La Gazette d'Aurenc Bebja


© Aurenc Bebja
© Aurenc Bebja

Aurenc Bebja est né à Klos (Mat), en Albanie. Il est arrivé en France en 2005. Diplômé en Aménagement – Environnement à l’Université de Bourgogne (Dijon), il a occupé divers postes de chargé de mission – études – projets dans la fonction publique territoriale française, au Conseil Départemental de Saône et Loire, au Conseil Départemental de l’Aube et à la Communauté d’Agglomération Orléans Val de Loire. Polyglotte et passionné par la photographie, Aurenc Bebja n’oublie pas d’écrire depuis la France pour son pays d’origine sur des sujets impactant profondément la société albanaise et son émancipation. – Huffington Post, Mediapart, Le Courrier des Balkans & The Times of IsraëlKëtu do të gjeni shkrimet e mia të publikuara në mediat shqiptare dhe frankofone. Vous trouverez dans cette page mes écrits publiés dans les journaux albanophones et francophones. You find in this page all my writings, published in Albanian and French Newspapers.May

THE MISSIONARY HERALD (1894) / GJERASIM QIRIAZI, PREDIKUESI I PARË PROTESTANT SHQIPTAR30 / 05 / 2023

 

HARPER’S BAZAAR (1899) / FUTJA E MAKINAVE QEPËSE “SINGER” NË SHQIPËRI, NJË BEKIM PËR GRATË E KËTIJ VENDI29 / 05 / 2023

 

“SHPRESAT PËR NJË SHQIPËRI TË PAVARUR NË DORË TË ANGLISË…” — INTERVISTA E ISMAIL BEJ QEMALIT PËR THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR NË PARIS (1916)24 / 05 / 2023

 

THE NEW YORK TIMES (1917) / PROKLAMATA E ISMAIL QEMALIT NDAJ PARTISË KOMBËTARE SHQIPTARE TË KRIJUAR NË AMERIKË — KUNDËRPËRGJIGJIA E FAN NOLIT : “KY ZOTËRI NUK PËRFAQËSON SHQIPTARËT E AMERIKËS SIÇ PRETENDON…”20 / 05 / 2023

 

CHICAGO SUNDAY TRIBUNE (1928) / INTERVISTA ME FAIK KONICËN, NJË NGA KËSHILLTARËT MË TË BESUAR TË MBRETIT ZOG : “RATIFIKIMI I TRAKTAVE ME SHBA-NË, DËNIMI I SKLLAVËRISË, SHPËRBËRJA E PRONAVE MBI 25 HEKTARË, LUFTA KUNDËR MALARIES…”19 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E SHTATË : “NGA SARANDA PËR NË KORÇË, PËRMES DELVINËS, GJIROKASTRËS DHE PËRMETIT…”17 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E GJASHTË : “NJË VIZITË NË BUTRINT TË OFRON NJË NGA DITËT MË MBRESËLËNËSE DHE MË TË KËNDSHME QË EUROPA KA PËR T’I OFRUAR UDHËTARIT…”14 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E PESTË : “NGA VLORA PËR NË SARANDË, NDALESA NË TEPELENË DHE LEGJENDAT E ALI PASHËS...”10 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E KATËRT : “DURRËSI ANTIK PO SHNDËRROHET NË PORTIN KRYESOR TË VENDIT. VLORA ËSHTË NJË NGA QYTETET MË TË MIRA SHQIPTARE…”08 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E TRETË : “TIRANA ËSHTË QYTETI MË TRIUMFUES NË KËTË PJESË TË BOTËS…”06 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E DYTË : “SHKODRA DHE LUMI QË “NGACMON” TË GJITHË ZONËN. QUHET DRIN, POR MENDOJ SE DUHET TË QUHET DRIN PASHA, PASI U NGJAN PUSHTUESVE TË EGËR…”04 / 05 / 2023

 

7 UDHËTIMET E REPORTERIT REUBEN HENRY MARKHAM NËPËR SHQIPËRI RRËFYER NË GAZETËN AMERIKANE MË 1931 — PJESA E PARË : “ARRITJET E SHQIPËRISË NUK DUHET TË KRAHASOHEN ME ZVICRËN APO HOLANDËN, TË CILAT KANË QENË TË LIRA PËR SHEKUJ, POR ME ATË QË AJO VETË ISHTE DJE DHE PARDJE”02 / 05 / 2023

April

GAZETA FRANCEZE (1822) / PËRKTHIMI FJALË PËR FJALË I SHKRESËS BASHKËNGJITUR POSHTË KOKËS SË PRERË TË ALI PASHË TEPELENËS, E EKSPOZUAR NË MESIN E TURMËS SË MADHE NË KOSTANDINOPOJË 29 / 04 / 2023

 

1885 / “THËLLËZAT E FATMËS”, TREGIMI I LEÏLA HANOUM NË LIBRIN E SAJ “SHEHERAZADJA E RE”, QË PËRSHKRUAN MIZORITË E ALI PASHË TEPELENËS DHE MIRËSITË E BIJËS SË TIJ 28 / 04 / 2023

 

LETTRES CHAMPENOISES (1820) / PAS MBRETËRESHËS SË ANGLISË, PERSONAZHI QË ZË MË SHUMË VËMENDJEN E PUBLIKUT ËSHTË PASHAI I FAMSHËM I JANINËS 23 / 04 / 2023

 

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (1937) / “TRE LEKË DERI NË DURRËS” – KUR SHKRIMTARI DHE GAZETARI BRITANIK HARRY HODGKINSON RRËFENTE UDHËTIMIN E TIJ NËPËR SHQIPËRI 22 / 04 / 2023

 

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (1937) / “PËR DARKË NË SHQIPËRI” – EKSPERIENCA KULINARE E REPORTERIT AMERIKAN REUBEN HENRY MARKHAM 15 / 04 / 2023

 

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (1935) / AHMET ZOGU, NJË DEKADË NË PUSHTET – RRËFIMI I REPORTERIT AMERIKAN REUBEN HENRY MARKHAM 14 / 04 / 2023

 

ISTANBUL (1939) / DEKLARATA PËR SHTYP E ADIL ALI SEREZIT, KRYETARIT TË FEDERATËS SHQIPTARE NË BULLGARI, PAS TAKIMIT ME MBRETIN ZOG NË STAMBOLL 10 / 04 / 2023

 

CHICAGO DAILY TRIBUNE (1939) / “OFERTA” E HITLERIT NDAJ MBRETIT ZOG – KURTHI QË NUK FUNKSIONOI I HANS-ADOLF VON MOLTKE, AMBASADORIT GJERMAN NË VARSHAVË 08 / 04 / 2023

 

THE ONTARIO INTELLIGENCER (1941) / TAKIMI ME MBRETIN ZOG NË HOTEL RITZ NË LONDËR — RRËFIMI I GAZETARIT ROBERT BUNNELLE 07 / 04 / 2023

 

THE UNITED STATES DAILY (1926) / SHQIPËRIA, VENDI I NJËZET E NJË QË PRANON TË HEQË TARIFAT E VIZAVE PËR TURISTËT AMERIKANË 02 / 04 / 2023

 

1930 / “TIRANA, QYTETI I SHPRESËS” — RRËFIMI I REPORTERIT AMERIKAN TË “THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR” RRETH VIZITËS SË TIJ NË KRYEQYTETIN SHQIPTAR 01 / 04 / 2023

March

THE UNITED STATES DAILY (1928) / AHMET ZOGU FALENDERON PRESIDENTIN AMERIKAN CALVIN COOLIDGE PËR NJOHJEN DHE URIMET E TIJ ME RASTIN E NGJITJES NË FRONIN E SHQIPËRISË (TELEGRAMI) 29 / 03 / 2023

 

LA RIVISTA ILLUSTRATA DEL POPOLO D’ITALIA (1935) / HOMAZH PËR ALEKSANDËR MOISIUN 23 / 03 / 2023

 

CINEMA ILLUSTRAZIONE (1935) / LAMTUMIRË ALEKSANDËR MOISI ! 22 / 03 / 2023

 

SCIENTIFIC AMERICAN (1942) / GJON MILI DHE METODA E BLICIT TË SHUMËFISHTË STROBOSKOPIK 22 / 03 / 2023

 

THE NEWTON GRAPHIC (1975) / “NJERIU DHE LËVIZJA” — EKSPOZITA FOTOGRAFIKE E GJON MILIT NË MUZEUN E SHKENCAVE TË BOSTONIT 18 / 03 / 2023

 

THE UNITED STATES DAILY (1928) / PESË TEATRO FILMASH QË FUNKSIONOJNË NË MBRETËRINË E SHQIPËRISË : KAPACITETI DHE VENDNDODHJA E TYRE 17 / 03 / 2023

 

SAN RAFAEL DAILY INDEPENDENT JOURNAL (1957) / RRËFIMI I DY GAZETAREVA TË PAVARURA BRITANIKE MBI UDHËTIMIN E TYRE NËNTË DITOR NË SHQIPËRI 12 / 03 / 2023

 

TEMPO (1971) / KUR PIKTORI I SHQUAR IBRAHIM KODRA VLERËSOHEJ ME ÇMIMIN E VEÇANTË NË PARIS 11 / 03 / 2023

 

1937 / KUR SHTYPI AMERIKAN I BËNTE JEHONË LIBRIT TË NEXHMIE ZAIMIT “DAUGHTER OF THE EAGLE, THE AUTOBIOGRAPHY OF AN ALBANIAN GIRL — BIJA E SHQIPONJËS, AUTOBIOGRAFIA E NJË VAJZE SHQIPTARE” 06 / 03 / 2023

 

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (1929) / FJALIMI PREKËS DHE I IMPROVIZUAR I MBRETIT ZOG PARA DELEGACIONIT TË GRAVE SHQIPTARE 05 / 03 / 2023

 

