Durendal (1905) / Kritikë për librin “Ese për gjuhët natyrore dhe gjuhët artificiale” të Pyrrhus Bardylit (Faik Konicës)


Faik Konica (1875 – 1942)
Faik Konica (1875 – 1942)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 4 Gusht 2022

 

Revista katolike e artit dhe letërsisë “Durendal” ka botuar, me 1 janar 1905, në faqen n°443, një kritikë asokohe për librin e Pyrrhus Bardylit (Faik Konicës), të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Ese për gjuhët natyrore dhe gjuhët artificiale, nga Pyrrhus Bardyli. (Bruksel, Kiessling.) 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Disa janë të përhumbur nga shpikja e një gjuhe artificiale dhe universale që do të shërbente si një mjet intelektual për të gjithë botën : volapuk, esperanto, gjuha blu.

 

Dr. Colombo tani na ofron latinishten komerciale. Ai jep faturat e  makinave dhe verërave të shampanjës në një gjuhë krejtësisht qesharake dhe ekstravagante. Unë nuk mendoj se ai do të ketë sukses.

 

Z. Bardyli në librin e tij interesant studion jetën e gjuhëve natyrore dhe, duke treguar varfërinë e gjuhëve artificiale, dëshmon se nëse lind nevoja për një gjuhë universale, ajo do të formohet dalëngadalë, duke u brumosur mbi jetën, në të gjitha aspektet e saj.

 

E. N.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/durendal-1905-kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit-faik-konices/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kritike-nga-revista-katolike-e-artit-durendal-per-librin-e-faik-konices/

 

https://www.kultplus.com/libri/kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit/

 

https://konica.al/2022/08/faik-konica-mbi-gjuhet-artificiale/

 

http://www.revistatime.al/durendal1905-kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit/

 

https://www.voal.ch/durendal-1905-kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit-faik-konices/multimedia/dossier/

 

https://www.arsalbanica.mk/durendal-1905-kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit-faik-konices/

 

https://ampress.ca/durendal-1905-kritike-per-librin-ese-per-gjuhet-natyrore-dhe-gjuhet-artificiale-te-pyrrhus-bardylit-faik-konices/