Radiocorriere (1955) / Dokumentari për shqiptarët e Kalabrisë : Për kë biente kambana e Sant’Adriano-s?


Burimi : Kisha e Sant’Adriano-s (Bruno Stefani) – Radiocorriere, 19 mars 1955, f.6
Burimi : Kisha e Sant’Adriano-s (Bruno Stefani) – Radiocorriere, 19 mars 1955, f.6

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 5 Janar 2022

 

“Radiocorriere” ka botuar, me 19 mars 1955, në faqen n°6, një shkrim në lidhje me një dokumentar asokohe mbi shqiptarët e Kalabrisë, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Për kë biente kambana?

Një dokumentar nga Antonio Federici mbi shqiptarët e Kalabrisë

 

Burimi : Radiocorriere, 19 mars 1955, f.6
Burimi : Radiocorriere, 19 mars 1955, f.6

Kisha mijëravjeçare e Sant’Adriano-s, tashmë gjysmë e rrënuar, ndodhet në Kalabri, pranë San Demetrio Corone, pra në zemër të rajonit shqiptar. Sipas një legjende të lashtë, kambana e Sant’Adrianos kishte një tingull, në kohë të tjera, që dëgjohej nga të gjithë shqiptarët, edhe përtej Adriatikut, në atdhe.

 

Sot ky tingull është shumë i dobët: shqiptarët e Kalabrisë ende rezistojnë, rreth Sant’Adrianos, në përpjekje për të ruajtur traditat e tyre, zakonet e tyre të lashta, por “përparimi” përparon dhe nuhat mbetjet e fundit të jetës së mirëfilltë dhe të vrazhdë shqiptare. Ndoshta është afër koha kur edhe kambana e Sant’Adrianos do të heshtë përgjithmonë.

 

Në fotot e mësipërme, nga e majta: kostumet e komuniteteve me origjinë shqiptare në Castrovillari dhe Lungro (Cosenza) – Majtas: Kisha e Sant’Adriano-s. – Djathtas: Vajza nga Lungro me kostumin e saj tradicional (Fotografi të Bruno Stefani-t)

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-sant-adriano-s/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://americaneye.al/dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-me-1955-per-ke-bie-kambana-e-santadriano-s/

 

https://www.kultplus.com/lajme/dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://opinion.al/1955-dokumentar-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-binte-kambana-e-santadriano-s/

 

https://konica.al/2022/01/kembana-ushtonte-deri-tej-adriatikut/

 

https://dosja.al/dokumentar-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-binte-kembana-e-santadriano-s/

 

https://observerkult.com/dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-me-1955-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://vloranews.al/kulture/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://www.voal.ch/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/multimedia/dossier/

 

http://plavaeguciasot.com/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1737208/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://albuktv.com/dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://tokasot.com/2022/01/05/dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/

 

https://ampress.ca/radiocorriere-1955-dokumentari-per-shqiptaret-e-kalabrise-per-ke-biente-kambana-e-santadriano-s/