Kur shkrimtarja zvicerane Noëlle Roger (Hélène Dufour), e sapo kthyer nga Durrësi, dëshmonte për krimet serbe në Shqipëri (1921)


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 29 Shkurt 2020

 

“La Jeune République” ka botuar, të dielën e 25 shtatorit 1921, në faqen n°3, rrëfimin e shkrimtares zvicerane mbi krimet serbe ndaj shqiptarëve, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Martirizimi i Shqipërisë

Një dëshmi neutrale

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Në grupin e kombësive të Lindjes, ekziston një vend i vogël, i cili, i rrethuar nga fqinjë të fuqishëm, kërcënohet se do të humbasë pavarësinë e tij : është ish-çifligu i Princ Vidit : Shqipëria.

 

Kufijtë e saj, si dhe statusi i saj ndërkombëtar, sidoqoftë, ishin përcaktuar në një mënyrë të saktë nga marrëveshjet e 1913 dhe 1914, por, gjatë luftës, Shqipëria ishte neutral (asnjëanëse). A po e paguan tani çmimin për asnjanësinë e saj ?

 

Edhe mund ta besojmë këtë ! Është e vërtetë që vendndodhja e saj strategjike në Adriatik, izolimi i saj, dobësia e saj dhe veçanërisht afërsia e mbretërive të fuqishme serbo-kroate dhe greke ka të ngjarë ta tërheqin atë në telashe dhe armiqësi.

 

Në mungesë të arsyeve juridike, ato zbuluan arsye strategjike për pushtimin e territorit të saj. Serbët veçanërisht, në veri të Shqipërisë, u dalluan për mizoritë më të këqija. Rrethina të tëra, siç është Kosova, u dogjën, popullata u masakrua dhe pronat u plaçkitën.

 

Me ndihmën e trupave të rregullta dhe organizatës së njohur si : Tserna Ruka (dora e zezë), serbët “civilizuan” rrethinat e pushtuara, aq sa, për dy muaj, dikush mund të numëronte deri në dymbëdhjetë mijë shqiptarë viktima të aksioneve të tepruara.

 

Dëshmia e një personi neutral (sepse akoma ka të tillë !) është e dobishme këtu. Ja çfarë shkruante zonja Noëlle Roger, kur u kthye nga Durrësi, në Journal de Genève më 21 shtator :

 

Ne kemi marrë pjesë në shpërndarjen e supës që Kryqi i Kuq amerikan i dhuron çdo mbrëmje grave dhe fëmijëve të refugjatëve të dëbuar nga fshatrat e tyre të rrënuara, të cilët kanë shpëtuar nga masakrat e numërta që ende vazhdojnë në territoret e pushtuara nga Serbët në Shqipërinë e lirë.

 

Të porsalindur të sëmurë, nënat adoleshente që kujdesen për foshnjat e tyre të drobitura, fytyrat e rraskapitura të sëmurëve, gra të plakura të dobëta, dhe ky trishtim që dallohej në pamjet e zymta, këto sy të uritur të fëmijëve që ndjekin tasat dhe i përpijnë ata paraprakisht, të gjithë këta rreckamanë që dikur ishin fshatarë të pasur, që jetonin kryesisht falë punës së tyre – çfarë vizioni mjerimi dhe dëshpërimi e pamundur të bëheshin më pak të dhimbshëm sesa kujtimet tona më të dhimbshme të luftës... Dhe në të gjitha qytetet e Shqipërisë, hasim të njëjtin ankth.

 

Shqipëria neutrale, e cila kërkon vetëm paqen, tani është e kërcënuar nga copëtimi që do ta shpjerë në dënimin me vdekje. Edhe më i thjeshti nga fshatarët e di këtë gjë. Dhe ky popull i vogël malsor, i dhënë me zell për tokën dhe pavarësinë e tij, është i gatshëm të vdesë, nëse Evropa, indiferente dhe injorante, do të luajë më këtë padrejtësi mizore...

 

Shqiptarët ende dhe fatkeqësisht nuk kanë sosur në fund të vuajtjes së tyre. Sot, mësojmë se u është dërguar një ultimatum nga serbo-kroatët për evakuimin e gjashtë zonave strategjike në kufi. Ultimatumi nuk është ekzekutuar nga shqiptarët, kështu shpërthimi i armiqësive është i pashmangshëm ...

 

Çfarë po mendojnë të bëjnë shqiptarët ? Kundër një ushtrie prej 200,000 burrash, ata nuk duhet të mendojnë për rezistencë me armë. Ata mundën t’i bënin vetëm një kërkesë të re Lidhjes së Kombeve duke i kërkuar asaj që t’i mbronte ata.

 

Por a nuk duhet patur frikë se kjo e fundit do të heqë dorë nga ky nder, si në korrikun e kaluar, sepse çështja shqiptare është dorëzuar tashmë në Këshillin Suprem (e Lartë), dhe Lidhja e Kombeve ka qenë gjithmonë e kujdesshme që të mos ndërhyjë në punët e aleatëve të fuqishëm.

 

Meqenëse Lidhja e Kombeve është e pafuqishme, a nuk munden Franca dhe aleatët e saj t’u kujtojnë serbo-kroatëve që të jenë më të moderuar dhe të respektojnë traktatet ?

 

A nuk rrezikon heshtja e Francës të forcojë tezën e atyre që sigurojnë se marrëveshje të fshehta ishin lidhur, gjatë luftës, midis aleatëve, në dëm të popujve të pambrojtur, dhe që e akuzojnë atë se po favorizon imperializmin e aleatëve të saj të rinj ?

 

Louis Rochard

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/kur-shkrimtarja-zvicerane-noelle-roger-helene-dufour-e-sapo-kthyer-nga-durresi-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kur-shkrimtarja-franceze-deshmonte-krimet-serbe-ne-shqiperi/

 

https://shqiptarja.com/lajm/te-porsalindur-te-semure-nenat-adoleshente-gra-te-plakura-kur-shkrimtarja-zvicerane-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi

 

https://www.balkanweb.com/te-porsalindur-te-semure-nenat-adoleshente-gra-te-plakura-te-dobeta-kur-shkrimtarja-zvicerane-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/

 

https://tirananews.al/kur-shkrimtarja-zvicerane-noelle-roger-helene-dufour-e-sapo-kthyer-nga-durresi-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/

 

http://www.gazetadita.al/te-porsalindur-te-semure-nenat-adoleshente-gra-te-plakura-te-dobeta-kur-shkrimtarja-zvicerane-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/

 

https://opinion.al/kur-shkrimtarja-noelle-roger-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi/

 

https://www.voal.ch/kur-shkrimtarja-zvicerane-noelle-roger-helene-dufour-e-sapo-kthyer-nga-durresi-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1244765/kur-shkrimtarja-zvicerane-noelle-roger-helene-dufour-e-sapo-kthyer-nga-durresi-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi-1921/

 

https://www.kultplus.com/lajme/kur-shkrimtarja-zvicerane-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi/

 

https://kohajone.com/shkrimtarja-zvicerane-deshmonte-per-krimet-serbe-ne-shqiperi/

 

https://dosja.al/dosja-shkrimtarja-zvicerjane/