1914 / “Ja si rimëkëmbet Shqipëria!” – Deklaratat e Turhan Pashës për “La Tribuna”


Turhan Pashë Permeti (1846 – 1927)
Turhan Pashë Permeti (1846 – 1927)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 2 Shtator 2022

 

“Stamboul” ka botuar, të shtunën e 21 marsit 1914, në faqen n°2, intervistën ekskluzive të Turhan Pashës dhënë asokohe korrespodentit special të “La Tribuna” në Durrës në lidhje me rimëkëmbjen e Shqipërisë, të cilën Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Deklaratat e Turhan Pashës

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Romë, 20 mars.

 

La Tribuna publikon një intervistë që korrespondenti i saj special në Shqipëri ka pasur në Durrës me Turhan Pashën.

 

Kryeministri shqiptar deklaroi se ka synimin e vendosur të zbatojë një program të rimëkëmbjes ekonomike të Shqipërisë duke filluar me zgjidhjen e problemeve kryesore, pra hapjen e porteve dhe ndërtimin e rrugëve, sepse në mungesë të mjeteve të komunikimit, Shqipërisë i mungon jeta aktive. Duhet t'i tregojmë botës, shtoi shtetari i shquar, se Shqipëria është e aftë të punojë për rimëkëmbjen e saj dhe zhvillimin e brendshëm.

 

Prandaj do të na duhet të rrisim (përmirësojmë) kushtet e bujqësisë, të aktivizojmë prodhimet, të transformojmë kënetat.

 

Duke folur për politikën e jashtme, Turhan Pasha pohoi se Shqipëria duhet të bëhet një element paqeje dhe moderimi në Ballkan.

 

Ai përfundoi duke uruar që i gjithë kombi shqiptar të mblidhet rreth ministrisë kombëtare, në mënyrë që ta mbështetesë në detyrën e mundimshme që ka marrë dhe të meritojë kështu simpatinë e Evropës. – (Ag. It.)

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

http://www.illyria.com/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://americaneye.al/ja-si-rimekembet-shqiperia-deklarata-e-turhan-pashes-per-la-tribuna-me-1914/

 

https://www.kultplus.com/lajme/ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://ampress.ca/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://diasporashqiptare.al/2022/09/02/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://konica.al/2022/09/turhan-pasha-thote-sesi-te-rimekembim-shqiperine/

 

https://opinion.al/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://plavaeguciasot.com/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://www.syri-vision.tv/ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/

 

https://drini.us/1914-ja-si-rimekembet-shqiperia-deklaratat-e-turhan-pashes-per-la-tribuna/