Esat Pasha – korrespondentit të Piccolo-s, në Trieste (1913) : “Pavarësisht grindjes me Ismail Qemalin, shpresoj të kem sukses në krijimin e një Shqipërie të Madhe!”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 4 Prill 2020

 

“Les Nouvelles” ka botuar, të mërkurën e 12 nëntorit 1913, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me intervistën e Esat Pashë Toptanit me korrespondentin e Piccolo-s në Trieste, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Situata në Shqipëri

Mendimi i Esat Pashës

 

Vjenë, 12 nëntor. – I intervistuar nga korrespodenti i Piccolo-s në Trieste, Esat Pasha nuk pranoi të tregojë cili, sipas tij, ishte sovrani që do t’i përshtatej më së miri Shqipërisë.

 

Ai shtoi se grindja e tij me Ismail Qemal Beun ishte aq shumë serioze sa që nuk do të kishte ndonjëherë një pajtim të mundshëm midis tyre; por megjithatë ai shpresonte të kishte sukses në krijimin e një Shqipërie të Madhe dhe kishte besim se as Austria dhe as Italia nuk do t’i lejonin vetes të tërhiqeshin në favor të grindjeve që ndajnë krerët shqiptarë, kështu për të evituar shkatërrimin e veprës së tyre dhe ndarjen  e Shqipërisë.

 

Korrespondenti i Piccolo thotë se Esati ka arritur të shtrijë autoritetin e tij mbi të gjitha popullsitë e zonave malore, veçanërisht tek Malsorët, të cilët janë plotësisht të përkushtuar ndaj tij. Ai takohet shpesh me peshkopin e Taraboshit dhe famullin e peshkopit të Durrësit, si dhe me Faik Beun, një nga anëtarët e qeverisë së përkohshme.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/esat-pasha-korrespondentit-te-piccolo-s-ne-trieste-1913-pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/esat-pasha-ne-trieste-pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-krijoj-nje-shqiperi-te-madhe/

 

https://www.balkanweb.com/shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe-publikohet-intervista-e-rralle-e-esat-pashes-cfare-thoshte-per-sherrin-me-ismail-qemalin/

 

http://www.panorama.com.al/pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe-cfare-i-tha-esat-pasha-korrespondentit-ne-trieste/

 

http://www.albeu.com/shqiperi/shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe-publikohet-deklarata-e-rralle-e-esat-pashes/515728/

 

https://www.tetovasot.com/2020/04/shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe-publikohet-deklarata-e-rralle-e-esat-pashes/

 

https://dosja.al/rrefimi-i-esat-pashes-pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://www.epokaere.com/shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://opinion.al/esat-pasha-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://prizrenpress.com/shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://www.voal.ch/esat-pasha-korrespondentit-te-piccolo-s-ne-trieste-1913-pavaresisht-grindjes-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1266794/esat-pasha-ndash-korrespondentit-te-piccolo-s-ne-trieste-1913-pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

http://www.standard.al/2020/04/04/publikohet-intervista-e-rralle-e-esat-pashes-cfare-thoshte-per-sherrin-me-ismail-qemalin/

 

https://perqasje.com/2020/04/esat-pasha-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe/

 

https://kosova.info/pavaresisht-grindjes-me-ismail-qemalin-shpresoj-te-kem-sukses-ne-krijimin-e-nje-shqiperie-te-madhe-cfare-i-tha-esat-pasha-korrespondentit-ne-trieste/