Le Petit Troyen (1920) / Presidenti Wilson, ministrisë së jashtme franceze : “Të mbrohen të drejtat e shqiptarëve! Nuk pranoj që Jugosllavët të favorizohen në kurriz të tyre!”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 4 Maj 2019

 

“Le Petit Troyen” ka botuar, të hënën e 8 marsit 1920, në ballinë, një shkrim në lidhje me deklaratën e presidentit Wilson për të mbrojtur të drejtat e popullit shqiptar, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Shkresa e re e presidentit Wilson për çështjen e Adriatikut

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Shkresa e re e presidentit Wilson lidhur më çështjen e Adriatikut erdhi dje në Quai d’Orsay (Ministrinë e Jashtme franceze)

 

Ky dokument është i moderuar në formë. Presidenti përshëndeti tonin e përzemërt që mbizotëronte në mesazhet e fundit të aleatëve, por ai mban të njëjtin qëndrim dhe vazhdon të formulojë të njëjtat kundërshtime, si për çështjen e Fiume-s dhe atë të Shqipërisë. Ai mbështet, në fakt, memorandumin e 9 dhjetorit të fundit.

 

Veçanërisht për Shqipërinë, ai deklaron se është e rëndësishme mbrojtja e të drejtave të popullit shqiptar dhe nuk pranon që Jugosllavët të favorizohen në këtë pikë.

 

Së fundi, duke iu përgjigjur pasazhit të letrës së Zotërinjve Millerond dhe Lloyd George, të cilët treguan shqetësim serioz për një shtyrje më të gjatë të çështjes së Adriatikut, presidenti i Shteteve të Bashkuara e mbron fuqimisht veten se nuk ka shkaktuar këtë vonesë dhe lidhur me këtë pikë nuk mban asnjë lloj përgjegjësie.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-petit-troyen-1920-presidenti-wilson-ministrise-se-jashtme-franceze-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/presidenti-willson-frances-te-mbrohen-shqiptaret-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

http://www.gsh.al/2019/05/04/presidenti-wilson-frances-te-mbrohen-shqiptaret-spranoj-qe-ne-kurriz-te-tyre-te-favorizohen-jugosllavet/

 

https://opinion.al/1920-presidenti-wilson-ministrise-francezembroni-te-drejtat-e-shqiptareve/

 

https://www.voal.ch/le-petit-troyen-1920-presidenti-wilson-ministrise-se-jashtme-franceze-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1079039/le-petit-troyen-1920-presidenti-wilson-ministrise-se-jashtme-franceze-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

http://www.gazetatema.net/2019/05/04/thirrja-e-presidentit-wilson-ndaj-frances-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

https://www.kohajone.com/2019/05/04/1920-presidenti-wilson-ministrise-se-jashtme-franceze-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve/

 

http://lexo.com.al/te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-ja-cfare-thoshte-wilsoni-ne-paris/

 

http://www.javanews.al/kur-presidenti-wilson-i-bente-presion-frances-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve/

 

http://unejamshqiptar.net/blog/2019/05/04/le-petit-troyen-1920-presidenti-wilson-ministrise-se-jashtme-franceze-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

https://dosja.al/thirrja-e-presidentit-wilson-ndaj-frances-te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-nuk-pranoj-qe-jugosllavet-te-favorizohen-ne-kurriz-te-tyre/

 

https://www.mekulipress.com/te-mbrohen-te-drejtat-e-shqiptareve-ja-cfare-thoshte-presidenti-wilson-ne-paris/

 

https://tiranatoday.al/1920-presidenti-wilson-ministrise-franceze-mbroni-te-drejtat-e-shqiptareve/