Vossische Zeitung (1912) / Ja çfarë shprehu Ismail Qemali në Trieste para se të nisej për në Durrës


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Tetor 2018

 

“La Presse” ka botuar, të enjten e 21 nëntorit 1912, në ballinë, deklaratën e Ismail Qemalit, dhënë për “Gazette de Voss – Vossische Zeitung” në Trieste para se të nisej për në Shqipëri për evenimentin më të rëndësishëm të vendit tonë.

 

Çfarë ka shprehur më konkretisht asokohe lideri shqiptar ?

 

Në vijim, do të gjeni shkrimin e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

 

Shqiptarët dhe pavarësia

 

Berlin, 20 nëntor.

 

Gazeta Voss (Vossische Zeitung) shkruan se kreu shqiptar Ismail Qemali, i cili gjendet në Trieste, planifikon të largohet për në Durrës, me një avullore të Lloyd-it.

 

Ai tha se sapo të mbërrijë në destinacion do të shpallë pavarësinë e Shqipërisë :

 

Ne duam ta vëmë Evropën përpara faktit të kryer dhe të krijojmë menjëherë një qeveri të përkohshme.

 

Shqiptarët, nëse është e nevojshme, do të luftojnë me trimërinë më të madhe për pavarësinë e tyre.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/vossische-zeitung-1912-ja-cfare-shprehu-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/shqiptaret-dhe-pavaresia/

 

http://illyriapress.com/vossische-zeitung-1912-cfare-tha-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/

 

https://americaneye.al/shqiptaret-dhe-pavaresia-cfare-tha-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-shqiperi/

 

http://www.panorama.com.al/shkrim-i-1912-cfare-tha-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/

 

http://opinion.al/ja-cfare-shprehu-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/

 

http://www.tpz.al/2018/10/07/shkrim-i-1912-cfare-tha-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/

 

https://ina-online.net/vossische-zeitung-1912-ja-cfare-shprehu-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-per-ne-durres/

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=8034

 

http://www.kosova-sot.info/dossier/316385/shkrimi1912cfarethaismailqemalinetriesteparasetenisejpernedurres/

 

https://www.noa.al/lajmi/2018/10/2004554.html

 

https://durreslajm.al/aktualitet/cfare-tha-ismail-qemali-ne-trieste-para-se-te-nisej-ne-durres