Viti 1879 : Kur “Revue des Deux Mondes” shkruante për veprën e Thimi Mitkos “Bleta shqiptare”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 13 Dhjetor 2017

 

Revista franceze, “Revue des Deux Mondes”, ka botuar, në faqen n° 720, një shkrim të veçantë për veprën e Thimi Mitkos “Bleta shqiptare”, në të cilën autori ka mundur të përmbledhë asokohe një vëllim të madh këngësh, përrallash, gjëegjëzash të folklorit shqiptar.

 

Në vijim, do të gjeni shkrimin e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

Hyrja e kësaj vepre përbëhet nga një përkthim shqiptar (me shkronja greke) të studimit të princeshës Dora Istrias mbi kombësinë shqiptare të bazuar në këngët popullore (1).

 

Që kur Revista ka botuar këtë studim, i cili është përkthyer gjithashtu në greqisht nga Z. Therianos, në italisht nga Z. Artom, në shqip (me shkronja latine) nga profesori Demetrio Camarda, i cili, për herë të parë, tërhiqte vëmendjen për poezinë popullore të një kombi për të cilin tashmë shtypi ka shumë raste të shkruajë, për shqiptarët e të gjitha krahinave të Evropës sonë, Zotërinjtë Jeronim De Rada, Demetrio Camarda, Jozef Jubani, kanë botuar në Firence, Livorno dhe Trieste, koleksione të reja dhe kurioze këngësh.

 

Por miniera gjendet në fillimin e saj saqë në Afrikë, një shqiptar i Kajros (Aleksandrisë), Z. Thimo Mitko, ka mundur të përmbledhë një vëllim të madh këngësh, përrallash, gjëegjëzash, etj.

 

Të paktën që prej pesëmbëdhjetë vitesh, Z. Mitko është angazhuar në këtë punë me një zell këmbëngulës. Libri i tij nuk mund të mos interesojë të gjithë ata që duan të studiojnë popujt e gadishullit të Ballkanit, larg marrëdhënieve të dyshimta, të frymëzuara nga preokupimet politike. Prandaj, urojmë që Z. Mitko të na sjellë së shpejti pjesën e dytë të “Bletës shqiptare”.

 

(1) Shikoni Revistën e 15 majit 1866.

Drejtori – menaxhues, C. BULOZ.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/1879-bleta-shqipttarene-revisten-franceze/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/804158/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

https://www.voal.ch/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.gazetatema.net/2017/12/14/dossier-kur-revue-des-deux-mondes-i-bente-jehone-kultures-shqiptare-vemendje-vepres-se-thimi-mitkos/

 

http://opinion.al/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.syri.net/arte-media/117509/revista-franceze-urojme-qe-zoti-mitko-te-na-sjelle-pjesen-e-dyte-te-bletes-shqiptare/

 

http://www.balkanweb.com/site/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://illyriapress.com/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.pashtriku.org/?kat=47&shkrimi=7159

 

http://www.americaneye.al/viti-1879-kur-revista-franceze-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.tiranaobserver.al/viti-1879-kur-revista-franceze-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.gazetadita.al/viti-1879-kur-revista-franceze-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.njekomb.com/?p=59735

 

http://unejamshqiptar.net/index.php/2017/12/13/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/12/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.kohajone.com/2017/12/13/viti-1879-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos/

 

https://maqedoniashqiptare.com/2017/12/viti-1879-kur-revista-franceze-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://www.pamfleti.com/kur-revue-des-deux-mondes-bente-jehone-kultures-shqiptare-vemendje-vepres-se-thimi-mitkos

 

https://al.teleskopi.de/viti-1879-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos

 

http://vloranews.net/viti-1879-kur-revue-des-deux-mondes-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/

 

http://konica.al/2017/12/kur-revue-des-deux-mondes-bente-jehone-kultures-shqiptare-vemendje-vepres-se-thimi-mitkos/

 

http://alb-spirit.com/2017/12/15/1879-kur-revista-franceze-shkruante-per-vepren-e-thimi-mitkos-bleta-shqiptare/