GAZETA AMERIKANE (1929) / PSE I DUHEJ NJË MBRET SHQIPËRISË? PËRGJIGJJA E MINISTRIT TË JASHTËM RAUF FICO (INTERVISTA EKSKLUZIVE NË TIRANË) 04 / 03 / 2023

 

GAZETA AMERIKANE (1929) / MBRETI ZOG DO TË KËRCEJË ME BASHKËSHORTEN E AMBASADORIT CHARLES C. HART NË INAUGURIMIN E LEGATËS SË RE TË SHBA-VE NË TIRANË 03 / 03 / 2023

 

GAZETA AMERIKANE (1929) / MBRETI ZOG, ME NDIHMËN E FONDACIONIT ROCKFELLER DHE SHKENCËTARIT TË HARVARDIT, NIS LUFTËN KUNDËR MALARIES NË SHQIPËRI 01 / 03 / 2023

February

January

December

November

ISTANBUL (1934) / KUR ZOGU FALENDERONTE MUSTAFA KEMAL ATATURKUN PËR TELEGRAMIN E NGUSHËLLIMIT ME RASTIN E NDARJES NGA JETA TË NËNËS SË TIJ 25 / 11 / 2022

 

LE MATIN (1921) / UDHËTIMI I DEPUTETIT FRANCEZ NËPËR SHQIPËRI DHE MENDIMI I TIJ PËR TË ARDHMEN E KOMBIT SHQIPTAR 20 / 11 / 2022

 

LE FIGARO (1911) / LETRA E EDITH DURHAM PËR GAZETARIN FRANCEZ ANDRÉ DUBOSCQ : “JU PËRSHKRUAJ GJENDJEN E REFUGJATËVE SHQIPTARË NË MAL TË ZI.”19 / 11 / 2022

 

COMŒDIA (1932) / LÉON REY, DREJTOR I MISIONIT ARKEOLOGJIK FRANCEZ — GAZETARIT DHE SHKRIMTARIT PIERRE LAGARDE : “JA SI I ZBULOVA RRËNOJAT E APOLLONISË!” (INTERVISTA E PLOTË ZHVILLUAR NË SHQIPËRI) 18 / 11 / 2022

 

LE PETIT JOURNAL (1935) / NJË “GRAND REPORTAGE” NË VENDIN E “BIJVE TË SHQIPONJËS” : INTERVISTA EKSKLUZIVE ME PERSONALITETE SHQIPTARE DHE TË HUAJA 13 / 11 / 2022

 

1939 / KUR FIQRI LLAGAMI, I DIPLOMUAR PËR GAZETARI NË UNIVERSITETIN E SORBONËS, LIGJËRONTE NË NJË KONFERENCË TË POSAÇME PËR SHQIPËRINË NË FRANCË 11 / 11 / 2022

 

LA QUOTIDIENNE (1821) / ALI PASHË TEPELENA – MBRETIT TË ANGLISË : “JA KUSH JAM DHE SA KAM ARRITUR, POR NË KËTË BOTË…” 05 / 11 / 2022

 

1923 / VRASJA E GJENERALIT ENRICO TELLINI DHE KRONOLOGJIA E NGJARJEVE NË VIJIM NË VËMENDJEN E SHTYPIT FRANCEZ TË KOHËS (FOTOGRAFI, RRËFIME, INTERVISTA) 03 / 11 / 2022

 

THE WASHINGTON POST (1926) / KUR FAIK KONICA JUSTIFIKONTE TRAKTATIN ITALO-SHQIPTAR NË SHBA 01 / 11 / 2022

October

September

August

July

COMŒDIA (1925) / SHKRIMTARI SHQIPTAR STAVRO STAVRI DHE ZONJA E TIJ FRANCEZE ALICE BRENOT DO TË SJELLIN SË SHPEJTI LIBRIN “PËRRALLA NGA ORIENTI” 31 / 07 / 2022

 

FLUTURIMI PARIS – MELBURN (1919) / KUR AVIATORI I FAMSHËM ETIENNE POULET U DETYRUA TË QËNDRONTE PËR DISA DITË NË SHQIPËRI. RRËFIMI NË SHTYPIN FRANCEZ TË KOHËS 27 / 07 / 2022

 

TURHAN PASHA, GAZETARIT TË CORRIERE D’ITALIA (1919) : “JA KU GABON GREQIA ME SHQIPTARËT…” 25 / 07 / 2022

 

LA NUOVA ITALIA (1924) / TRE FAKTET QË SHPJEGOJNË GJENDJEN E TENSIONUAR NË SHQIPËRI – INTERVISTA NË PARIS ME AMBASADORIN XHEMIL DINO 24 / 07 / 2022

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1935) / POLITIKA E NDËRTIMIT TË RRUGËVE NË KOHËN E MBRETIT ZOG 23 / 07 / 2022

 

L’ÉCLAIR (1919) / LETRA E KOMANDANTIT FRANCEZ : “GREKËT DUHET TË KUPTOJNË SE EDHE SHQIPËRIA KA TË DREJTË TË EKZISTOJË…” 21 / 07 / 2022

 

REVISTA FRANCEZE (1922) / A ËSHTË E KËNAQUR SHQIPËRIA ME VENDIMIN E KONFERENCËS SË AMBASADORËVE PËR KUFIJTË E SAJ ? – OPINIONI I MIT’HAT FRASHËRIT 14 / 07 / 2022

 

NEUE FREIE PRESSE (1913) / INTERVISTA ME MUFID BEJ LIBOHOVËN, MINISTRIN E PUNËVE TË JASHTME TË SHQIPËRISË, NË LIDHJE ME DETYRAT URGJENTE TË QEVERISË SË TIJ 13 / 07 / 2022

 

LE PETIT MARSEILLAIS (1913) / DETAJE MBI MIZORITË E USHTRISË SERBE TË KRYERA KUNDËR SHQIPTARËVE NË 1912 12 / 07 / 2022

 

A FSHIHEJ MIT’HAT FRASHËRI PAS KËTYRE TRI LETRAVE TË NËNSHKRUARA ME PSEUDONIMIN “ADRIATIKU” DHE TË BOTUARA NË REVISTËN “FRANCE-ORIENT”? 11 / 07 / 2022

 

LE TEMPS (1910) / KUR MIT’HAT FRASHËRI JUSTIFIKONTE REVOLTËN E SHQIPTARËVE NDAJ TURQVE (INTERVISTA) 10 / 07 / 2022

 

LE PETIT BLEU DE PARIS (1919) / INTERVISTA ME KAPITENIN SELAUDIN BLLOSHMI NË PARIS : “JA ÇFARË KËRKOJMË NGA FUQITË E MËDHA…” 09 / 07 / 2022

 

LA REVUE POLITIQUE ET LITTÉRAIRE (1914) / RRËFIMI I VIZITËS SË GABRIEL LOUIS-JARAY (STUDIUES FRANCEZ) NË TEQEN E BEKTASHINJVE TË ELBASANIT 08 / 07 / 2022

 

L’EXPRESS DE MULHOUSE (1919) / TURHAN PASHA NË KONFERENCËN E PAQES NË PARIS : “KËRKOJMË KTHIMIN E TERRITOREVE SHQIPTARE DHËNË MALIT TË ZI, SERBISË DHE GREQISË PAS VENDIMEVE TË KONGRESIT TË BERLINIT DHE KONFERENCËS SË LONDRËS…” 03 / 07 / 2022

 

L’INFORMATION (1920) / INTERVISTA EKSKLUZIVE E MIT’HAT FRASHËRIT MBI ORIGJINËN E KONFLIKTIT ITALO-SHQIPTAR 02 / 07 / 2022

 

LA PATRIE (1920) / IMZOT LUIGJ BUMÇI : “POPULLI SHQIPTAR, ME VULLNETIN E TIJ, NUK DO TA LËSHOJË KURRË VLORËN.” – SHKRESA DREJTUAR KONFERENCËS SË PAQES NË PARIS 01 / 07 / 2022

June

May

THE CHICAGO TRIBUNE (1919) / KONFERENCA E PAQES NË PARIS – RRËFIMI I PARASHQEVI QIRIAZIT MBI MIZORITË E GREKËVE NË KORÇË DHE ZONËN PËRRETH 30 / 05 / 2022

 

THE NEW YORK HERALD (1918) / KUR ESAD PASHA I KËRKONTE WOODROW WILSON-IT QË T’I VINTE NË NDIHMË KUNDËR AUSTRIAKËVE (INTERVISTA) 29 / 05 / 2022

 

NEW YORK HERALD TRIBUNE (1938) / GERALDINA APPONYI DO TË SJELLË NË FRONIN SHQIPTAR SHPIRTIN E PIONIERËVE TË SHBA-SË — INTERVISTA ME NËNËN E SAJ NË JUG TË FRANCËS 28 / 05 / 2022

 

LA TRIBUNE JUIVE (1935) / NË KËRKIM TË HEBRENJVE NËPËR SHQIPËRI – DETAJE TË RRALLA NË RRËFIMIN E UDHËTIMIT TË MAX LOEB 27 / 05 / 2022

 

NEW YORK HERALD TRIBUNE (1939) / RRËFIMI I MBRETËRESHËS GERALDINË NË VERSAJË : EDUKIMI I DJALIT, SIMBOLIKA E KURORËS MBRETËRORE, SKËNDERBEU, DHOMA E PREFERUAR NË KËSHTJELLË… 26 / 05 / 2022

 

CHARLES C. HART, AMBASADORI I SH.B.A-VE NË TIRANË, PËR THE CHICAGO TRIBUNE (1929) : “JU SHPJEGOI RËNDËSINË E DËRGIMIT TË NJË AMERIKANI NË VENDIN E MBRETIT ZOG…” 22 / 05 / 2022

 

