L’Éclair (Shtator, 1912) / Mitrovica në pushtetin e Isa Boletinit


Isa Boletini
Isa Boletini

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Shkurt 2021

 

“L’Éclair” ka botuar, të premten e 6 shtatorit 1912, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me lëvizjet e shqiptarëve të Kosovës dhe çlirimin e Mitrovicës nga Isa Boletini, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Zbatimi i reformave. – Mitrovica në pushtetin e Isa Boletinit 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

(Nga korrespondenti ynë i veçantë)

 

Konstandinopojë, 5 shtator. – Anarkia është e përgjithshme në Shqipëri. Qeveria nuk po përpiqet të rivendosë rendin. Shqetësimi i saj i vetëm është të bëjë që shqiptarët të vetëvendosin rregull (rend).

 

Për këtë, ajo urdhëroi zbatimin e menjëhershëm, në vilajetin e Kosovës, të reformave të akorduara për shqiptarët, përveç asaj në lidhje me shërbimin ushtarak rajonal.

 

Na thuhet nga Shkupi se Ibrahim Pasha ftoi udhëheqësit shqiptarë të Prishtinës që të vinin dhe të bisedonin me të.

 

Shefi Isa Boletini është tërësisht zot i Mitrovicës; ai komandon xhandarët dhe madje ka ngritur një gjykatë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/l-eclair-shtator-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

https://www.kultplus.com/libri/leclair-me-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

https://albuktv.com/leclair-shtator-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit-2/

 

http://plavaeguciasot.com/leclair-shtator-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

http://www.arsalbanica.mk/mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit-leclair-shtator-1912/

 

https://konica.al/2021/02/isa-zot-i-mitrovices/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1522541/leclair-shtator-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

https://opinion.al/1912-mitorvica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

https://njekomb.org/leclair-me-1912-mitrovica-ne-pushtetin-e-isa-boletinit/

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=28340