Esat Pasha – korrespondentit të Messaggeros (1913) : “Do të ishte më mirë që Evropa të lejonte Shqipërinë t’i rregullojë vetë punët e saj të brendshme.”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 13 Qershor 2020

 

“Le Figaro” ka botuar, të shtunën e 24 majit 1913, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me intervistën e Esat Pashë Toptanit me korrespondentin e Messaggeros në Tiranë, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Një intervistë e Esat Pashës

 

Romë, 23 maj.

 

Korrespondenti i Messaggero-s në Tiranë intervistoi Esat Pashën, të cilit i tha në thelb këtë :

 

Ndërhyrja e vazhdueshme e Evropës është fatale për Shqipërinë, do të ishte më mirë që Evropa të lejonte Shqipërinë t’i rregullojë vetë punët e saj të brendshme.

 

Esat Pasha di të jetë i fortë, nëse Evropa i jep atij rolin e princit ose të guvernatorit, për të rivendosur rendin kudo në një muaj, duke organizuar Shqipërinë nën sovranitetin e lartë të Sulltanit. Ai i druhet idesë së zgjedhjes së një princi evropian; ai është i gatshëm – thotë ai – të punojë për Shqipërinë, por jo për një princ të huaj.

 

Lidhur me largimin e trupave turke dhe largimin e tij, Esat Pasha deklaron se do t’u bindet urdhrave të Kostandinopojës.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-t-i-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://www.kultplus.com/lajme/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://www.balkanweb.com/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://shqiptarja.com/lajm/esat-pashakorrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme

 

http://www.gazetatema.net/2020/06/13/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://alb-spirit.com/2020/06/13/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros1913-te-ishte-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://tirananews.al/esat-pasha-gazetarit-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://opinion.al/esat-pasha-evropa-te-lejoje-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1310696/esat-pasha-ndash-korrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/

 

https://dosja.al/esat-pasha-korospondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloj-vet-punet-e-saj-te-brndshme/

 

http://www.standard.al/2020/06/13/esat-pasha-korrespondentit-te-messaggeros-1913-do-te-ishte-me-mire-qe-evropa-te-lejonte-shqiperine-ti-rregulloje-vete-punet-e-saj-te-brendshme/