Lettres champenoises (1820) / Pas Mbretëreshës së Anglisë, personazhi që zë më shumë vëmendjen e publikut është pashai i famshëm i Janinës


Litografi e Ali pashë Janinës — Autori : Jean-Baptiste-Ambroise-Marcellin Jobard
Litografi e Ali pashë Janinës — Autori : Jean-Baptiste-Ambroise-Marcellin Jobard

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 23 Prill 2023

 

“Lettres champenoises” kanë botuar, më 1820, në faqet n°226 – 228, një shkrim mbi Ali Pashë Tepelenën (Janinën), të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Pashai i famshëm i Janinës

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Pas Mbretëreshës së Anglisë, personazhi që zë më shumë vëmendjen e publikut është pashai i famshëm i Janinës, i cili ka hedhur zgjedhën dhe është bërë i pavarur nga Porta.

 

Nëse despotizmi bëhet burrë, me siguri që ai dë të përhapet në botë nëpërmjet Aliut. Thuhet se thesaret e tij, të cilat qëndrojnë në pasazhe të mëdha nëntokësore dhe që mund të krahasohen me ato të Abulkasemit, në “Një mijë e një net”, arrijnë në dyqind milionë.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Kjo shumë e madhe është fryt i plaçkitjeve, grabitjeve dhe mizorive të tij. Kushdo që gjendej në sundimin e saj, nëse dyshohej se ishte i pasur, vihej menjëherë në shënjestrën e tij; e cila ishte e barazvlefshme me një dënim me vdekje. Atij i ka ndodhur të rrafshojë fshatra të tërë për t’u marrë atë që kishin.

 

Ai komunikonte shpesh me Bonapartin, sepse kishte dëgjuar se ai ishte një njeri që e kuptonte despotizmin në mënyrë të admirueshme; madje pretendohet se ai fshehurazi ishte xheloz. Ai foli për këtë një ditë me Z. de Pouqueville dhe e pyeti se çfarë dobie kishte për të një organ legjislativ :

 

— Për të bërë ligje, u përgjigj Z. de Poucqueville.

 

— Çfarë, ligje! Pra, ekzistojnë gjëra të tjera përtej vullneteve të tij?

 

— Pa dyshim, madje ka edhe disa anëtarë të këtij organi legjislativ që kanë guxuar t’i thonë të vërtetën, dhe Z. de Poucqueville përmendi emrat e Z. Laîné dhe Z. Raynouard.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

— Dhe çfarë u bë me ta?

 

— Ata jetojnë.

 

— Ata jetojnë!!! Ky është Bonaparti juaj! mos më flisni më për këtë.

 

Ali Pasha është mbi gjashtëdhjetë vjeç; e mundon përdhesi, i cili e pengon të hipë në kalë.

 

Porta po bën përgatitje të jashtëzakonshme kundër tij dhe po përgatitet për ta sulmuar nga toka dhe nga deti.Këto përgatitje e shqetësojnë shumë; dhe duket se kjo luftë do t’i japë fund si pushtetit, ashtu edhe mizorive të tij.

 

M. J.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/lettres-champenoises-1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-qe-ze-me-shume-vemendjen-e-publikut-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/lettres-champenoises-1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-qe-ze-me-shume-vemendjen-e-publikut-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/

 

https://americaneye.al/gazeta-franceze-me-1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-qe-ze-me-shume-vemendjen-e-publikut-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/

 

https://www.kultplus.com/uncategorized/lettres-champenoises-1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-qe-ze-me-shume-vemendjen-e-publikut-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/

 

https://opinion.al/1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-qe-merr-vemendje-publike-eshte-ali-pasha/

 

https://konica.al/2023/04/pas-mbretereshes-se-anglise-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/

 

https://diasporashqiptare.al/2023/04/24/1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-me-i-njohur-ne-publik-eshte-ali-pash/

 

https://observerkult.com/kushdo-qe-ishte-i-pasur-meehere-goditej-nga-ali-pashe-tepelena/

 

https://www.koha.mk/pas-mbretereshes-se-anglise-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/

 

https://ampress.ca/1820-pashai-i-famshem-i-janines-personazhi-me-me-shume-vemendje-pas-mbretereshes-se-anglise/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1980928/lettres-champenoises-1820-pas-mbretereshes-se-anglise-personazhi-me-me-shume-vemendje-eshte-pashai-i-famshem-i-janines/