La Tribune Juive (1920) / Aleksandër Moisiu u pengua të recitonte vargjet e tij në Hamburg nga manifestimet e shpeshta antisimetike


Aleksandër Moisiu (1879 – 1935)
Aleksandër Moisiu (1879 – 1935)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 30 Dhjetor 2023

 

“La Tribune Juive” ka botuar, të premten e 2 prillit 1920, në faqen n°11, një shkrim në lidhje me disa manifestime antisimetike në Hamburg asokohe kundër Aleksandër Moisiut, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Manifestime antisemitike

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Kohët e fundit kemi raportuar protestën e studentëve të Karlsruhes kundër emërimit të profesorit Mayer si profesor në Shkollën Politeknike.

 

Zyra e Korrespondencës hebraike në Londër mori gjithashtu lajmin nga Hamburgu se aktori i njohur berlinez Aleksandër Moisiu, i cili erdhi në këtë qytet për të lexuar disa vargje, u pengua nga manifestimet e shpeshta të karakterit antisemitik.

 

Në të gjitha rrugët e Këlnit janë ngjitur postera nga shoqatat pan-gjermaniste që kërkojnë që popullata të rebelohet kundër zgjedhës hebraike. Janë shpërndarë trakte të shumta me të njëjtën përmbajtje.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/la-tribune-juive-1920-aleksander-moisiu-u-pengua-te-recitonte-vargjet-e-tij-ne-hamburg-nga-manifestimet-e-shpeshta-antisimetike/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/la-tribune-juive-1920-aleksander-moisiu-u-pengua-te-recitonte-vargjet-e-tij-ne-hamburg-nga-manifestimet-e-shpeshta-antisimetike/

 

https://ampress.ca/1920-aleksander-moisiu-u-pengua-te-recitonte-vargjet-e-tij-ne-hamburg-nga-manifestimet-e-shpeshta-antisimetike/

 

https://alb-spirit.com/2023/12/30/aleksander-moisiu-u-pengua-te-recitonte-vargjet-e-tij-ne-hamburg/