1952 / Kur Gjon Mili nderohej në “Takimin e dymbëdhjetë ndërkombëtar të fotografisë” në Francë – Reagimi kur pa fotografinë e maces së tij “Blackie”.


Burimi : American Photographer / Foto : Robert Solywoda
Burimi : American Photographer / Foto : Robert Solywoda

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Qershor 2021

 

“American Photographer” ka botuar, në dhjetor të 1981, një shkrim special për fotografin e njohur shqiptaro-amerikan Gjon Mili, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Raport nga Provence (Francë)

 

Burimi : American Photographer / “Gjoni Mili i rrethuar nga admiruesit e tij në Arles” – Foto : Robert Solywoda
Burimi : American Photographer / “Gjoni Mili i rrethuar nga admiruesit e tij në Arles” – Foto : Robert Solywoda

Arles, Francë – Në 1952, Gjon Mili udhëtoi në çdo cep të Provence për të bërë një ese për revistën Life; këtë vit, ai u kthye si i ftuar nderi në “Takimin e dymbëdhjetë ndërkombëtar të fotografisë”, ku fotografët mblidhen gjatë gjithë verës për ekspozita, prezantime dhe seminare studentore.

 

Për Milin ishte një përvojë mbresëlënëse dhe shumë nga miqtë e tij (përfshirë Henri Cartier-Bresson, i cili rrallë merr pjesë në evenimente të tilla) bënë një përpjekje të veçantë për të qenë me të.

 

Puna e Milit u prezantua një mbrëmje në pjesën e jashtme të teatrit antik romak. Në shfaqjen e imazheve të tij në atë ekran gjigant dhe veçanërisht ai i maces së tij Blackie, fytyra e Milit rrezatoi. Në përfundim të prezantimit, ai u gjet përballë një turme të madhe dhe me hezitim qëndroi për të pritur duartrokitjet e audiencës. I pyetur nëse ndihej shkëlqyeshëm, Mili u përgjigj në mënyrë tipike të matur : “Jo, por ndihem më mirë.” — A.W.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

 

Publikuar në :

https://gazetadielli.com/nderimi-i-gjon-milit-ne-takimin-e-12-te-ne-france-1952/

https://americaneye.al/kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france/

https://www.balkanweb.com/kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-1952-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

http://www.illyria.com/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france/

https://diasporashqiptare.al/2021/06/27/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-nderkombetare-te-fotografise-ne-france/

https://www.voal.ch/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

https://www.botasot.info/historia-lajme/1615799/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ndash-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

https://dosja.al/kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-1952-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

https://alb-spirit.com/2021/06/27/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

https://drini.us/1952-kur-gjon-mili-nderohej-ne-takimin-e-dymbedhjete-nderkombetar-te-fotografise-ne-france-reagimi-kur-pa-fotografine-e-maces-se-tij-blackie/

https://www.syri.net/arte-media/432962/1952-kur-gjon-mili-ndeshi-ne-takimin-e-12-te-nderkombetar-te-fotografise-ne-france-macen-e-tij-blackie/