1985 / VDEKJA E ENVER HOXHËS – REAGIMI I ISMAIL KADARESË NDAJ GAZETËS “LE MONDE” PAS BOTIMIT TË DEKLARATËS SË LEKA ZOGUT I (LETRA) 21 / 05 / 2022

 

RADIOCORRIERE (1934) / ALEKSANDËR MOISIU SIPAS GAZETARIT ITALIAN ENZO FERRIERI 17 / 05 / 2022

 

GAZZETTA DI VENEZIA (1919) / SHKRESA E DJEMVE TË ISMAIL QEMALIT DREJTUAR MINISTRIT TË PUNËVE TË JASHTME TË ITALISË ME RASTIN E VDEKJES SË BABAIT TË TYRE 14 / 05 / 2022

 

LIBÉRATION (1946) / GJON MILI SIPAS JEAN-PAUL SARTRE 08 / 05 / 2022

 

LIBÉRATION PËR GJON MILIN NË 1946 : “FOTOGRAFI MË I MADH NË BOTË ËSHTË NË PARIS!” 05 / 05 / 2022

 

THE PARIS TIME (1924) / NË PRITJE TË FORMIMIT TË NJË QEVERIE TË RE, AHMET ZOGU, PRIJËS I SHQIPËRISË : “QEVERIA REVOLUCIONARE E FAN NOLIT PERSEKUTOI KRYENGRITËSIT MATJANË!” 01 / 05 / 2022

April

March

February

TIMES-GAZETTE (1929) / GIUSEPPE FALGARI, BERBERI PERSONAL I ZOGUT, RUHET NGA DY ROJE TË ARMATOSURA KUR RRUAN MBRETIN 27 / 02 / 2022

 

REVISTA AMERIKANE (1929) / PUNIME HIDRAULIKE MODERNE NË VENDIN E MBRETIT ZOG 26 / 02 / 2022

 

1931 / TELEGRAMET E SHKËMBYERA MIDIS MUSTAFA KEMAL ATATURKUT DHE MBRETIT ZOG ME RASTIN E KONFERENCËS SË 2-TË BALLKANIKE NË STAMBOLL 24 / 02 / 2022

 

STAMBOUL (1928) / ELOZHET E AMBASADORIT TURK NË TIRANË PËR AHMET ZOGUN (DEKLARATA) 22 / 02 / 2022

 

CORRESPONDANCE D’ORIENT (1908) / KUR PRESIDENTI I LIDHJES BELGE PER TË DREJTAT E NJERIUT I SHKRUANTE ATIJ FRANCEZ QË TË MBËSHTESTE LIRIMIN E DERVISH HIMËS NGA AUTORITETET TURKE 20 / 02 / 2022

 

LE FIGARO (1950) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME MBRETIN ZOG DHE MBRETËRESHËN GERALDINË NË ALEKSANDRI : NOSTALGJIA PËR SHQIPËRINË, DJALI LEKA, KOMUNIZMI DHE RREZIKU RUS. 18 / 02 / 2022

 

COMBAT (1973) / POLEMIKA ME FLOKËT E FUTBOLLISTËVE TË KOMBËTARES FINLANDEZE NË DOGANËN SHQIPTARE : “TË RINJTË TUAJ JANË TË PAHIJSHËM”. 16 / 02 / 2022

 

LA STAMPA (1916) / ISMAIL QEMAL BEU DHE ESAD PASHA JANË TAKUAR DHE PAJTUAR NË PARIS 15 / 02 / 2022

 

GAZETA BRAZILIANE (1943) / DEKLARATA E MBRETIT ZOG MBI KAPITULLIMIN E MUSOLINIT 13 / 02 / 2022

 

THE AMERICAN FOREIGN SERVICE JOURNAL (1931) / PRANIA E MBRETIT ZOG NË PËRURIMIN LEGATËS SË RE AMERIKANE NË TIRANË, NJË EVENIMENT I VEÇANTË PËR KËTË ARSYE (FOTO) 12 / 02 / 2022

 

LA REVUE D’ORIENT (1899) / KUR PARIA E SHKODRËS I KËRKONTE PORTËS SË LARTË AUTORIZIMIN PËR NDRIÇIMIN E LIQENIT DHE BRIGJEVE TË TIJ ME DRITË ELEKTRIKE 05 / 02 / 2022

 

PRO ARMENIA (1901) / KUR ISMAIL QEMALI U SHKRUANTE PRESIDENTËVE TË REPUBLIKËS, DHOMËS DHE SENATIT FRANCEZ (LETRA) 05 / 02 / 2022

 

PRO ARMENIA (1901) / LETRA E ISMAIL QEMALIT DREJTUAR REDAKTORIT TË ‘LE MATIN’ : “NE JEMI TË GATSHËM TË PRANOJMË ÇDO KOMPROMIS QË SYNON TË VENDOSË NË KOSTANDINOPOJË NJË QEVERI TË NDERSHME DHE NJERËZORE...” 04 / 02 / 2022

 

PRO ARMENIA (1901) / THIRRJA E ISMAIL QEMAL BEUT PËR EUROPËN DHE FRANCËN : “SHPËTONI KOMBET E SHTYPURA NGA REGJIMI HAMIDIAN!” 01 / 02 / 2022

January

December

November

THE NEW YORK TIMES (1911) / APELI I FAIK BEJ KONICËS NË SHBA PËR TË MBLEDHUR FONDE DHE PËR TË KËRKUAR NDIHMË MJEKËSORE PËR BASHKËKOMBASIT E TIJ 27 / 11 / 2021

 

THE NEW YORK HERALD (1933) / SIR ROBERT MACLEODE HODGSON, AMBASADORI I BRITANISË SË MADHE NË SHQIPËRI : “JA ARRITJET E SHQIPËRISË NËN UDHËHEQJEN E MBRETIT ZOG.” 24 / 11 / 2021

 

ARAB TIMES (1990) / THIRRJA E LEKA ZOGUT I PËR LIRINË E KOSOVËS 22 / 11 / 2021

 

THE UNITED STATES DAILY (1926) / SHKËMBIMET MIDIS MINISTRIT TË PARË SHQIPTAR NË SHBA FAIK KONICA DHE PRESIDENTIT AMERIKAN CALVIN COOLIDGE NË DHOMËN BLU TË SHTËPISË SË BARDHË 21 / 11 / 2021

 

THE NEW YORK HERALD TRIBUNE PARIS (1933) / HAPJA E NJË SHKOLLE BUJQËSORE AMERIKANE NË SHQIPËRI; 88 DJEM, 90 VAJZA REGJISTROHEN NË KURSE 20 / 11 / 2021

 

RAPORTI I AMBASADËS AMERIKANE NË KAJRO DREJTUAR ZYRËS SË JASHTME TË SHBA-VE (21 TETOR 1949) : JA ÇFARË DEKLAROI MBRETI ZOG PËR UNITED PRESS (INTERVISTA) 13 / 11 / 2021

 

LIFE (1939) / FOTO-INTERVISTA E PARË E LEKA ZOGUT I 12 / 11 / 2021

 

RAPORTI SEKRET I CIA-S (1949) / KRIJIMI I NJË “FRONTI TË BASHKUAR SHQIPTAR ANTIKOMUNIST” NË MËRGIM ME UDHËHEQËS MIT’HAT FRASHËRIN : ROLI I MBRETIT ZOG DHE DIPLOMACISË SË SHBA-VE 11 / 11 / 2021

 

THE JUDGE (1938) / POEZIA E VEÇANTË E FAIK KONICËS DEDIKUAR “NJË DIPLOMATI QË I TRAJTONTE GJËRAT MË TË VOGLA ME SHQETËSIMIN MË TË MADH” 07 / 11 / 2021

 

LETRA QE MIT’HAT FRASHERI I DERGOI BOTUESIT TE REVISTES “THE NEW STATESMAN” ME 25 SHKURT 1921 : “…TE VETMET PASURI QE KISHIN SHQIPTARET ISHIN PATRIOTIZMI DHE MENCURIA E TYRE…” 06 / 11 / 2021

 

LE MATIN (1914) / INTERVISTA ME KRYEMINISTRIN TURHAN PASHA MBI TRAZIRAT E BRENDSHME NË SHQIPËRI 01 / 11 / 2021

October

September

August

July

June

WELLESLEY NEWS (1975) / GJON MILI, NË KONFERENCËN E MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY : “JA PËRSE JETA IME ISHTE E MIRE…” 30 / 06 / 2021

 

THE DAILY COLONIST (1976) / LEKA ZOGU I : “TË GJITHË SHQIPTARËT DUHET TË NDIHMOJNË NË SJELLJEN E LIRISË SË FJALËS DHE FESË NË VENDIN E TYRE TË LINDJES.” 28 / 06 / 2021

 

1952 / KUR GJON MILI NDEROHEJ NË “TAKIMIN E DYMBËDHJETË NDËRKOMBËTAR TË FOTOGRAFISË” NË FRANCË – REAGIMI KUR PA FOTOGRAFINË E MACES SË TIJ “BLACKIE”. 27 / 06 / 2021

 

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE (1980) / LEKA ZOGU I MORI AZIL POLITIK NË EGJIPT NË EMËR “TË VLERAVE SUPREME HUMANITARE QË RRJEDHIN NGA BESIMI TOLERANT I ISLAMIT”. 26 / 06 / 2021

 

LE MONDE (1992) / KTHIMI I SHKRIMTARIT ISMAIL KADARE NË SHQIPËRI PAS AZILIT POLITIK NË FRANCË. JA FJALËT E PARA QË SHPREHU SAPO ZBRITI NGA AVIONI. 25 / 06 / 2021

 

LE MONDE (1990) / SI U PRIT LARGIMI I SHKRIMTARIT ISMAIL KADARE NGA TIRANA ZYRTARE DHE SHOQËRIA CIVILE ? 24 / 06 / 2021

 

