Syrja bej Vlora, kryeredaktorit të Berliner Tageblatt (1914) : “Princ Vidi mund të qëndrojë në fron vetëm nëse Evropa ndërhyn në favor të tij !”


Syrja bej Vlora
Syrja bej Vlora

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Prill 2020

 

“L’Écho d’Alger” ka botuar, të hënën e 6 korrikut 1914, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me intervistën e atdhetarit shqiptar Syrja bej Vlorës, dhënë asokohe kryeredaktorit të gazetës gjermane “Berliner Tageblatt”, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Opinioni i Syrja Beut mbi situatën

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Berlin, 5 korrik. — Syrja Beu i bëri deklaratat e mëposhtme kryeredaktorit të “Berliner Tageblatt” :

 

Lajmet e fundit që kam marrë nga Durrësi janë shumë të këqija. Nuk besoj se jeta e princit është në rrezik, por besoj se ai mund të qëndrojë në fron vetëm nëse Evropa ndërhyn në favor të tij.

 

Nga gjashtëmbëdhjetë topa që ai zotëronte, vetëm tetë i kanë mbetur, nga të cilët tre janë në Durrës. Vlora dhe Fieri janë të kërcënuara. Ideja e krijimit të një milicie nuk është e keqe, por kam frikë se është tepër vonë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/syrja-bej-vlora-kryeredaktorit-te-berliner-tageblatt-1914-princ-vidi-mund-te-qendroje-ne-fron-vetem-nese-evropa-nderhyn-ne-favor-te-tij/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/syrja-bej-vlora-evropa-te-ndihmoje-qendrimin-ne-fron-te-princ-vidit/

 

https://tirananews.al/princi-vidi-qendron-ne-fron-vetem-nese-cfare-i-tha-syrja-bej-vlora-kryeredaktorit-te-berliner-tageblatt/

 

https://njekomb.org/syrja-bej-vlora-kryeredaktorit-te-berliner-tageblatt-1914-princ-vidi-mund-te-qendroje-ne-fron-vetem-nese-evropa-nderhyn-ne-favor-te-tij/

 

https://tiranatoday.al/syrja-bej-vlora-princ-vidi-qendron-ne-fron-vetem-nese-evropa-nderhyn/

 

https://opinion.al/syrja-bej-vlora-princ-vidi-qendron-ne-fron-vetem-nese-evropa-nderhyn/

 

http://infoshqip.me/syrja-bej-vlora-kryeredaktorit-te-berliner-tageblatt-1914-princ-vidi-mund-te-qendroje-ne-fron-vetem-nese-evropa-nderhyn-ne-favor-te-tij/