Kur “Othello” i Shekspirit do të shfaqej për herë të parë në Teatrin Kombëtar sipas versionit sovjetik (Paris-presse, 1952)


Edwin Booth në rolin e Jagos (1870)
Edwin Booth në rolin e Jagos (1870)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 26 Maj 2020

 

“Paris-presse” ka botuar, të shtunën e 20 dhjetorit 1952, në faqen n°7, një shkrim në lidhje me shfaqjen “Othello” të Shekspirit në Shqipëri sipas versionit sovjetik, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Radio-Tirana (Shqipëri) : demokratizimi i Othellos

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Othello i Shekspirit sapo është demokratizuar nga rusët. Ai nuk është më një personazh i gllabëruar nga xhelozia, por një njeri i mirë, bujar dhe përparimtar.

 

Versioni sovjetik i shfaqjes, i cili së shpejti do të prezantohet (1) para publikut në Shqipëri, do të tregojë Jagon e vërtetë, një fashist të kohëve moderne, një nga ata burra që nuk ndalet para çdo lloj pengese për të shtypur dhe për të sunduar njerëzit.

 

(1) “Othello” i Shekspirit, me regji të A.J. Ricko është luajtur për herë të parë në Teatrin Kombëtar Shqiptar në 1953.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik-paris-presse-1952/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik/

 

https://shqiptarja.com/lajm/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik

 

https://fjala.al/2020/05/26/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-ne-teatrin-kombetar-ne-versionin-sovjetik/

 

https://opinion.al/kur-othello-i-shekspirit-do-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar/

 

https://dosja.al/kur-otello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombet-sipas-versionit-sovjetik/

 

http://www.arsalbanica.mk/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik-paris-presse-1952/

 

https://tiranatoday.al/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1300336/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik-paris-presse-1952/

 

https://in7.tv/2020/05/26/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik-paris-presse-1952/

 

https://www.voal.ch/kur-othello-shekspirit-te-shfaqej-per-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versionit-sovjetik-paris-presse-1952/

 

https://gazetamapo.al/kur-othello-i-shekspirit-do-te-shfaqej-per-here-te-pare-ne-teatrin-kombetar-sipas-versioni-sovjetik/