Fotografi i famshëm francez Henri Cartier-Bresson : “Gjon Mili, mjeshtër i fotografisë.”


Henri Cartier-Bresson (1908-2004)
Henri Cartier-Bresson (1908-2004)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 13 Shkurt 2021

 

Në faqen n°254 të librit “Gjon Mili : photographs & recollections”, botuar në vitin 1980 nga New York Graphic Society (Boston), gjejmë shkrimin (mendimin) e fotografit të famshëm francez Henri Cartier-Bresson për fotografin shqiptar me famë botërore Gjon Milin, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Mili, fotografuar nga Henri Cartier-Bresson – Burimi : “Gjon Mili : photographs & recollections”, 1980
Mili, fotografuar nga Henri Cartier-Bresson – Burimi : “Gjon Mili : photographs & recollections”, 1980

Meqenëse jam fotograf, do ta përdorja aparatin tim për të fotografuar Milin; dhe në mbishkrimin (epitafin) tim do të shkruhej se sa mirënjohës i jam atij për gjykimin e tij të mprehtë dhe krijues.

 

Kur bëjmë shaka, siç bëjmë shpesh, ai më quan “një amator i thjeshtë”, ndërsa unë i referohem atij, “se jam një profesionist i vërtetë”.

 

E vlerësoj përkushtimin e tij për profesionin në të cilin ai hyri si në urdhrat e shenjtë, gati një mijë vjet më parë; sepse mësojmë aq shumë nga kjo aftësi teknike për të cilën Mili është mjeshtër.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://gazetadielli.com/francez-henri-cartier-bresson-per-gjon-milin/

 

https://www.balkanweb.com/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://www.kultplus.com/lajme/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://diasporashqiptare.al/2021/02/13/gjon-mili-mjeshtri-i-fotografise-vleresimi-i-francezit-henri-cartier-bresson/

 

https://tirananews.al/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://alb-spirit.com/2021/02/13/fotografi-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-fotografise/

 

http://www.arsalbanica.mk/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://ampress.ca/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://observerkult.com/henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://lajme.org/gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://dosja.al/fotografi-i-famshem-francez-henri-cartier-bresson-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/

 

https://konica.al/2021/02/fotografi-i-famshem-francez-gjon-mili-mjeshter-i-fotografise/