam, janë dëshmitarët më të mirë të këtij përkushtimi që kemi jo thjesht për godinën që ndërtojmë sot, por për të ardhmen e shoqërisë së nësërme.”

 

Prejardhje (Source) :  

http://www.mash.gov.al/LAJMET%20E%20DITES/shkolla%20dars.htm

 

Koment / Commentaire :

 

Fshati DARS e meritonte prej kohësh ndërtimin e një shkolle të re. Nga shkolla e Darsit kanë dale shumë nxënës të talentuar  falë edhe mësuesve të aftë që kanë kontribuar për zhvillimin kulturor të  vendit.

Bravo !

 

Il était temps que le village de Dars, ait une nouvelle école. Il y a beaucoup de jeunes éleves de cette école, qui ont réussi à étudier dans des lycées professionnels répandus sur l'ensemble du territoire albanais. Preuve que les professeurs de l'école de Dars ont fait et continuent de faire un bon travail pour le développement culturel et social du village. Bravo !

 

It was time for the village of Dars, has a new school. There are many young pupils of this school were able to study at vocational lycées spread on the entire Albanian territory. Evidence that school teachers Dars have made and continue to do a good job for the cultural and social development of the village. Congratulations!

 

Nga/De : AB²


15 / 01 / 11

Banorët (Residents) : Rruga e Arbërit na dëmton varret

(La route d'Arbëri détruit les tombes - The Arbëri road destroyed the tombs)

BURREL Të paktën 40 burra, përfaqësues të fshatit Plani i Bardhë në Bashkinë e Klosit, kanë reaguar për punimet në trasenë e Rrugës së Arbërit. Shkak i këtij veprimi është bërë dëmtimi i varrezave, shtëpive të banimit, tokave, trojeve, pemëve frutore, ujit të pijshëm, dëmtimi i rrugëve nga ku banorët dërgojnë bagëtitë në kullotë, etj. Kryetari i fshatit, Agim Allushi, dhe banorët e tjerë kanë kërkuar nga Bashkia Klos dhe firma zbatuese të projektit “Gjoka” të ndalin punimet pasi, sipas tyre: “është e patolerueshme dhe e pafalshme të nisë zbatimi i këtij projekti pa menduar më parë pasojat që sjellë ai. Dëmtimi i varrezave të fshatit është një dëm i madh moral dhe si i tillë nuk mund të pranohet nga ana jonë” – u shprehën banorët e fshatit më të varfër në rrethin e Matit, Plani i Bardhë. Ata thanë se u dëmtohen varrezat e të afërmve, shtëpitë e banimit, toka dhe gjithçka tjetër. “Ne, u shprehën banorë të Planit të Bardhë, kërkojmë pezullimin e punimeve nga ana e bashkisë. Firma, bashkia dhe përfaqësia e fshatit tonë, të ulen në bisedime, megjithëse një gjë e tillë duhej bërë më parë, pasi fillimi i punimeve, pa marrë parasysh pasojat që vijnë nga ndërtimi i kësaj rruge, është një veprim i nxituar dhe i gabuar. “Ne nuk kërkojmë zhdëmtim për varret, por dëmi moral për fiset Betaj, Loshaj, Tafaj etj, është mjaft i madh. Të gjitha strukturat shtetërore duhet të bashkëveprojnë për të mos cenuar moralisht banorët e Planit të Bardhë” - nënvizuan ata. P.H.

 

Prejardhje (Source) :  

http://www.mapo.al/index.php?z=lexo&category=1&id=2492&titulli=banoret-rruga-e-arberit-na-demton-varret

 

Koment / Commentaire :

 

Siç e thotë dhe kryetari i komunës se Planit të Bardhë, Agim Allushi firma Gjoka nuk duhet të fillojë punimet pa marrë parasysh pasojat që do të lindin gjatë punimëve. Pyetja lind : A ka një projekt ndërtimi kjo firmë ? A ka plane, apo ka vendosur të ndërtojë diçka pa baza, pa themele, siç themi në gjuhën tradicionale.

 

Le maire de Plani i Bardhë, Agim Allushi, et les habitants du village sont inquiets parce que l'entreprise Gjoka est en train de construire une route passant dans ce village. Il n'y a pas un véritable plan ou projet de ce fait la route va endommager ce village (les tombes, les terres cultivables, l'eau potable (enjeux important), les arbres fruitiers, les maisons). Il est temps de travailler comme des véritables professionnels et non comme des "bricoleurs de dimanche".

 

Mayor Plani i Bardhë Agim Allushi, and the villagers are worried because the company Gjoka is building a road passing through the village. There is not a real plan or project therefore the road will damage the village (tombs, farmland, drinking water (important issues), the fruit trees, houses). It's time to work to be true professionals and not as " Handymen Sunday".

 

Nga/De : AB²


15 / 01 / 11

Klos : Bashkia e fundosur ne borxhe !

