Neue Freie Presse (8 Nëntor 1912) : Intervista e Ismail Qemalit në Vjenë për pavarësinë e Shqipërisë


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë –   17 Qershor 2017

 

Gazeta politike franceze, « Le Radical », ka botuar, të shtunën e 9 nëntorit 1912, në faqen n° 3, intervistën e Ismail Qemalit dhënë për gazetën austriake, « Neue Freie Presse ».

 

Lideri shqiptar ka folur për pavarësinë e Shqipërisë, për aleatët e saj, si dhe për marrëdheniet me fqinjët. Ai nuk ka nguruar të paralajmërojë Evropën për rrezikun me të cilin do të përballej nëse copëtoheshin tokat shqiptare.

 

Në vijim do të gjeni intervistën e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja, Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » :

 

« Vjenë, 8 Nëntor 1912 : La Nouvelle Presse Libre (Neue Freie Presse)  ka botuar intervistën e liderit shqiptar, Ismail Qemali, aktualisht në Vjenë :

 

Pushtuesit e tanishëm do të bënin një gabim të madh nëse do të dëshironin të zgjeronin kufijtë e tyre mbi kurrizin e shqiptarëve. Ata kurrë nuk do të pranojnë një fat të tillë, dhe Evropa nuk do të jetë kurrë në paqe në qoftë se Shqipëria është e fragmentuar.

 

Nëse territoret e pushtuara nga shtetet ballkanike janë tashmë të pavarura nga Turqia, Shqipëria gjithashtu e ka në zemër të bëhet një shtet i civilizuar, dhe duke pasur parasysh se ne duam marrëdhënie të mira me Serbinë, kjo e fundit do të mund të përdorë portet tona për tregtinë e saj.

 

Malësorët luftojnë kundra Turqisë, jo për Malin e Zi, por për pavarësinë e Shqipërisë.

 

Në lidhje me marrëdhëniet e ardhshme të Shqipërisë me Austro-Hungarinë, Ismail Qemali ka deklaruar :

 

Ne duam të mbajmë raporte të mira me Austro-Hungarinë dhe Italinë, me qëllim që këto dy shtete të favorizojnë zhvillimin tonë intelektual dhe ekonomik.

 

Një shtet i vogël ka nëvojë të mbështetet tek më të mëdhenjtë, dhe kjo mbështetje  në dy fuqitë aleate të Adriatikut është e qartë.

 

Monarkia e madhe fqinje do të ketë vetëm përfitim nga një Shqipëri e pavarur. »

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

Opinion.al :

http://opinion.al/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

360°.al :

http://www.360grade.al/me-shume/sqhiperia-alternative/item/78928-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/06/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Hithra.al :

http://hithra.al/2017/06/17/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/718339/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Struga Lajm :

http://strugalajm.com/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Koha Jonë :

http://www.kohajone.com/2017/06/17/8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

InfoPress :

http://gazetainfopress.com/historia_arkeologji/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise

 

Manastiri Lajm :

https://manastirilajm.com/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise-per-neue-freie-presse-8-nentor-1912/

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/intervista-e-rralle-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/intervista-e-rralle-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise-nga-aurenc-bebja-france-17-qershor-2017/

 

Shkodra News :

http://www.shkodra.news/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Ulqini Online :

http://ulqini-online.com/sajti/?p=14550

 

Vloranews :

http://vloranews.net/?p=76984

 

Shqiptari.eu :

http://www.shqiptari.eu/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Shqiperia Ime :

http://shqiperiaime.al/post-24925/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/06/18/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/1

 

Nacional Albania :

http://www.nacionalalbania.al/2017/06/neue-freie-presse-8-nentor-1912-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise/

 

Gjergj Kastrioti News :

http://www.gjergjkastrioti.org/elita-kombetare/figurat-e-shtetit/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise-ne-vjene/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=11829

 

 

25/11/2017

 

http://www.panorama.com.al/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia/

 

http://opinion.al/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://www.balkanweb.com/site/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://www.360grade.al/politike/item/109068-intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-s-do-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar

 

http://alb-spirit.com/2017/11/25/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://shekulli.com.al/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://noa.al/lajmi/2017/11/661097.html

 

http://www.javanews.al/intervista-e-rralle-e-ismail-qemalit-shqiperia-e-copetuar-nje-paqe-e-munguar-per-europen/

 

http://www.gazetatema.net/2017/11/25/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://www.dritare.net/2017/11/25/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-per-pavaresine-e-shqiperise-2/1

 

http://www.tetovasot.com/2017/11/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-te-jete-ne-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://www.pamfleti.com/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-monarkia-e-madhe-fqinje-te-kete-vetem-perfitim-nga-nje-shqiperi-e-pavarur

 

http://www.syri.net/arte-media/111863/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

https://www.medial.mk/2017/11/25/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia/

 

http://www.lexo.al/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-europa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/

 

http://www.kohajone.com/2017/11/25/intervista-e-ismail-qemalit-ne-vjene-evropa-sdo-kete-kurre-paqe-nese-shqiperia-eshte-e-fragmentuar/