1920 / Kongresi shqiptar i Shkupit, i kryesuar nga Nexhip Bej Draga, bëri këto kërkesa ndaj qeverisë së mbretërisë jugosllave


Nexhip Bej Draga (1867 – 1921)
Nexhip Bej Draga (1867 – 1921)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 2 Mars 2024

 

“L’Information financière, économique et politique” ka botuar, të hënën e 28 qershorit 1920, në faqen n°3, kërkesat e formuluara asokohe nga Kongresi shqiptar i Shkupit ndaj qeverisë së mbretërisë jugosllave, të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Një kongres shqiptar

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Në ditët e para të këtij muaji u mbajt një kongres shqiptar në Shkup, ku mori pjesë zyrtarisht edhe komisari i policisë së qytetit.

 

Mbledhja, e cila u kryesua nga Nexhip bej Draga, një fisnik shqiptar, vendosi t’i adresojë një kërkesë qeverisë së mbretërisë jugosllave për t’i kërkuar asaj — në përputhje me ligjet e reja liberale — të zbatojë lirinë komunale në rajonet e banuara me shumicë shqiptare, duke u lejuar të kenë shkolla në gjuhën e tyre dhe përdorimin e saj në gjykata. Ata kërkuan, ndër të tjera, që xhandarmëria, oficerët e policisë, kryepleqtë dhe kryetarët e këtyre komunave të emëroheshin nga radhët e banorëve të zonës.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-beri-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-beri-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/

 

https://diasporashqiptare.al/2024/03/02/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-bente-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/

 

https://alb-spirit.com/2024/03/02/1920kongresi-shqiptar-shkupit-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga/

 

https://opinion.al/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-beri-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/

 

https://www.arsalbanica.mk/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-beri-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/

 

https://www.voal.ch/1920-kongresi-shqiptar-i-shkupit-i-kryesuar-nga-nexhip-bej-draga-beri-keto-kerkesa-ndaj-qeverise-se-mbreterise-jugosllave/multimedia/dossier/