OPERA NEWS (1959) / NJË FOTOGRAFI E RRALLË E MBRETËRESHËS GERALDINË NË AMERIKË ME ARTISTEN E FAMSHME TË PËRPUNIMIT DHE DIZAJNIMIT TË BIZHUVE MARIANNE OSTIER 23 / 06 / 2021

 

LE MONDE (1985) / DEKLARATA E LEKA ZOGUT I NË PARIS ME RASTIN E VDEKJES SË ENVER HOXHËS 22 / 06 / 2021

 

LE MONDE (1990) / SHKRIMTARI ISMAIL KADARE DENONCON “DOGMAT” DHE “PSIKOZËN” TË CILAT “PENGOJNË RRUGËN E MIRËQENIES, LIRIVE DHE DEMOKRACISË” NË SHQIPËRI 21 / 06 / 2021

 

LE MONDE DIPLOMATIQUE (1989) / REAGIMI I SHKRIMTARIT TË MADH SHQIPTAR ISMAIL KADARE NDAJ SHKRIMTARIT DHE POLITIKANIT SERB VUK DRASHKOVIÇ MBI ORIGJINËN E SHQIPTARËVE 20 / 06 / 2021

 

LIFE (1939) / SUVENIRET E GERALDINËS – FOTOGRAFIA EKSKLUZIVE E MBRETËRESHËS SË SHQIPTARËVE NË NORVEGJI 15 / 06 / 2021

 

LE TEMPS (1909) / PARTIA E RE E DR. IBRAHIM TEMOS NË TURQI DHE QËLLIMI I SAJ 12 / 06 / 2021

 

HUGH GLADNEY GRANT, ISH-AMBASADORI AMERIKAN NË SHQIPËRI, PËR MBRETIN ZOG (1961): “AI ISHTE SHQIPTARI MË PATRIOT, MIKU IM DHE MIK I MADH I SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMERIKËS.” – INTERVISTA EKSKLUZIVE E ARKIVUAR POSAÇËRISHT NË SENATIN E SHBA-VE. 07 / 06 / 2021

 

GAZETA BRAZILIANE (1968) / JETA E VËSHTIRË E MBRETËRVE DHE PRINCËRVE : RASTI I LEKA ZOGUT 06 / 06 / 2021

 

GAZETA FRANCEZE (1912) / MARRËDHËNIA SPECIALE E ZONJËS EDITH DURHAM ME SHQIPËRINË DHE SHQIPTARËT 05 / 06 / 2021

May

UNITED PRESS (1949) / INTERVISTA ME MBRETIN ZOG : “NJË LUFTË VDEKJEPRURËSE KA VAZHDUAR PËR KATËR VJET NË SHQIPËRI MIDIS NJERIUT TË LIRË TË LIDHUR ME TRADITAT E TIJ STËRGJYSHORE DHE NJERIUT ROBOT QË ËSHTË NËNSHTRUAR NJË PUSHTETI TË IMPONUAR NGA NJË PAKICË.” 30 / 05 / 2021

 

1914 / INTERVISTA ME TURHAN PASHËN, KRYEMINISTRIN E RI TË SHQIPËRISË, “PERSONA GRATA” NË SHËN PETERSBURG DHE NJË NDËR ABONUESIT MË TË VJETËR TË “LE FIGARO” 29  / 05 / 2021

 

JOURNAL DE SALONIQUE (1909) / SAPO KA DALË NË QARKULLIM REVISTA “DITURIJA”, DREJTOR I SË CILËS ËSHTË MIT’HAT FRASHËRI, NJË NGA PËRKRAHËSIT MË TË FLAKTË TË GJUHËS SHQIPE 16 / 05 / 2021

 

REVISTA FRANCEZE (1910) / “FESTA E LULEVE” NË SHQIPËRI I DEDIKOHET HEROIT KOMBËTAR GJERGJ KASTRIOTI. JA ÇFARË BËJNË SHQIPTARËT NJË DITË PARA DHE GJATË SAJ. 10 / 05 / 2021

 

GAZETA FRANCEZE (1881) / ZBULIMI I FJALORIT TË SHIFRAVE QË SHËRBENTE PËR KORRESPONDENCËN E FSHEHTË TË ABDYL FRASHËRIT DHE ARRESTIMI I SHQIPTARËVE TË EPIRIT 08 / 05 / 2021

 

LA TRADITION / KËNGA E SHITËSIT TË MISRAVE NGA PRIZRENI NË RRUGICAT E ERRËTA TË KOSTANDINOPOJËS NË TETOR TË 1886 07 / 05 / 2021

 

TEMPO (1942) / JA PËRSE SHQIPTARËT E KOSOVËS JANË AUTOKTONË – SHPJEGIMI I GJUHËTARIT ITALIAN CARLO TAGLIAVINI 03 / 05 / 2021

 

LE FIGARO (1831) / TRE MIJË KOKA SHQIPTARËSH U ÇUAN SI TRIUMF NË SERAJET E SULLTANIT 02 / 05 / 2021

 

MESSIDOR (1907) / SHQIPTARI DHE TRADITA E RRËMBIMIT TË GRUAS – RRËFIMI I SHKRIMTARIT TË NJOHUR FRANCEZ GUILLAUME APOLLINAIRE 01 / 05 / 2021

April

LA FRANCE (1914) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME TURHAN PASHËN, MINISTRIN E PUNËVE TË JASHTME DHE PRESIDENTIN I KËSHILLIT TË MINISTRAVE TË SHQIPËRISË 23 / 04 / 2021

 

1880 / KUR GUSTAVE FLAUBERT MBËSHTESTE GUY DE MAUPASSANT PAS AKUZAVE NDAJ POEMËS SI TIJ “AU BORD DE L’EAU – NË BUZË TË UJIT” – LETRA EKSKLUZIVE BOTUAR NË “LE GAULOIS” 17 / 04 / 2021

 

LE TEMPS (1881) / LIDHJA SHQIPTARE ËSHTË ZONJË ABSOLUTE E PRIZRENIT, PEJËS, SHKUPIT, GJAKOVËS DHE PRISHTINËS. RADHËN E KANË MANASTIRI DHE SHKODRA. 16 / 04 / 2021

 

1849 / FJALIMI I VICTOR HUGO PËR SHKATËRRIMIN E MJERIMIT PARA ASAMBLESË KOMBËTARE FRANCEZE 14 / 04 / 2021

 

EKSKLUZIVE / SHKRESA QË ESAD PASHA I DËRGOI GAZETËS “LE TEMPS” PAK ÇASTE PARA SE TË VRITEJ NGA AVNI RUSTEMI (13 QERSHOR 1920). A E TRADHËTOI FRANCA GJENERALIN SHQIPTAR? 13 / 04 / 2021

 

LE MONITEUR UNIVERSEL (1848) / FJALIMI I VICTOR HUGO PËR LIRINË E SHTYPIT NË ASAMBLENË KOMBËTARE FRANCEZE 08 / 04 /2021

 

FJALIMI I VICTOR HUGO NË ASAMBLENË LEGJISLATIVE MBI PROJEKT-LIGJIN E ARSIMIT PUBLIK (1850) : “…ASNJË KOMUNË PA NJË SHKOLLË, ASNJË QYTET PA NJË KOLEGJ, ASNJË QENDËR PA NJË FAKULTET...UNË NUK DUA TË PËRZIEJ PRIFTIN ME MËSUESIN… E DUA MËSIMIN E KISHËS BRENDA KISHËS DHE JO JASHTË SAJ.” 05 / 04 / 2021

 

FJALIMI I VICTOR HUGO PARA ASAMBLESË KOMBËTARE FRANCEZE ME 15 SHTATOR 1848 : “UNË VOTOJ SHFUQIZMIN E PLOTË, TË THJESHTË DHE PËRFUNDIMTAR TË DËNIMIT ME VDEKJE!” 05 / 04 / 2021

 

1849 / LETËRKËMBIMI MIDIS BALZAKUT DHE NËNËS SË TIJ GJATË KOHËS KUR GJENIU FRANCEZ NDODHEJ NË UKRAINË : PROBLEMET ME SHËNDETIN, KUJDESI PËR SHTËPINË NË FRANCË DHE BORXHET E SHUMTA. 03 / 04 / 2021

March

February

January

LA STAMPA (1991) / LEKA ZOGU I : “ZGJEDHJET E 31 MARSIT NË SHQIPËRI U MANIPULUAN!” 31 / 01 / 2021

 

L’UNITÀ (1991) / LEKA ZOGU I, SHQIPTARËVE TË SHQIPËRISË DHE TË KOSOVËS : “BASHKOHUNI PËR TË PËRMBYSUR REGJIMET ANTISHQIPTARE DHE SLLAVO-KOMUNISTE!” 30 / 01 / 2021

 

LEKA ZOGU I PËR BUSINESS DAY (1990) : “SHQIPTARË, TË NGRIHEMI KUNDËR REGJIMIT ATEIST DHE TIRAN !” 27 / 01 / 2021

 

TRAZIRAT E SHKODRËS DHE TË KUKËSIT, RAMIZ ALIA, RIBASHKIMI I KOSOVËS ME SHQIPËRINË DHE KTHIMI NË ATDHE – INTERVISTA EKSKLUZIVE E LEKA ZOGUT I (JOHANESBURG, 1990) 25 / 01 / 2021

 

FREEDOM’S FACTS (1968) / KOMUNIZMI NË SHQIPËRI, KINEZËT E KUQ, BASHKIMI SOVJETIK DHE AGJENTI SEKRET KIM PHILBY – RRËFIMI I LEKA ZOGUT I NGA MADRIDI 24 / 01 / 2021

 

REUTER (1972) / KONVENTA TRE-DITORE NË MADRID E PËRFAQËSUESVE TË 10 GRUPEVE POLITIKE SHQIPTARE NË MËRGIM. DEKLARATA PËR SHTYP E LEKA ZOGUT I : “KEMI NDËRMEND TË LUFTOJMË IDEOLOGJINË KOMUNISTE ME QËLLIM QË…” 23 / 01 / 2021

