Le Petit Journal (1911) : Janica Martinaj, kryengritësja 22 vjeçare, është Zhanë d’Ark–a shqiptare


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 29 Prill 2018

 

Le Petit Journal (Supplément Illustré) ka botuar, të dielën e 28 majit 1911, në ballinë, gravurën e shqiptares Janica Martinaj, kryengritëses 22 vjeçare, të cilën gazeta franceze nuk ka nguruar ta krahasojë asokohe më Zhanë d’Ark-ën.

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë për publikun shqiptar, shpjegimin e kësaj gravure :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 Shpjegimet e gravurave tona.

 

Janica Martinaj, Zhanë D’Ark–a shqiptare

 

Një luftëtare e sapo zbuluar në kryengritjen shqiptare.

 

Janica (Zhanë) Martinaj është vajza e një bajraktari. Pas vdekjes se babait të saj, gjatë një përleshje, djali më i rritur u thirr për ta zëvendësuar. Por trashëgimtari i fisnikut shqiptar ishte vetëm tetë vjeç. Çfarë duhej bërë atëherë ?

 

– Më ndiqni ! bërtiti Janica, pasi kishte mbledhur ushtarët e babait të saj – unë do t'ju çoj drejt fitores.

 

Dhe Zhanë d’Ark-a shqiptare, 22 vjeçare, vërshoi drejt armikut.

 

Janica është shtatlartë dhe e fortë. Bukuria e saj magjeps kryengritësit. E armatosur me një pushkë të vjetër, të praruar me argjend dhe fildish, ajo drejton operacionet me një guxim të rrallë.

 

Dhe, këto ditët e fundit, e pamë atë, në krye të kryengritësve që ajo udhëqeh, të sulmojë fortifikimet osmane dhe të detyrojë arratisjen e  ushtarëve të sulltanit.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-petit-journal-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-d-ark-a-shqiptare/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/kryengritesja-22-vjecare-zhane-dark-a-shqiptare/

 

https://www.voal.ch/le-petit-journal-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-darka-shqiptare/

 

https://americaneye.al/le-petit-journal-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-nje-zhan-dark-shqiptare/

 

http://www.panorama.com.al/le-petit-journal-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-a-shqiptare/

 

https://www.syri.net/arte-media/157079/media-franceze-1911-janica-martinaj-zhane-dark-shqiptare/

 

http://www.njekomb.com/?p=97978

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/880708/le-petit-journal-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-ndash-a-shqiptare/

 

http://www.balkanweb.com/site/le-petit-journal-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-a-shqiptare/

 

http://opinion.al/gazeta-franceze-e-vitit-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-a-shqiptare/

 

http://thenaturalalbania.com/2018/04/29/janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-a-shqiptareshkruan-le-petit-journal-1911/

 

https://theworldnews.net/al-news/le-petit-journal-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-d-ark-a-shqiptare

 

http://sot7.al/?p=28779

 

http://www.civitas.al/kulture/le-petit-journal1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-shqiptarea-shqiptare

 

https://vloranews.net/le-petit-journal-1911-janica-martinaj-kryengritesja-22-vjecare-eshte-zhane-dark-a-shqiptare/