Exchange Telegraph (1913) : Deklarata e delegatëve shqiptarë nga Londra kundër qëllimEve të Esad Pashës


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë –  19 Gusht 2017

 

Gazeta franceze, « Le Petit Parisien », ka botuar, të martën e 29 prillit 1913, në faqen n°3, deklaratën e delegatëve shqiptarë kundër qëllimeve të Esad Pashës për tu shpallur mbret i Shqipërisë.

 

Delegacioni shqiptar, i gjendur asokohe në Londër, ka shprehur për median britanike, « Exchange Telegraph » se Esad Pasha nuk ishte njeriu i duhur për atdheun tonë. Këtë mendim kishte edhe Ismail Qemali.

 

Ata kanë treguar qartë se cila ishte dëshira e shqiptarëve në tërësi. Për më shumë, do të gjeni në vijim tekstin e plotë të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja - Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » :

 

Londër, 28 Prill

 

Delegatët shqiptarë të cilët gjenden aktualisht në Londër kanë dhënë për Exchange Telegraph deklaratën në vijim :

 

« Nëse është e vërtetë se Esad Pasha ka për qëllim të shpallet mbret i Shqipërisë në Tiranë, qasja e tij është rezultat i një komploti mes Malit të Zi, Serbisë dhe partisë xhonturke.

 

Esad Pasha, i cili i përket një familjeje të vjetër e të fuqishme shqiptare, nuk ka një të kaluar pa të meta. Megjithatë, atij nuk i mungon aftësia politike dhe kur të kuptojë se është vënë lojë nga intriguesit, ai do ta braktisë çështjen në të cilën ata janë përzier.

 

Dëshira e njëzëshme e popullit shqiptar është të qeveriset nga një sovran me origjinë evropiane, i cili mund ta çojë Shqipërinë në rrugën drejt prosperitetit tregtar (ekonomik) dhe politik. E tillë është dëshira e të gjithë shqiptarëve, i tillë është qëllimi që ata do të arrijnë përkundër të gjitha kurtheve.

 

Lajmi se Ismail Bej Qemali e ka pranuar shpalljen e Esad Pashës është absolutisht i rremë. Në fakt, Qemal Beu nuk është një njeri që shpreh opinionin e tij në kundërshtim me dëshirën e njëzëshme të popullit shqiptar. »

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/exchange-telegraph-1913-deklarata-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

Dielli :

http://gazetadielli.com/londer-1913-delegatet-shqiptareesad-pasha-mbret-komplot-antishqiptar/

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/delegatet-shqiptare-ne-londer-per-exchange-telegraph-1913-esad-pasha-nuk-eshte-njeriu-duhur-per-shqiperine/

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/delegatet-shqiptare-ne-londer-per-exchange-telegraph-1913-esad-pasha-nuk-eshte-njeriu-i-duhur-per-shqiperine/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/exchange-telegraph-1913-deklarata-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes/

 

Shqiperiaebashkuar.al :

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/08/exchange-telegraph-1913-deklarata-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/08/19/gazeta-franceze-publikon-deklaraten-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes-per-tu-shpallur-mbret-i-shqiperise/1

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/747315/exchange-telegraph-1913-deklarata-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes/

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/08/exchange-telegraph-1913-deklarata-e-delegateve-shqiptare-nga-londra-kunder-qellimeve-te-esad-pashes/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=25569

 

Rrokum.tv :

http://www.rrokum.tv/ne-fokus/delegatet-shqiptare-ne-londer-per-exchange-telegraph-1913-esad-pasha-nuk-asht-njeriu-i-duhun-per-shqipnine/