Comoedia (1912) / Berlinezet e të gjitha moshave janë të çmendura pas Aleksandër Moisiut


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 10 Gusht 2018

 

Gazeta kulturore franceze, “Comoedia”, ka botuar, të enjten e 17 tetorit 1912, në ballinë, një rrëfim të veçantë për aktorin e famshëm me origjinë shqiptare, Z. Aleksandër Moisiun, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë në vijim për publikun shqiptar :

 

Ah ! Zonjat !

 

Parizianët e njohin Alexandër Moisiun. Është ai që, në pantomimin e tij oriental, të prezantuar nga Z. Reinhardt, luante, tregtarin poetik të qilimave, për të cilin të gjitha gratë e haremit bien në dashuri.

 

Por duket se edhe në jetën e përditshme Z. Moisi nuk është më pak i lumtur sesa në “Sumurun”. Berlinezet e të gjitha moshave janë të çmendura për të.

 

Javën e kaluar, artisti i ri mbajti, në një sallë të veçantë, një seancë recitimi ; kishte një turmë dhe britma entuziazmi. Në momentin kur u përul për të falenderuar publikun, një grup femrash u ngjit në skenë dhe u nxitua në drejtim të aktorit ; se cila t’i prekte më parë dorën, krahun apo faqet ; ato që nuk mundën ta përqafonin, kënaqeshin vetëm duke e prekur ; ato që nuk mundën të afroheshin, shtypnin brinjët e atyre që i besdisnin. Situata u bë aq serioze saqë Z. Moisi, të cilit po i merrej fryma, iu desht të kërkonte ndihmë. U desh ndërhyrja e policisë për të shpëtuar Z. Moisi, i cili mund të ndihet i lodhur për një kohë të gjatë nga zonjat.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://darsiani.com/la-gazette/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://illyriapress.com/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

 

http://kultplus.com/trashegimia/comoedia-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-ishin-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

 

https://americaneye.al/kur-berlinezet-cmendeshin-pas-aleksander-moisiut/

 

https://voal.ch/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

 

http://gazetadita.al/kur-berlinezet-cmendeshin-pas-aleksander-moisiut/

 

http://opinion.al/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

 

http://njekomb.com/?p=129725

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/08/comoedia-1912-berlinezet-e-te-gjitha-moshave-jane-te-cmendura-pas-aleksander-moisiut/

 

https://www.liberal.al/lifestyle/kulture/kur-berlinezet-cmendeshin-pas-aleksander-moisiut-59653.html