Le Miroir (1920) / Përhapja e fizkulturës në Shqipëri nga Kryqi i Kuq Amerikan (Foto ekskluzive)


American Red Cross official Photograph. – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
American Red Cross official Photograph. – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 6 Qershor 2019

 

“Le Miroir” ka botuar, të dielën e 30 majit 1920, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me përhapjen e fizkulturës në Shqipëri nga Kryqi i Kuq Amerikan, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Përhapja e fizkulturës në Shqipëri

 

Zonja Mosley Williams, nga Londra, duke dhënë mësimin e saj të përditshëm të mëngjesit në Tiranë (American Red Cross official Photograph.) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Zonja Mosley Williams, nga Londra, duke dhënë mësimin e saj të përditshëm të mëngjesit në Tiranë (American Red Cross official Photograph.) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Influenca e fizkulturës mbi organizatat e “dobëta” i ka dhënë përfundimisht provat e saj. Në kohën e sotme, lëvizjet ritmike janë demokratizuar në Evropën Perëndimore dhe në Amerikë.

Mbi dyqind fëmijë shqiptarë kryejnë lëvizje ritmike çdo mëngjes (American Red Cross official Photograph.) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Mbi dyqind fëmijë shqiptarë kryejnë lëvizje ritmike çdo mëngjes (American Red Cross official Photograph.) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Është kureshtare të theksohet se kjo gjimnastikë e shëndetshme është shfaqur në Lindje. Këto fotografi të shkrepura në Tiranë, në Shqipëri, tregojnë fëmijët e këtij vendi duke marrë mësimin e tyre në mëngjes me një vajzë të re angleze të Kryqit të Kuq Amerikan.

 

Shumë prej tyre gëzojnë një shëndet të mirë falë këtij riedukimi fizik.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan-foto-ekskluzive/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-ne-vitet-20-nga-kryqi-i-kuq-amerikan-foto/

 

http://illyriapress.com/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

https://www.kultplus.com/trashegimia/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

https://27.al/perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

https://opinioni.al/foto-te-rrallaperhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=8828

 

https://www.koha.mk/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

https://www.mekulipress.com/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan-foto-e-rralle/

 

https://www.gazeta-shqip.com/2019/06/06/nje-vajze-e-re-angleze-mesonte-shqiptaret-si-te-benin-fizkulture-foto/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1099308/le-miroir-1920-perhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan-foto-ekskluzive/

 

http://vloralajme.net/2019/06/06/foto-te-rrallaperhapja-e-fizkultures-ne-shqiperi-nga-kryqi-i-kuq-amerikan/

 

http://www.njekomb.com/?p=213063

 

https://www.syri.net/arte-media/258519/ne-1920-si-kryqi-i-kuq-amerikan-perhapte-fiskulturen-ne-shqiperi/