1929 / Shkresat zyrtare nga Beogradi për një traktat tregtar midis Mbretërisë shqiptare dhe Bashkimit ekonomik Belgo-Luksemburgas


N° 2053. — Shqipëria dhe Bashkimi ekonomik Belgo-Luksemburgas — Shkëmbimi i shkresave duke përfshirë një marrëveshje të përkohshme tregtare. — Beograd, 19 shkurt 1929. — Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
N° 2053. — Shqipëria dhe Bashkimi ekonomik Belgo-Luksemburgas — Shkëmbimi i shkresave duke përfshirë një marrëveshje të përkohshme tregtare. — Beograd, 19 shkurt 1929. — Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 18 Maj 2024

 

Në faqet 429 – 433 të “Recueil des traités et des engagements internationaux enregistrés par le Secrétariat de la Société des Nations. — Koleksion traktatesh dhe angazhimesh ndërkombëtare të regjistruara nga Sekretariati i Lidhjes së Kombeve.”, gjejmë shkëmbimin e shkresave midis ambasadorit shqiptar në Beograd, Rauf Ficos, dhe ambasadorit belg po në Beograd, Adhémar Delcoigne, në lidhje me nënshkrimin asokohe të një traktati  tregtar,  të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

N° 2053. – Shkëmbim shkresash midis Qeverisë shqiptare dhe Bashkimit ekonomik Belgo-Luksemburgas, duke përfshirë një marrëveshje të përkohshme tregtare.

 

Beograd, 19 shkurt 1929.

 

Teksti zyrtar në gjuhën frënge i komunikuar nga Ministri i Punëve të Jashtme të Belgjikës. Regjistrimi i këtij shkëmbimi shkresash u bë më 10 qershor 1929.

 

 

Legata e Shqipërisë

 

Beograd, 19 shkurt 1929,

 

Zoti Ministër,

 

Unë kam nderin të informoj Shkëlqesinë Tuaj se qeveria ime sapo më autorizoi t'ju deklaroj se Mbretëria e Shqipërisë dëshiron të lidhë një traktat tregtar dhe themelimi marrëdhëniesh me Bashkimin ekonomik Belgo-Luksemburgas.

 

Në pritje të zgjidhjes së detajeve të kësaj marrëveshjeje, Mbretëria e Shqipërisë deklaron marrëveshjen e saj me përcaktimet e mëposhtme :

 

1° Regjimi i kombit më të favorizuar do të zbatohet reciprokisht në marrëdhëniet tregtare midis Shqipërisë dhe Bashkimit ekonomik Belgo-Luksemburgas, si dhe në çështjet e themelimit, fiskal, industrial dhe lundrues.

 

2° Kjo marrëveshje do të hyjë në fuqi dhjetë ditë pas botimit në Fletoren Zyrtare Shqiptare, Fletoren Zyrtare Belge dhe Memorialin e Dukatës së Madhe të Luksemburgut, duke u kuptuar që Palët Kontraktuese do të bien dakord që publikimi të bëhet në të njëjtën ditë. Ai mund të denoncohet nga secila prej dy Palëve Kontraktuese, duke iu nënshtruar një njoftimi paraprak prej tre muajsh.

 

Duke kërkuar nga Shkëlqesia Juaj që të më dërgoni një komunikim të ngjashëm, gjej rastin të rinovoj garancitë e konsideratës sime më të lartë.

 

Ministri i Shqipërisë në Beograd :

(nënshkruar) Rauf Fico

 

Shkëlqesisë së tij

Zotit Adhémar Delcoigne,

Ministri i Belgjikës,

Beograd

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Legata e Belgjikës.

 

Beograd, 19 shkurt 1929.

 

Zoti Ministër,

 

Unë kam nderin të informoj Shkëlqesinë Tuaj se qeveria ime sapo më autorizoi t'ju deklaroj se Bashkimi ekonomik Belgo-Luksemburgas dëshiron të lidhë një traktat tregtar dhe themelimi marrëdhëniesh me Mbretërinë e Shqipërisë.

 

Në pritje të zgjidhjes së detajeve të kësaj marrëveshjeje, Bashkimi Belgo-Luksemburgas deklaron marrëveshjen e tij me përcaktimet e mëposhtme :

 

1° Regjimi i kombit më të favorizuar do të zbatohet reciprokisht në marrëdhëniet tregtare midis Bashkimit ekonomik Belgo-Luksemburgas dhe Mbretërisë së Shqipërisë, si dhe në çështjet e themelimit, fiskal, industrial dhe lundrues.

 

2° Kjo marrëveshje do të hyjë në fuqi dhjetë ditë pas publikimit të saj në Fletoren Zyrtare Belge, në Memorialin e Dukatës së Madhe të Luksemburgut dhe Fletoren Zyrtare shqiptare, duke u kuptuar se Palët Kontraktuese do të bien dakord që publikimi të bëhet në të njëjtën ditë. Ai mund të denoncohet nga secila prej dy Palëve Kontraktuese, duke iu nënshtruar njoftimit paraprak prej tre muajsh.

 

Duke kërkuar nga Shkëlqesia Juaj që të më dërgoni një komunikim të ngjashëm, gjej rastin të rinovoj garancitë e konsideratës sime më të lartë.

 

Ministri i Belgjikës në Beograd :

(Nënshkruar) A. Delcoigne

 

 

Shkëlqesisë së Tij

Zotit Rauf Fico,

Ministri i Shqipërisë,

Beograd

 

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/

 

https://www.kultplus.com/lajme/shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/

 

https://www.voal.ch/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/multimedia/dossier/

 

https://opinion.al/1929-shkresa-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/

 

https://www.gazetatema.net/dossier/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreter-i440725

 

https://alb-spirit.com/2024/05/18/1929shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/

 

https://www.drini.us/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/

 

https://www.bulevardnews.com/2024/05/21/1929-shkresat-zyrtare-nga-beogradi-per-nje-traktat-tregtar-midis-mbreterise-shqiptare-dhe-bashkimit-ekonomik-belgo-luksemburgas/