 

REGJIMI KOMUNIST, NGJARJET E KOSOVËS, REFUZIMI I VIZËS BELGE, AKUZAT PËR TRAFIK ARMËSH – INTERVISTA EKSKLUZIVE E LEKA ZOGUT I ME RASTIN E 50 VJETORIT NË MËRGIM (1989) 21 / 01 / 2021

 

STAMPA SERA (1978) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME BEKIM FEHMIUN, I CILI KTHEHET NË EKRAN PAS DHJETË VITEVE, NË ROLIN E NJË PERSONAZHI TË ROMANIT TË LUIGI PIRANDELLO-S 21 / 01 / 2021

 

FRANCE–ORIENT (1922) / LETRA E MIT’HAT FRASHËRIT MBI SITUATËN E BRENDSHME NË SHQIPËRI DHE MARRËDHENIET E SAJ ME FRANCËN 14  / 01 / 2021

 

MERCURE DE FRANCE (1903) / ÇFARË MENDON FAIK KONICA PËR GJUHËN ESPERANTO? – LETRA E TIJ BOTUAR NË GAZETËN “L’EUROPÉEN”. 14 / 01 / 2021

 

FRANCE–ORIENT (1922) / “EJANI TË SHFRYTËZOJMË QYMYRIN E BARDHË NË SHQIPËRI!” – LETRA E MIT’HAT FRASHËRIT PËR FRANCEZËT. 13 / 01 / 2021

 

FRANCE–ORIENT (1922) / LETRA EKSKLUZIVE E MIT’HAT FRASHËRIT MBI GRUSHTIN E SHTETIT TË MUAJIT MARS NË SHQIPËRI 12 / 01 / 2021

 

FRANCE–ORIENT (1922) / LETRA EKSKLUZIVE E MIT’HAT FRASHERIT MBI ZHVILLIMET E BRENDSHME NE SHQIPERI DHE MARREDHENIET E SAJ ME FQINJET 11 / 01 / 2021

 

1908 / MARRËDHËNIA E VEÇANTË ME HEBRENJTË E FILOZOFIT DIBRAN RIZA TEUFIKU – INTERVISTA E TIJ EKSKLUZIVE PËR “LE JOURNAL DE SALONIQUE” 11 / 01 / 2021

 

LE JOURNAL (1913) / “VIZITA IME TEK ESAT PASHA” – RRËFIMI I GAZETARIT FRANCEZ 07 / 01 / 2021

December

LE MATIN (1913) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME ISMAIL QEMALIN NË PARIS, PARA SE TË NISEJ PËR NË LONDËR, MBI ESAD PASHËN DHE TË ARDHMEN E SHQIPËRISË 24 / 12 / 2020

 

L’AUTO-VÉLO (1923) / RRËFIMI I NJË FRANCEZI MBI UDHËTIMIN E TIJ ME BIÇIKLETË (MBRETËRESHËN E VOGËL APO KALIN E DJALLIT) NË SHQIPËRI 22 / 12 / 2020

 

LE DOCUMENT AÉRONAUTIQUE (1927) / LINJAT AJRORE DHE TARIFAT E FLUTURIMEVE NË SHQIPËRI 21 / 12 / 2020

 

LE POPULAIRE (1927) / HISTORIA E KANIBALIT TË TIRANËS 20 / 12 / 2020

 

KUR RICCIOTTI GARIBALDI, DJALI I GIUSEPPE GARIBALDIT, KËRKONTE T’U VINTE NË NDIHMË KRYENGRITËSVE SHQIPTARË 19 / 12 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1968) / REPUBLIKA E SHQIPËRISË SAPO KA EMETUAR DY MONEDHA PREJ ARI DHE ARGJENDI ME RASTIN E 500 VJETORIT TË NDARJES NGA JETA TË SKËNDERBEUT, TË CILAT MUND T’I GJEJMË… 13 / 12 / 2020

 

LE MIROIR DES SPORTS (1942) / FATE TË VEÇANTA SPORTIVE : RIZA LUSHTA, QENDËRSULMUESI SHQIPTAR I JUVENTUSIT QË LUAJTI PËR S. O. MONTPELLIER GJATË SEZONIT 1939-40 12 / 12 / 2020

 

“SI I MORI BALZAKU DY VOTA NË AKADEMINË FRANCEZE?”– RRËFIMI I VICTOR HUGO BOTUAR MË 2 MARS 1887 12 / 12 / 2020

 

L’ÉVÉNEMENT (1850) / MOMENTET E FUNDIT TË HONORÉ DE BALZAC, TË GJITHË KANË TË DREJTË TË MARRIN PJESË NË VARRIM, PËRVEÇ… 07 / 12 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1963) / FRANCA DHE SHQIPËRIA NËNSHKRUAN NJË TRAKTAT TREGTAR DHE LUNDRIMI SI DHE NJË MARRËVESHJE TREGTARE VJETORE PËR TË EKSPORTUAR-IMPORTUAR KËTO MALLRA 05 / 12 / 2020

November

October

E VËRTETA E KOMUNIKIMIT TË GJENIUT NIKOLLA TESLA ME PLANETIN MARS NË SHTYPIN FRANCEZ TË KOHËS 30 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1956) / PAPA PIO XII PRITI MBRETËRESHËN GERALDINË 25 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1955) / PAS DHJETË VITEVE NË EGJIPT, MBRETI ZOG RIKTHEHET NË FRANCË BASHKË ME NJË SUITË CIVILE DHE USHTARAKE 24 / 10 / 2020

 

“VALLE ÇAMÇE, VALLE BERATÇE, KËNGË MATJANE, GJETHIA DHE BILBILO O I MIJERI BILBIL”, SHKRIMI I GAZETËS FRANCEZE MË 1939 MBI VLERËN KULTURORE FOLKLORIKE TË DISQEVE SHQIPTARE 24 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1958) / JA ARSYEJA E ULJES SË AVIONIT AMERIKAN T-33 NË SHQIPËRI SIPAS MAJORIT HOWARD CURRAN 23 / 10 / 2020

 

LA PETITE RÉPUBLIQUE (1920) / DEKLARATA E KRYEMINISTRIT SERB NË PARLAMENT PËR VRASJEN E ESAT PASHËS : “QEVERIA FRANCEZE TË BËJË GJITHÇKA PËR TË GJETUR FAJTORIN E VËRTETË DHE TA DËNOJË ATË.” 22 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1959) / NIKITA HRUSHOV I FOTOGRAFUAR ME BUKË SHQIPTARE NË DUAR 21 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1958) / RRËFIMI EKSKLUZIV I PILOTIT TË AVIONIT BRITANIK “SKYMASTER” PAS ULJES SË DETYRUAR NË TOKËN SHQIPTARE 20 / 10 / 2020

 

LA BOURGOGNE RÉPUBLICAINE (1955) / KUR SHQIPËRIA KOMUNISTE REFUZONTE NDIHMËN E SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMERIKËS 18 / 10 / 2020

 

LA CROIX (1951) / QEVERIA KOMUNISTE E TIRANËS NDALON VËNIEN E DHËMBËVE PREJ FLORIRI NË SHQIPËRI 15 / 10 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1962) / QEVERIA E ENVER HOXHËS DETYRON RRETH 100 OFICERË DHE NËPUNËS CIVILË SHQIPTARË TË NDAHEN ME GRATË E TYRE RUSE 14 / 10 / 2020

 

NEWS CHRONICLE (1958) / NËNË TEREZA, MURGESHA ME ORIGJINË SHQIPTARE NË INDI QË DI TË BËJË MREKULLI 11 / 10 / 2020

 

L’UNIVERS ISRAÉLITE (1914) / PËRBËRJA E KOMUNITETIT HEBRE TË VLORËS NË SHEKULLIN E XV-TË DHE RABINI I TYRE DAVID LEON 10 / 10 / 2020

 

IMAGES (1942) / KONTRIBUTI I PRINCESHË MAXHIDES GJATË LUFTËS SË DYTË BOTËRORE (FOTOGRAFIA EKSKLUZIVE ME MBRETIN LEKA ZOGU NË LONDËR) 06 / 10 / 2020

 

SWENSKA TAGEBLADET (1942) / NJË QEVERI SHQIPTARE E UDHËHEQUR PERSONALISHT NGA MBRETI ZOG DO TË VENDOSET NË LONDËR 05 / 10 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1963) / FIDEL CASTRO DO TË HAPË NJË AMBASADË NË SHQIPËRI 04 / 10 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1963) / URIMI I PRESIDENTIT CHARLES DE GAULLE PËR POPULLIN SHQIPTAR ME RASTIN E FESTËS SË PAVARËSISË (TELEGRAMI) 03 / 10 / 2020

 

LES LETTRES FRANÇAISES (1946) / EKSPOZITA E GJON MILIT NË PARIS, NËN KUJDESIN E ZYRËS SË INTELIGJENCËS SË SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMERIKËS 02 / 10 / 2020

September

LE GUETTEUR (1881) / TELEGRAMI KËRCËNUES I ALI PASHË GUCISË NDAJ GUVERNATORIT TË SELANIKUT : “KENI 24 ORË, PËRNDRYSHE 70.000 SHQIPTARË…” 30 / 09 / 2020

 

SHTYPI FRANCEZ NË TETOR TË 1912 / GJENOCIDI I FORCAVE MALAZEZE NDAJ SHQIPTARËVE NË PLAVË. 900 BURRA, GRA E FËMIJË TË VRARË. 27 / 09 / 2020

 

