Il Popolo Romano (1920) / “Përforcimi i marrëdhënieve shqiptaro-italiane” — Deklarata e Mehmet Bej Konicës, ministrit të Punëve të Jashtme të Shqipërisë, në Romë


Mehmet Bej Konica (1881 – 1948)
Mehmet Bej Konica (1881 – 1948)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 29 Qershor 2024

 

“Il Popolo Romano” ka botuar, të mërkurën e 10 nëntorit 1920, në ballinë, deklaratën e Mehmet Bej Konicës, ministrit të Punëve të Jashtme të Shqipërisë dhe kreut të delegacionit shqiptar në Romë, në lidhje me përforcimin e marrëdhënieve shqiptaro-italiane, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Deklarata e kreut të delegacionit shqiptar në Romë

 

Burimi : Il Popolo Romano, e mërkurë, 10 nëntor 1920, ballinë
Burimi : Il Popolo Romano, e mërkurë, 10 nëntor 1920, ballinë

Shkëlqesia e Tij Mehmet bej Konica, ministër i Punëve të Jashtme të Shqipërisë dhe kryetar i delegacionit shqiptar që mbërriti në Romë për të lidhur një marrëveshje përfundimtare me Italinë, pati mirësinë të më priste dhe të më bënte fjalë për fjalë deklaratën e mëposhtme :

 

Delegacioni shqiptar ka kënaqësinë të sjellë përshëndetjet e përzemërta të popullit shqiptar për popullin e madh të Italisë. Shqipëria i është mirënjohëse Italisë për dashamirësinë e treguar ndaj saj për veprën e burrit të shquar të shtetit, Kryeministrit z. Giolitti, kreu i denjë i qeverisë së një vendi të madh, pohimi i lartë i të cilit për integritetin dhe pavarësinë e Shqipërisë ka fituar shpirtin e popullit tonë. Lidhjet historike dhe tradicionale mes Italisë dhe Shqipërisë, të cilat keqkuptimet e fundit as nuk mund të na bëjnë t’i harrojmë dhe as t’i dobësojnë, janë të destinuara të bëhen më të ngushta ndërsa simpatitë e trashëguara forcohen me shqyrtimin praktik të interesave të përbashkëta. Italia, djepi i rilindjes së qytetërimit modern, do të jetë një fener ndriçues për kombin shqiptar drejt përparimit dhe kulturës.

 

Pushtimi turk i Shqipërisë në shekullin e pesëmbëdhjetë fatkeqësisht e pengoi vendin tonë të merrte pjesë në zgjimin e përgjithshëm të botës perëndimore. Ky përfitim i vonuar na u rezervua në shekullin e njëzetë dhe do ta marrim nga të njëjtat duar që në kohë të tjera ia dhanë pjesës tjetër të Evropës.

 

Delegacioni shqiptar, i cili sapo kishte ardhur, kishte vetëm kohë për të shkëmbyer disa vizita kortezie. Ne do të fillojmë menjëherë bisedat dhe, nisur nga dispozitat e të dyja palëve, jemi të bindur se së shpejti do të arrijmë në rezultate të kënaqshme për të gjithë dhe të destinuara për të qenë pikënisja e një epoke të re në marrëdhëniet e Shqipërisë me fqinjin e saj të madh.

 

Këto deklarata të rëndësishme do të priten shumë mirë nga publiku italian, i cili ka qenë në pritje të tyre.

 

Ato vendosin vijën e natyrshme të politikës së re shqiptare, të vetmen nga e cila përfiton realisht Shqipëria.

 

Prandaj, ne presim me besim rezultatin e këtyre negociatave, të cilat përkojnë gjithashtu me ato të Santa Margherita Ligure.

 

F. Argondizza

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/il-popolo-romano-1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise-ne-rome/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/il-popolo-romano-1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise-ne-rome/

 

https://opinion.al/il-popolo-romano-1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise-ne-rome/

 

https://koha.mk/mehmet-bej-konica-per-marredheniet-shqiptaro-italiane/

 

https://ampress.ca/1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ne-rome-ish-ministri-i-puneve-te-jashtme/

 

https://www.drini.us/il-popolo-romano-1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise-ne-rome/

 

https://alb-spirit.com/2024/06/29/romedeklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise/

 

https://www.voal.ch/il-popolo-romano-1920-perforcimi-i-marredhenieve-shqiptaro-italiane-deklarata-e-mehmet-bej-konices-ministrit-te-puneve-te-jashtme-te-shqiperise-ne-rome/multimedia/dossier/