(La mairie endettée ! - The municipality in debt ! )

KLOS - Bashkia e Klosit është mbërthyer nga kriza. Këtë e pranon edhe kryetari i kësaj njësie vendore, Ramazan Mjeshtri. Megjithëse i rezervuar në prononcimin e tij, ai thotë se granti i ardhur nga Qeveria për vitin 2010 është 80 milionë lekë më pak se ai i vitit të kaluar. “Ky grant është më i ulët sepse tenderët me vlerë të lartë nuk do të zhvillohen në bashki e komuna por në dikastere”, tha Mjeshtri. Kjo bashki nuk ka shpërndarë ndihmën ekonomike për qindra familje që prej muajit dhjetor të vitit 2009. “Kemi pasur shumë probleme me ndarjen e ndihmës ekonomike. Me shumë përpjekje kemi shpërndarë ndihmën e muajve tetor-nëntor dhe tani po orvatemi të ndajmë edhe atë të muajve dhjetor 2009 dhe janar 2010”. Por ajo çka e veçon krizën e kësaj bashkie është borxhi i madh i akumuluar gjatë vitit të kaluar elektoral, pasi klosianët kanë votuar dy herë, në zgjedhjet e qershorit për Kuvendin e Shqipërisë dhe në nëntor për Kryetarin e Bashkisë, pasi ish-kryetari u zgjodh deputet. Burime të sigurta informacioni saktësojnë se bashkia u detyrohet firmave të ndërtimit të paktën në shumën 400 milionë lekë, pasi ato kanë kryer punimet në rrugë, ujësjellës, shkolla, qendra shëndetësore etj, por fondet nuk janë lëvruar ende. h.p

 

Prejardhje(Source): http://lajme.shqiperia.com/lajme/artikull/iden/416984/titulli/Klos-bashkia-e-fundosur-ne-borxhe

 

Koment / Commentaire :

 

Si mund të fillohet një projekt ndërtimi pa pasur shumën e lekëve qe nevojitet ? Apo për te fituar zgjedhjet politike, për cdo fushatë elektorale, fillojmë si përherë të ndërtojmë rrugë, ujëssjellësa etj.

 

Comment peut-on s'endetter ? Comment une mairie peut s'endetter ? On construit des routes sans avoir de l'argent ?  Le but final est d'influencer les habitants à voter pour tel parti politique ou autres selon la majorité au pouvoir. Donc à Klos, à Dars ou ailleurs en Albanie, on construit des routes souvent pendant les campagnes électorales. De ce fait une mairie va s'endetter deux fois : une fois en investissant à construire des nouvelles routes et la deuxième fois en payant la campagne électorale et en manipulant les électeurs (donner de l'argent pour voter pour telle ou telle personne.) L'avenir nous dira plus...

 

How can we go into debt? How a municipality can go into debt? Roads are built without money? The final goal is to influence people to vote for a political party or the other according to the governing majority. Therefore Klos at Dars or elsewhere in Albania, roads are often built during election campaigns. Thus a municipality will go into debt twice: once by investing in building new roads and the second time by paying the campaign and manipulating voters (give money to vote pout particular person.) The future will tell us more ...

 

Nga/De : AB²


15 / 01 / 11

Klos : Banorët pa ujë !

(Les résidents sans eau - Residents without water)

28/09/2010,14:40

 

Banorët e bashkisë Klos, gjatë muajit gusht dhe në vazhdim vuajnë mungesën e ujit të pijshëm. Furnizimi bëhet vetëm pak minuta në ditë dhe shkak për sasine e paktë të ujit jane nderhyrjet e jashteligjshme ne rrjet. Ndërkohë ujësjellësi  ka probleme dhe ne amortizimin dhe sa here ka rreshje shiu uji turbullohet. Mungesa e ujit te pijshem eshte ndjere edhe ne spitalin e Klosit dhe ne qendren shendetesore. Sipas kryebashkiakut te Klosit, shkak eshte ulja e burimeve ujore qe furnizojne ujesjellesin. Ne kete bashki eshte duke u ndertuar nje ujesjelles i ri qe ka gjasa te vihet ne pune brenda vitit.  

 

Prejardhje (Source) : http://www.top-channel.tv/artikull.php?ref=rss&id=193533

 

Koment / Commentaire :

 

A mund të më shpjegoni si ka mundësi qe qytetit i Klosit vuan për ujë të pishëm, kur ne kemi burime ujore  për te furnizuar dhjetë herë më shumë se qyteti i Klosit. Pse nuk është investuar gjatë këtyre viteve kur jemi ne dijeni që kemi probleme te tilla ?

 

La raison est de savoir pourquoi la ville de Klos souffre d’absence d'eau potable, alors que nous avons des sources, capables de fournir en eau potable, dix fois plus de personnes que le nombre actuel d'habitants. Pourquoi on n'a pas investit pendant ces dernières années, alors qu'on sait que nous avons de tels problèmes ?

 

The reason is why the city of Klos suffers from abesence drinking water, while we source capable of supplying drinking water, ten times more people than the current number of people. Why we did not invest during these last years when we know that we have such problems?

 

Nga/De : AB²