LA CROIX (1904) / KARL GEGA, GJENIU DHE MAGJISTARI I HEKURUDHËS SË SEMMERING-UT, NJË NGA KRYEVEPRAT MË TË BUKURA TEKNIKE NË BOTË, E CILA SOT MBUSH 50-VJETORIN E PËRFUNDIMIT TË SAJ 26 / 09 / 2020

 

RADIOCORRIERE (1980) / “BEKIM FEHMIU, YLLI I PARË TELEVIZIV ! DASHURIA E TIJ E PARË DHE SHIJET QË KA PËR MUZIKËN, SPORTIN, GATIMIN DHE ARGËTIMIN!” 20 / 09 / 2020

 

NUIT ET JOUR (1945) / GJON MILI, FOTOGRAFI QË ÇUDITI HOLLYWOOD-IN 19 / 09 / 2020

 

LE FRANC-TIREUR (1946) / ME FOTOGRAFIN E FAMSHËM GJON MILI DO TË KUPTONI SE FOTOGRAFIA ËSHTË “NJË ART QË LËVIZ…” – INTERVISTA EKSKLUZIVE NË PARIS 16 / 09 / 2020

 

ELLE (1946) / JA ÇFARË MENDONTE SHKRIMTARI DHE FILOZOFI J-P SARTRE PËR GJON MILIN, FOTOGRAFIN MË TË MIRË NË BOTË QË SAPO KISHTE REALIZUAR NJË FOTOGRAFI TË JASHTËZAKONSHME 15 / 09 / 2020

 

L’HUMANITÉ (1950) / KUR ENVER HOXHA I DËRGONTE NJË LETËR KRYETARIT TË PARTISË KOMUNISTE FRANCEZE PAS ATENTATIT “FASHIST” NË QYTETIN E AUCH-IT 12 / 09 / 2020

 

RADIOCORRIERE (1968) / MARRËDHËNIA SPECIALE E REGJISORIT LEWIS GILBERT ME BEKIM FEHMIUN, OSE SIÇ E THËRRISTE NDRYSHE “BEKY FEYMU”, GJATË XHIRIMEVE TË FILMIT “AVENTURIERËT” 09 / 09 / 2020

 

RADIOCORRIERE (1968) / RRËFIMI EKSKLUZIV I BEKIM FEHMIUT PAS MBARIMIT TË XHIRIMEVE TË SERIALIT TË FAMSHËM TELEVIZIV “ODISEA” 07 / 09 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1966) / ENVER HOXHA, NËPËRMJET RADIO-TIRANËS, SULMON PAPA PALIN E VI-TË, TË CILIN E AKUZON SË MBËSHTET LUFTËN E AMERIKANËVE NË VIETNAM 05 / 09 / 2020

August

LE CONSTITUTIONNEL (1822) / LETRAT E DËSHMITARËVE OKULARË NGA JANINA NA SQAROJNË MOMENTET E FUNDIT TË ALI PASHËS : FJALËT QË THA, GJUAJTJA ME PISTOLETË… 31 / 08 / 2020

 

FRANCE – ORIENT (1921) / LAJMËROJNË SE NË BOSTON, NËN DREJTIMIN E KRYETARIT TË VATRËS DHE ISH-AMBASADORIT AMERIKAN NË ATHINË, U FORMUA KOMPANIA “AMERICAN-ALBANIAN TRADING COMPANY”, E CILA KA PËR QËLLIM… 30 / 08 / 2020

 

LE FIGARO (1906) / LETRA E SHQIPTARËVE TË SELANIKUT DREJTUAR POLITIKANIT DHE GAZETARIT FRANCEZ : “VRASJA E SPIRO KOSTURIT ËSHTË FILLIMI I LUFTËS SË GREKËVE KUNDËR SHQIPTARËVE TË KRISHTERË.” 28 / 08 / 2020

 

L’AUTO (1933) / KUR RUDOLF GURASHI, FUTBOLLISTI I SPORT KLUB TIRANËS, DËSHIRONTE TË MERRTE PJESË NË “TOUR DE FRANCE”, GARËN MË TË FAMSHME TË ÇIKLIZMIT NË BOTË 27 / 08 / 2020

 

LA LIBERTÉ (1920) / ESAT PASHA : “MOS HARRONI SE SHQIPTARI ËSHTË KRENAR, GUXIMTAR DHE I LIDHUR FORT ME TRADITAT E TIJ KOMBËTARE, PRANDAJ KONGRESI I LONDRËS…” 22 / 08 / 2020

 

GAZETA “FRANCE” MË 1944 / DEKLARATA E BABA FAJËS (MUSTAFA XHANIT) NË REVISTËN “PARADE” TË KAJROS 21 / 08 / 2020

 

PARIS PRESSE (1968) : “BEKIM FEHMIU DO TË LUAJË ROLIN E DIMPLOMATIT PLAYBOY PORFIRIO RUBIROSA, I CILI VDIQ TRAGJIKISHT NË KORRIK TË 1965.”  20 / 08 / 2020

 

ÉLISÉE RECLUS (1876) : “SHQIPTARËT DALLOHEN NGA HOLLËSIA E MENDJES, QARTËSIA E MENDIMIT DHE FORCA E KARAKTERIT.” 19 / 08 / 2020

 

PARIS-PRESSE PËR BEKIM FEHMIUN (1967) : “PARIZIENET DO TË ÇMENDEN PAS TIJ!” 18 / 08 / 2020

 

L’UNITÀ (1987) / PESËDHJETË E NJË VJEÇ, TRIDHJETË NË SKENË DHE NË SERIALE, BEKIM FEHMIU “KTHEHET” NË KINEMA DHE TELEVIZION PAS NJË MUNGESE TË GJATË ME KËTË FILM 18 / 08 / 2020

 

L’UNITÀ (1993) / BISEDA TELEFONIKE NË ANGLISHT E GAZETARIT ALBERTO CRESPI ME BEKIM FEHMIUN, SHQIPTARIN NGA KOSOVA, I LINDUR NË SARAJEVË, JETA E TË CILIT NUK ËSHTË E LEHTË NË SERBINË E SOTME 15 / 08 / 2020

 

LE TEMPS (1919) / DEKLARATA E MEHMET KONICËS PARA PËRFAQËSUESVE TË SHTYPIT ITALIAN NË ROMË : “JA ÇFARË DO TË KËRKOJMË NË KONFERENCËN E PAQES NË PARIS!” 12 / 08 / 2020

 

EDITORIALI I FEDERATËS PANSHQIPTARE VATRA MË 1935 : KABINETI I RI QEVERITAR LIBERAL ËSHTË EFEKT I POLITIKËS SË MENÇUR DHE LARGPAMËSE TË AHMET ZOGUT 10 / 08 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1934) / A DO TË MARTOHET MUSTAFA QEMAL ATATURKU ME MOTRËN E MBRETIT ZOG TË SHQIPËRISË ? 09 / 08 / 2020

 

LE JOUR (1938) / EJANI TË VIZITONI EKSPOZITËN DEDIKUAR VENDIT PIKTORESK DHE MAGJIK TË MBRETËRESHËS SË HIJSHME GERALDINË 08 / 08 / 2020

 

KORRESPONDENTI I “DAILY HERALD” NË JERUZALEM (1939) : FLITET SE MBRETI ZOG DO TË NGJITET NË FRONIN E SIRISË ! 08 / 08 / 2020

 

L’AURORE (1951) / VIRGINIA BLACKBURN, MOTRA E MBRETËRESHËS GERALDINË, VIKTIMË E HAJDUTËVE MISTERIOZË NË VILËN E SAJ NË VILLENNES-SUR-SEINE 05 / 08 / 2020

 

L’UNIVERS (1880) / PREMTIMI I ALI PASHË GUCISË NDAJ ULQINAKËVE 02 / 08 / 2020

 

GAZETA E FIRENCES (1834) / SHQIPTARËT – PORTËS SË LARTË : TAKSA DO TË PAGUHET VETËM KUR TË PLOTËSOHEN KËTO KUSHTE ! 01 / 08 / 2020

July

June

KRITIKU FRANCEZ I ARTIT (1865) : “NËSE TRURI I NJË PIKTORI KËNAQET ME ANËN MATERIALE DHE SHKËPUTET NGA STUDIMI DHE REFLEKTIMI, ATËHERË AI DO TË JETË PO AQ I PADOBISHËM SI PUNA E SHPATËS SË GJERGJ KASTRIOTIT NË DUART E MEHMETIT II.”25 / 06 / 2020

 

GAZETTE DE FRANCE (1822) / SIPAS GAZETËS SË NUREMBERGUT, ALIU I FAMSHËM, ISH-PASHAI I JANINËS, NUK KA VDEKUR DHE GJENDET NË PORT MAHON, NË ISHULLIN E MENORCA-S 23 / 06 / 2020

 

LE MONITEUR UNIVERSEL (1822) / ALI PASHË TEPELENA U TRADHËTUA NGA NJERIU MË I AFËRT I TIJ, THANAS VAJA (ATHANASE VAÏA) 22 / 06 / 2020

 

THE LITTERARY GAZETTE (1817) / NJË SHKRIM BIOGRAFIK PËR TË FAMSHMIN ALI PASHË TEPELENA, NJERIUN ME KUJTESË TË JASHTËZAKONSHME 21 / 06 / 2020

 

CARREFOUR (1952) / A ISHTE ILIAZ (ELYESA) BAZNA SPIUNI I FAMSHËM “CICERON” I NAZISTËVE ? JA VERSIONI I GAZETARIT ANGLEZ TË “THE SUNDAY CHRONICLE”. 20 / 06 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1928) / KODI I RI CIVIL SHQIPTAR, FRYMËZIM I PRESIDENTIT AHMET ZOGU 15 / 06 / 2020

 

L’AURORE (1951) / ATENTAT ANTI-SOVJETIK NË SHQIPËRI : 17 TË VDEKUR, 40 EKZEKUTIME, 1.000 ARRESTIME 14 / 06 / 2020

 

