Le Figaro (1880) : Deklarata e Lidhjes shqiptare të Prizrenit për Ulqinin drejtuar përfaqësuesve evropianë që jetonin në Shkodër


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 21 Maj 2018

 

Prestigjiozia franceze, “Le Figaro”, ka botuar, të hënën e 22 nëntorit 1880, në faqen n°2, deklaratën e Lidhjes shqiptare të Prizrenit në lidhje me qytetin e Ulqinit, drejtuar asokohe përfaqësuesve evropianë që jetonin në Shkodër.

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë për lexuesin shqiptar, detaje mbi kërkesat e udhëheqësve shqiptarë ndaj trupave diplomatike evropiane :

 

Këtë herë është e qartë dhe kategorike. Ulqini vendosi të mos dëgjojë Kongresin, Malazezët, Turqit dhe të tjerët. Lidhja Shqiptare sapo ka dërguar deklaratën e mëposhtme përfaqësuesve evropianë që jetojnë në Shkodër.

 

Komisioni i Lidhjes në Ulqin :

 

Sapo kemi mësuar se qeveria e vilajetit të Shkodrës ka vendosur të dorëzojë me forcë territorin tonë Malit të Zi dhe për këtë qëllim disa batalione ushtarake duhet të dërgohen në Ulqin.

 

Ne, banorët e këtij qyteti, çështje të Madhërisë së Tij Sulltanit, kemi vendosur të gjithë, pa dallim feje, në rast se verifikohet ky version, të rezistojmë dhe të kundërshtojmë, me armët në duar, pushtimin e territorit tonë nga çdo forcë e armatosur, muslimane apo tjetër, dhe ne hedhim poshtë çdo përgjegjësi për ngjarjet fatale që mund të ndodhin mbi të ashtëquajturën qeveri të vilajetit të Shkodrës.

 

Ky vendim është dërguar nga ne në të gjitha pikat e këtij vendi; ne e sjellim atë gjithashtu në vëmendjen tuaj.

 

 

 * Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane/

 

http://illyriapress.com/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

http://www.civitas.al/vendi/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizerenit-per-ulqinin-drejtuar-nderkombetareve

 

http://autochthonous.njekomb.com/?p=23277

 

http://www.balkanweb.com/site/deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/892546/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

http://opinion.al/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

http://www.lexo.al/deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/05/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/

 

https://www.syri.net/arte-media/163255/si-lidhja-e-prizrenit-i-kercenoi-diplomatet-evropiane-se-nuk-do-ta-leshoje-ulqinin-pa-lufte/

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=19123

 

https://vloranews.net/le-figaro-1880-deklarata-e-lidhjes-shqiptare-te-prizrenit-per-ulqinin-drejtuar-perfaqesuesve-evropiane-qe-jetonin-ne-shkoder/