Messidor (1908) : Intervista me Dervish Himën, udhëheqësin e lëvizjes revolucionare shqiptare


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 22 Gusht 2017

 

Gazeta franceze, « Messidor », ka botuar, të enjten e 30 korrikut 1908, në faqe të parë, intervistën e atdhetarit shqiptar, Dervish Hima (Ibrahim Mehmet Naxhi), të zhvilluar në Bryzh të Belgjikës.

 

Shqipëria kërkonte asokohe të shkëputej nga Turqia. Lëvizjet revolucionare në Perandorisë Osmane, sipas udhëheqësit shqiptar, u përhapën kryesisht falë shqiptarëve. Qyteti shqiptar i Ohrit u bë shembull i rezitencës.

 

Çfarë ndodhi në Ohër ? Cili ishte plani i strategut shqiptar ? Në vijim do të gjeni intervistën e plotë të patriotit publicist të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » :

 

Shqiptarët dhe lëvizja revolucionare

(Nga korrespondenti ynë i veçantë)

Bryzh (Bruges), 29 korrik

 

Udhëheqësi i lëvizjes revolucionare shqiptare dhe drejtori i gazetës « Shqipëria (Skipëtari) », Z. Dervish Hima, që banon në Bryzh, tha se suksesi i tanishëm i lëvizjes revolucionare në Turqi është mundësuar kryesisht nga shqiptarët.

 

Në fakt, shumica e oficerëve të korpusit të tretë të ushtrisë, që gjenden në garnizonin e Maqedonisë, janë me origjinë shqiptare dhe ata vepruan si arsye e presionit të ushtruar mbi ta nga populli i Shqipërisë. Kështu qyteti i Ohrit, i cili është krejtësisht shqiptar, largoi me të parën autoritetet zyrtare dhe i zëvendësoi ato me një qeveri revolucionare të përkohshme.

 

Sa për autokracinë shqiptare, të gjithë djemtë e rinj të figurave më të larta në Konstandinopojë janë me revolucionarët. Nuk është krejt e njëjtë me "të vjetërit", etërit e tyre. Prej tyre, ka – dhe kjo është shumica – të cilët, si Turkan Pasha dhe Reshid Pasha, ndoshta nuk do të jenë kurrë me "të rinjtë".

 

Por ka edhe të tjerë. Kështu, Veziri i lartë i sapo-shkarkuar, Ferid Pasha, i cili është shqiptar nga Vlora, nuk u shkarkua fare për shkak të ideve të tij reaksionare, por për arsye se ishte i pari që – edhe pse Sulltani ishte akoma në favor të tij – këshilloi Abdul Hamidin të mos përdorte represion të dhunshëm.

 

Z. Dervish Hima tha gjithashtu se nesër, të enjten, do të shfaqet një manifest i komiteteve shqiptare në Evropë, ku në të cilin programi i shqiptarëve do të ekspozohet gjerë e gjatë.

 

Le të shtojmë se udhëheqësi shqiptar mohoi se shqiptarët kishin aspirata italiane. »

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/messidor-1908-nje-interviste-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/messidor-1908-nje-interviste-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/messidor-1908-intervista-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare-nga-aurenc-bebja-france-22-gusht-2017/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=26300

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/08/24/intervista-e-rralle-e-dervish-himes-udheheqesi-i-levizjes-revolucionare-shqiptare/1

 

360°.al :

https://www.360grade.al/me-shume/sqhiperia-alternative/item/91549-messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare

 

Shqiperiaebashkuar.al :

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/08/messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/08/messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

Struga Lajm :

http://strugalajm.com/dervish-hima-ne-vitin-1908qyteti-shqiptar-i-ohrit-shembull-i-rezistences/

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/748850/messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

Tetova Jonë :

https://www.tetovajone.com/messidor-1908-intervista-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/

 

Dita :

http://www.gazetadita.al/messidor-1908-nje-interviste-me-dervish-himen-udheheqesin-e-levizjes-revolucionare-shqiptare/