ESAT PASHA – KORRESPONDENTIT TË MESSAGGEROS (1913) : “DO TË ISHTE MË MIRË QË EVROPA TË LEJONTE SHQIPËRINË T’I RREGULLOJË VETË PUNËT E SAJ TË BRENDSHME.” 13 / 06 / 2020

 

LA RÉPUBLIQUE FRANÇAISE (1880) / PETICIONI I LIDHJES SHQIPTARE TË GJIROKASTRËS DREJTUAR FUQIVE TË MËDHA 10 / 06 / 2020

 

LE RAPPEL (1876) / FJALIMI MBRESËLËNËS I VICTOR HUGO, I LEXUAR NË VARRIMIN E SHKRIMTARES GEORGE SAND NGA MIKU I TIJ PAUL MEURICE 08 / 06 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1839) / JA ÇFARË BËRI BALZAC KUR PA NË SHITJE NJË KOPJE TË JASHTËLIGJSHME TË ROMANIT TË TIJ “ILLUSIONS PERDUES” 07 / 06 / 2020

 

KRITIKA LETRARE E 1879 / EMILE ZOLA PËR VICTOR HUGO-NË : “SA MË MADHËSHTOR BËHET, AQ MË TË ZBRAZËT BËHEN RRESHTAT E TIJ !” 06 / 06 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1940) / DUÇJA PËRUROI MONUMENTIN E SKËNDERBEUT ME RASTIN E MARSHIT MBI ROMË (FOTO) 05 / 06 / 2020

 

ÇFARË E SHTYU VICTOR HUGO-NË QË T’I SHKRUANTE PËRKTHYESIT ITALIAN TË ROMANIT TË TIJ “LES MISÉRABLES”? (LETRA E 1862) 04 / 06 / 2020

 

LE RAPPEL (1878) / FJALIMI HISTORIK I VICTOR HUGO ME RASTIN E 100 VJETORIT TË NDARJES NGA JETA TË SHKRIMTARIT DHE FILOZOFIT TË SHQUAR FRANCEZ VOLTAIRE 03 / 06 / 2020

 

NAPOLEON BONAPARTI VDIQ MË 5 MAJ 1821 NË SHËN-HELENË, POR KUR U MOR VESH KY LAJM NË FRANCË? JA ÇFARË SHKRUANTE “LA GAZETTE DE FRANCE” MBI KËTË NGJARJE. 01 / 06 / 2020

May

LE SIÈCLE (1850) / FJALIMI BRILANT I VICTOR HUGO-IT NË VARRIMIN E HONORÉ DE BALZAC-UT 31 / 05 / 2020

 

LA GAZETTE DE FRANCE (1913) / JA SI DO TË JETË ORGANIZIMI I ARDHSHËM ADMINISTRATIV I SHQIPËRISË SIPAS EQREM BEJ VLORËS (INTERVISTA) 30 / 05 / 2020

 

LE MATIN (1921) / MË SHUMË SË NJË VIT PAS VRASJES, TRUPI I ESAT PASHËS GJENDET ENDE NË MORG, NË FILLIM TË RRUGËS AUBERVILLIERS, NË PARIS 29 / 05 / 2020

 

LE FIGARO (1922) / MËSIMI I GJUHËS ESPERANTO NË SHQIPËRI I DETYRUESHËM NË TË GJITHA SHKOLLAT E MESME DHE PROFESIONALE! 28 / 05 / 2020

 

KUR “OTHELLO” I SHEKSPIRIT DO TË SHFAQEJ PËR HERË TË PARË NË TEATRIN KOMBËTAR SIPAS VERSIONIT SOVJETIK (PARIS-PRESSE, 1952) 26 / 05 / 2020

 

LA FRANCE (1942) / PREMTIMI I SEKRETARIT AMERIKAN TË SHTETIT, Z. CORDELL HULL, PËR SHQIPËRINË DHE LUFTËTARËT E SAJ GUXIMTARË 23 / 05 / 2020

 

LA FRANCE (1943) / DEKLARATA E WINSTON CHURCHILL NË DHOMËN E KOMUNAVE PËR SHQIPËRINË DHE LUFTËTARËT E SAJ 22 / 05 / 2020

 

THE TIMES (1880) / PROTESTA E ULQINAKËVE DREJTUAR KONSUJVE TË ANGLISË, FRANCËS, ITALISË, GJERMANISË, AUSTRO-HUNGARISË DHE RUSISË NË SHKODËR 21 / 05 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1904) / LETËRSIA TURKE SAPO KA PËSUAR NJË HUMBJE SHUMË TË MADHE ME VDEKJEN E SAMI FRASHËRIT, PUBLICISTIT DHE LEKSIKOGRAFIT TË SHQUAR ME ORIGJINË SHQIPTARE 20  / 05 / 2020

 

KORRESPONDENCA POLITIKE E VJENËS (1881) : “ABDYL FRASHËRI U ARRESTUA NË HYRJE TË DURRËSIT, SI SHKOI DERI ATY DHE ÇFARË I GJETËN ME VETE ?” 19 / 05 / 2020

 

ABDYL FRASHERI – GIUSEPPE GARIBALDI-T, SIPAS KORRESPONDENCES POLITIKE TE VJENES (1879) : “GJENERAL, JU MUND TE KENI TE DREJTE, POR NE JEMI EPIROTE, DHE PER MOMENTIN ARMIKU YNE I MENJEHERSHEM ESHTE GREQIA…” 18 / 05 / 2020

 

DEUTSCHE ZEITUNG (1880) : “SIPAS GAZETËS SHKODRANE, E BOTUAR SOT PËR HERË TË PARË NË SHQIP, SHQIPËRIA KA SHPALLUAR PAVARËSINË E SAJ ! JA EMRAT E FIRMËTARËVE : ALI PASHË GUCIA, HODO BEJ SOKOLI…” 16 / 05 / 2020

 

GAZETA GREKE (1879) / ALI PASHË GUCIA KA REFUZUAR QË PLAVA E GUCIA T’I JEPEN MALIT TË ZI DHE KA URDHËRUAR GUVERNATORIN E SHKODRËS TË PARANDALOJË HYRJEN E TRUPAVE OSMANE NË KËTË VEND (DEKLARATA) 15 / 05 / 2020

 

LE MONITEUR UNIVERSEL (1880) / JA KUSH JANË DY THEMELUESIT E VËRTETË TË LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT 14 / 05 / 2020

 

LE SIÈCLE (1880) / DETAJE MBI ORGANIZIMIN E LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT DHE DY MISIONET E SAJ 13 / 05 / 2020

 

L’UNIVERS (1880) / JA ÇFARË PËRMBAN DOKUMENTI, I FIRMOSUR NGA ALI PASHË GUCIA DHE HODO BEJ SOKOLI NË SHKODËR, MBI REFORMAT E KËRKUARA NGA SHQIPTARËT TE SULLTANI 12 / 05 / 2020

 

LE GLOBE (1879) / KABINETI QEVERITAR I ROMËS ATIJ TË ATHINËS : “RUAJTJA E KOMBËSISË SHQIPTARE ËSHTË THELBËSORE, PRANDAJ HIQNI DORË NGA JANINA!” 11 / 05 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1938) / FAN STILIAN NOLI, QËLLIMI I VËRTETË I UDHËTIMIT TË MOTRAVE TË MBRETIT ZOG NË AMERIKË. ÇFARË I PROPOZOI MBRETI ZOG QË TË KTHEHEJ NË SHQIPËRI ?10 / 05 / 2020

 

L’AURORE (1949) / MOSKA KËRKON TË ZËVENDËSOJË ENVER HOXHËN ME GJENERALIN MEHMET SHEHU 09 / 05 / 2020

 

LE VOLTAIRE (1911) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME ISMAIL QEMALIN NË KOSTANDINOPOJË MBI REVOLTËN E MUNDSHME NË SHQIPËRI 07 / 05 / 2020

 

REICHSPOST (1908) / ÇERÇIZ TOPULLI KA PËRGATITUR ORGANIZIMIN REVOLUCIONAR NË TË GJITHË SHQIPËRINË ME QËLLIM SHPALLJEN E PAVARËSISË 04 / 05 / 2020

 

LE MATIN (1904) / ËNDRRA E DIJETARIT SHQIPTAR KOSTANDIN KRISTOFORIDHI SAPO U REALIZUA ! BOTIMI I FJALORIT TË TIJ “SHQIP-GREQISHT” ËSHTË NJË NGJARJE E JASHTËZAKONSHME ! 03 / 05 / 2020

 

LE MONDE ILLUSTRÉ (1876) / PASHKO VASA, GUVERNATORI I HERCEGOVINËS, NJË NGA PERSONAZHET MË TË DALLUARA TË PERANDORISË OSMANE 02 / 05 / 2020

 

L’AURORE (1953) / SHQIPËRIA, VEND STRATEGJIK SIPAS PRESIDENTIT AMERIKAN EISENHOWER PËR TË PARANDALUAR POLITIKËN AGRESIVE TË BASHKIMIT SOVJETIK NË EUROPË 01 / 05 / 2020

April

LE TEMPS (1915) / NJË DOLLI NGA ESAT PASHA PËR MBRETIN KOSTANDIN TË GREQISË 30 / 04 / 2020

 

SHTYPI FRANCEZ (1925) / KONCESIONET E NAFTËS NË KËMBIM TË NJOHJES SË SHQIPËRISË, ARSYET E KONFLIKTIT AMERIKANO–SHQIPTAR 29 / 04 / 2020

 

L’INTRANSIGEANT (1938) / ÇIFTI ROOSEVELT PRITI NË SHTËPINË E BARDHË PRINCESHAT E SHQIPËRISË 29 / 04 / 2020

 

L’ECLAIR (1913) / ESAT PASHA KËRKON AFRIMIN MIDIS SERBISË DHE SHQIPËRISË 28 / 04 / 2020

 

