Ismail Qemali për Le Siècle (1912) : “Pavarësia e Shqipërisë do të jetë baza e rendit dhe ekuilibrit e popujve të Ballkanit dhe të paqes evropiane.”


Ismail Qemali
Ismail Qemali

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 6 Nëntor 2019

 

“Le Siècle” ka botuar, të enjten e 26 dhjetorit 1912, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me intervistën e Ismail Qemalit për pavarësinë e Shqipërisë, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Deklaratë e Ismail Beut

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Romë, 24 dhjetor. — Ismail Beu, çlirimtari i Shqipërisë, bëri këto deklarata :

 

Populli shqiptar është i lumtur të shohë se të gjitha fuqitë kanë njohur të drejtën e tij për të jetuar në mënyrë të pavarur dhe për të gëzuar të mirat e qytetërimit. Ne jemi të bindur se e gjithë Evropa do të jetë e interesuar për fatin tonë dhe do të kthehemi në territorin tonë kombëtar, i cili, kompakt dhe i bashkuar, do të jetë baza e rendit dhe ekuilibrit në interes të popujve të Ballkanit dhe të paqes evropiane.

 

Ne jemi gjithashtu të lumtur të theksojmë se Evropa dëshiron të zgjidhë çështjen ekonomike e cila është e vetmja që në të ardhmen mund të kufizojë pretendimet e Serbisë, të papajtueshme me marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë që Shqipëria dëshiron të mbajë me të gjithë fqinjët e saj.

 

Ne besojmë fuqimisht se çështja e qarkullimit të lirë serb në të gjithë Shqipërinë është, në parim, shumë e drejtë dhe do të zgjidhet praktikisht duke respektuar pavarësinë e Shqipërisë së ardhshme.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/ismail-qemali-per-le-siecle-1912-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/ismail-qemali-pavaresia-e-shqiperise-baze-e-rendit-dhe-e-ekuilibrit-ne-ballkan/

 

https://opinion.al/ismail-qemali1912-pavaresia-e-shqiperise-do-jete-baza-e-paqes-evropiane/

 

https://balkanweb.com/ismail-qemali-per-le-siecle-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane-1912/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1182645/ismail-qemali-per-le-siecle-1912-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane/

 

https://360grade.al/307087/ismail-qemali-per-le-siecle-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane-1912/

 

http://vizion.com.al/ismail-qemali-per-le-siecle-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane-1912/

 

https://lexo.com.al/ismail-qemali-per-le-siecle-pavaresia-e-shqiperise-do-te-jete-baza-e-rendit-dhe-ekuilibrit-e-popujve-te-ballkanit-dhe-te-paqes-evropiane-1912/

 

https://konica.al/2019/11/si-e-konceptoi-evropen-e-serbine-plaku-i-urte-i-flamurit-kuqezi/