Libri i 1829 / Rrëfimi i etnologut William Frederic Edwards mbi origjinën pellazge të shqiptarëve


Burimi : Bibliothèque numérique de Lyon
Burimi : Bibliothèque numérique de Lyon

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Maj 2018

 

Në librin me titull “Caractères physiologiques des Races humaines considérés dans leurs rapports avec l'histoire, lettre a M. Amédée Thierry”, të etnologut William Frederic Edwards (1777-1842), botuar në Paris në vitin 1829, gjejmë një përshkrim të veçantë të autorit në lidhje me origjinën pellazge të shqiptarëve, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

…Nga dy tipet (pellazgë dhe helenë) që kemi folur, është e sigurt se i pari është i pastër; ndërsa për të dytin, jo. Ky mund të jetë rezultat i një përzierjeje të të parit me një tjetër, i panjohur për ne, sepse nuk më duket mjaft elegant (uniform) apo origjinal. Duhet të kërkohet në të gjithë Greqinë duke i dhënë këtij emri kuptim më të gjerë.

 

Një popull gjendet aty (në Greqi) që nuk është studiuar mjaftueshëm. Ai flet gjuhën e tij; ne nuk e dimë prej nga erdhi, as kur u vendos aty; të paktën unë nuk kam qenë në gjendje të mësoj asgjë nga ata që ishin më të arsimuar.

 

Në disa aspekte, shqiptarët janë në Greqi ashtu siç janë baskët në të dyja anët e Pirenejeve, bretonët në Francë, galët (uellsianët) në Angli, dhe ata që flasin gjuhën « erse » në Skoci dhe Irlandë, një ‘mbetje’ banorësh të lashtë.

 

Pse të mos i konsiderojmë si të tillë, nëse është e vërtetë që nuk gjejmë asnjë gjurmë të origjinës së tyre të huaj qoftë në traditat e tyre, në histori, apo në krahasimin e gjuhëve ?

 

Pse të mos jenë pasardhësit e Pellazgëve ? Kam parë shqiptarë në Venedik, madje edhe i kam pikturuar (vizatuar) ; por unë nuk do të përpiqem të vë në dukje idetë që më kanë sugjeruar, se unë nuk e di nëse kam parë tipin karakteristik të këtij populli, dhe nëse informacionet e origjinës së tyre që unë sapo kam sjellë janë të vërteta apo iluzione.

 

Le të shpresojmë që shkencëtarët e dërguar në të dy vendet, që kanë qenë vatrat e para të rilindjes në Evropë, do të ndërrmarin nisma të reja ekspeditash shkencore, të cilat do të rivalizojnë me ato të lundruesve, në lidhje me përcaktimin e saktë të llojeve të racave njerëzore…

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

https://americaneye.al/libri-1820-rrefimi-etnologut-francez-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://www.civitas.al/kulture/libri-i-rralle-i-1829-rrefimi-i-etnologut-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve

 

http://www.njekomb.com/?p=106001

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/895849/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://www.balkanweb.com/site/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

https://www.syri.net/arte-media/165070/ne-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://pashtriku.org/?kat=45&shkrimi=7709

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=19185

 

http://opinion.al/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://perqasje.com/2018/05/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

https://www.voal.ch/libri-1829-rrefimi-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://tv1-channel.tv/2018/05/27/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

https://vloranews.net/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://www.bulevardionline.com/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/05/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://www.pathos.info/lajme/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/

 

http://limit.al/2018/05/29/libri-i-1829-rrefimi-i-etnologut-william-frederic-edwards-mbi-origjinen-pellazge-te-shqiptareve/