Coin World (1960) / Grace Kelly është një princeshë e thjeshtë që ka lindur në Amerikë, ndërsa Geraldina Apponyi është mbretëresha e vetme në botë me prejardhje amerikane


Grace Kelly
Grace Kelly
Geraldina Apponyi
Geraldina Apponyi

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 1 Shkurt 2021

 

“Coin World” ka botuar, të enjten e 8 dhjetori 1960, në faqen n°2, një shkrim për Mbretëreshën Geraldinë dhe origjinën e saj amerikane, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Mbretëresha ka lidhje (rrënjë) amerikane

Nga Hans Holzer

 

Burimi : Coin World, e enjte, 8 dhjetor 1960, f.2
Burimi : Coin World, e enjte, 8 dhjetor 1960, f.2

Grace Kelly mund të jetë personazhi i vetëm mbretëror në botë i lindur në Amerikë, por ajo është një princeshë e thjeshtë e një shteti të vogël.

 

Sidoqoftë, një mbretëreshë e mirëfilltë, e një vendi të vjetër dhe thelbësor, Shqipëria, mund të konsiderohet si mbretëresha e vetme me prejardhje amerikane.

 

Ajo është kontesha Geraldina Apponyi, e lindur në Hungari, nëna e së cilës ishte një qytetare amerikane dhe e cila u rrit mes amerikanëve.

 

Më 27 prill 1938, ajo u martua me mbretin Zog të Shqipërisë, për të ikur në ekzil me të një vit më vonë, kur pushtuesit italianë i dhanë fund pavarësisë së Shqipërisë.

 

Që atëherë, mbretëresha ka jetuar në ekzil me burrin e saj në Portugali dhe në vende të tjera ku ishin rrëzuar mbretëritë evropiane.

 

Ka monedha që mbajnë emrin e Mbretëreshës Geraldinë. Këto ishin 100 dhe 20 franga, dhe argjendi 2 dhe 1 franga të lëshuara në vitin 1938 për të nderuar çiftin në ditën e martesës së tyre.

 

Megjithëse një vend pa rrugë kryesore ose hekurudha, Shqipëria megjithatë kishte disa nga monedhat më të mira në Evropë. Të gjitha këto u frymëzuan nga modelet klasike greke dhe u ekzekutuan nga artistët më të mirë të epokës romake. Sidoqoftë është e dyshimtë nëse shumë nga njerëzit e Zogut panë ndonjëherë copat e bukura të arit që shihen tani në shumë koleksione në këtë vend.

 

Kjo është mjaft e trishtueshme për Mbretëreshën Geraldinë, e cila ishte jashtëzakonisht e popullarizuar tek shqiptarët dhe nuk e humbi kurrë kontaktin e përbashkët, mbase për arsye të prejardhjes dhe edukatës së saj amerikane.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/coin-world-1960-grace-kelly-eshte-nje-princeshe-e-thjeshte-qe-ka-lindur-ne-amerike-ndersa-geraldina-apponyi-eshte-mbreteresha-e-vetme-ne-bote-me-prejardhje-amerikane/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/grace-kelly-dhe-geraldina-apponyi-ndryshimi-mes-dy-vajzave-amerikane-mbreterore/

 

https://www.voal.ch/coin-world-1960-grace-kelly-eshte-nje-princeshe-e-thjeshte-qe-ka-lindur-ne-amerike-ndersa-geraldina-apponyi-eshte-mbreteresha-e-vetme-ne-bote-me-prejardhje-amerikane/

 

https://ampress.ca/geraldina-apponyi-mbreteresha-e-vetme-me-prejardhje-amerikane/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1499165/grace-kelly-eshte-nje-princeshe-e-thjeshte-qe-ka-lindur-ne-amerike-ndersa-geraldina-apponyi-eshte-mbreteresha-e-vetme-ne-bote-me-prejardhje-amerikane/

 

https://opinion.al/1960-geraldina-apponyimbreteresha-e-vetme-ne-bote-me-prejardhje-amerikane/

 

https://alb-spirit.com/2021/02/01/coin-world-1960-grace-kelly-eshte-nje-princeshe-e-thjeshte-qe-ka-lindur-ne-amerike-ndersa-geraldina-apponyi-eshte-mbreteresha-e-vetme-ne-bote-prejardhje-amerikane/

 

http://www.arsalbanica.mk/grace-kelly-eshte-nje-princeshe-e-thjeshte-qe-ka-lindur-ne-amerike-ndersa-geraldina-apponyi-eshte-mbreteresha-e-vetme-ne-bote-me-prejardhje-amerikane/