SYRJA BEJ VLORA, KRYEREDAKTORIT TË BERLINER TAGEBLATT (1914) : “PRINC VIDI MUND TË QËNDROJË NË FRON VETËM NËSE EVROPA NDËRHYN NË FAVOR TË TIJ !” 28 / 04 / 2020

 

ISMAIL QEMALI DHE ISA BOLETINI, REDAKTORIT TË NEUE FREIE PRESSE NË VJENË (1913) : “KOSOVA DHE MITROVICA DUHET T’I RIKTHEHEN SHQIPËRISË, PËRNDRYSHE ME KËTË DEMARKACION…” 27 / 04 / 2020

 

LE SOIR (1889) / I UROJMË MIRËSEARDHJEN ROMANIT “BARDHA E TEMALIT” TË ALBANUS ALBANO-S (PASHKO VASËS), FRANCEZIT NË ZEMËR DHE PARIZIANIT NË SHPIRT 27 / 04 / 2020

 

SYRJA BEJ VLORA, KORRESPONDENTIT TË NEUE FREIE PRESSE (1914) : “PRINC VIDI TË MOS LARGOHET NGA DURRËSI ! ESAT PASHA SHFRYTËZOI FANATIZMIN MYSLIMAN…” 26 / 04 / 2020

 

SYRJA BEJ VLORA – LA TRIBUNA-S (1913) : “JA ÇFARË I KAM KËRKUAR MINISTRIT TË JASHTËM ITALIAN DHE ATIJ AUSTRO-HUNGAREZ.” 25 / 04 / 2020

 

LE SIÈCLE (1920) / ESAT PASHA, PAK KOHË PARA SE TË VRITEJ NGA AVNI RUSTEMI, KISHTE ZBULUAR NJË MARRËVESHJE TË FSHEHTË KU SHQIPËRIA DO TË VENDOSEJ NËN PROTEKTORATIN ITALIAN 25 / 04 / 2020

 

GAZETA GJERMANE (1910) / ISA BOLETINI, SHPIRTI I KRYENGRITJES SHQIPTARE, SHEFI JOZYRTAR I SAJ, PRONAR, GJYQTAR, PATRIARK QË NUK HASIM MË NË SHQIPËRI 24 / 04 / 2020

 

ESAT PASHA PËR LE JOURNAL (1917) : “ME ALEATËT, DUHET TË FITOJMË, DUHET TË THYEJNË TIRANINË AUSTRO-GJERMANE. DUA TË HAKMERREM PËR LUFTËTARËT E MI TË GUXIMSHËM SHQIPTARË…” 24 / 04 / 2020

 

LE FIGARO (1920) / NË CHAMPS-ELYSÉES, KA DALË NË SHITJE LIMUZINA AMERIKANE E ESAT PASHËS. SHUMË BLERËS JANË NË GARË.23 / 04 / 2020

 

LE SOIR (1908) / PUBLICISTI I NJOHUR SHQIPTAR DERVISH HIMA U ARRESTUA SEPSE GJATË NJË FJALIMI THA SE SHQIPTARËT DHE TURQIT JANË DY POPUJ TË NDRYSHËM 22 / 04 / 2020

 

LE TEMPS (1911) / INTERVISTA ME SHEFIN E FAMSHEM SHQIPTAR ISA BOLETININ NE KODRAT E PYLLEZUARA : “KURRE NUK DO T’I DOREZOJ PUSHKEN DHE KAMEN TIME.”21 / 04 / 2020

 

PUBLICISTI DERVISH HIMA PËR NEUE FREIE PRESSE (1908) : “SHQIPTARËT KËRKOJNË PËRMBUSHJEN E PREMTIMEVE QË U JANË BËRË NGA XHONTURQIT.” 21 / 04 / 2020

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1880) / TELEGRAMI I PËRFAQËSUEVE TË LIDHJES SË PRIZRENIT DEJTUAR KRYEMINISTRIT BRITANIK WILLIAM EWART GLADSTONE 20 / 04 / 2020

 

LE PHARE DE LA LOIRE (1898) / KUR STUDIUESI FRANCEZ LEON CAHUN U KËRKONTE BASHKËKOMBASVE TË TIJ TË MOS HARRONIN FJALËT E POPULLIT SHQIPTAR NË MANIFESTIN E 1 JANARIT 1898 QË SAPO KISHTE PËRKTHYER19 / 04 / 2020

 

LE SIÈCLE (1911) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME PATRIOTIN DHE PUBLICISTIN E NJOHUR SHQIPTAR, DERVISH HIMËN, NË KOSTANDINOPOJË 17 / 04 / 2020

 

HALIL PATRONA, SHQIPTARI 43 VJEÇAR QË NXITI REVOLTËN E KOSTANDINOPOJËS NË 1730 DHE RRËZOI NGA FRONI SULLTANIN AHMET III 16 / 04 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1948) / PËR ÇFARË PROJEKTI NË URUGUAJ U PËRBALLËN ZOGU I I SHQIPËRISË DHE KAROLI II I RUMANISË ? 16 / 04 / 2020

 

PSE SHQIPTARËT THONË “PI DHE JO TYMOS DUHAN” ? SHPJEGIMI I FAIK KONICËS (SPIRO BEGUT) NË REVISTËN FRANCEZE “MÉLUSINE” NË 1900 15 / 04 / 2020

 

LA REVUE D’ORIENT ET DE HONGRIE (1897) / KY ËSHTË PROCESVERBALI I KONGRESIT TË 2-TË GJUHËSOR SHQIPTAR, I MBAJTUR NË SIÇILI NËN KRYESINË E PROFESORIT JERONIM DE RADA 14 / 04 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1951 – 1954) / ÇËSHTJA E ARIT SHQIPTAR NË GJYKATËN NDËRKOMBËTARE TË HAGËS 13 / 04 / 2020

 

LE POPULAIRE (1939) / DEMONSTRATA ANTI-ITALIANE E 200 SHQIPTARËVE NË SHTETET E BASHKUARA 09 / 04 / 2020

 

CE SOIR (1949) / BASHRI KAVAJA, FUTBOLLISTI I TALENTUAR SHKODRAN I KOMBËTARES SHQIPTARE, QË LUAN ME ATLETE ORTOPEDIKE SI ARSYE E MUNGESËS SË GISHTAVE TË KËMBËVE 08 / 04 / 2020

 

LE SIÈCLE (1924) / NJËZET E GJASHTË DEPUTETË TË KRYESUAR NGA GURAKUQI, KREU I OPOZITËS, DHE PESHKOPI FAN NOLI NUK E DUAN MË TIRANËN KRYEQYTET ! JA PROPOZIMI I TYRE I RI ! 06 / 04 / 2020

 

ESAT PASHA – KORRESPONDENTIT TË PICCOLO-S, NË TRIESTE (1913) : “PAVARËSISHT GRINDJES ME ISMAIL QEMALIN, SHPRESOJ TË KEM SUKSES NË KRIJIMIN E NJË SHQIPËRIE TË MADHE!” 04 / 04 / 2020

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1931) / KUR MBRETËRIA SHQIPTARE KËRKONTE TË KRIJONTE FLOTËN E SAJ DETARE 03 / 04 / 2020

 

HEINRICH MÜLLER, NJË NGA PËRGJEGJËSIT KRYESORË TË HOLOKAUSTIT, I DEKLARUAR I VDEKUR OSE I ZHDUKUR NË 1945, THUHET SE KA JETUAR DHE PUNUAR ME NJË EMËR TË RREMË NË TIRANË 02 / 04 / 2020

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1931) / DHJETË MIJË NJERËZ U MBLODHËN PARA PALLATIT MBRETËROR PËR TË FESTUAR DËSHTIMIN E ATENTATIT NDAJ MBRETIT TË SHQIPËRISË 02 / 04 / 2020

 

LA TRIBUNE DE L’AUBE (1931) / MBESA 5 VJEÇARE E AMBASADORIT HERMAN BERNSTEIN PO UDHËTON VETËM NGA NJU-JORKU NË SHQIPËRI PËR TË VIZITUAR GJYSHËRIT E SAJ01 / 04 / 2020

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1932) / KJO ËSHTË ARSYEJA E MBYLLJES SË GJYKATËS SË KASACIONIT NGA QEVERIA MBRETËRORE SHQIPTARE01 / 04 / 2020

March

EXCELSIOR (1931) / CEREMONIA MORTORE MADHËSHTORE E MAJOR TOPALLAJT, I CILI U VRA NË ATENTATIN NDAJ MBRETIT ZOG NË VJENË (FOTOGRAFITË) 31 / 03 / 2020

 

EXCELSIOR (1931) / JA ME SA VITE BURG U DËNUAN DY SHQIPTARËT QË TENTUAN TË VRISNIN MBRETIN ZOG NË VJENË (FOTOGRAFIA E GJYQIT)30 / 03 / 2020

 

KUR AMBASADORËT E SHTETEVE MË TË FUQISHME NË BOTË RESPEKTONIN UDHËHEQËSIT SHQIPTARË. DEKLARATA E HERMAN BERNSTEIN : “MBRETI ZOG ËSHTË NJË NGA UDHËHEQËSIT QË PUNON MË SHUMË NË EUROPË! SHQIPËRIA…” – THE CHICAGO TRIBUNE AND THE DAILY NEWS (1932) 28 / 03 / 2020

 

EXCELSIOR (1927) / FOTOGRAFIA HISTORIKE E DUÇES DUKE NËNSHKRUAR “PAKTIN E TIRANËS” NË PALAZZO CHIGI, NË ROMË. 28 / 03 / 2020

 

L’ECHO DE PARIS (1913) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME ISA BOLETININ NE LONDER, PERFAQESUESIN E KOSOVES DHE DELEGATIN E QEVERISE SE VLORES27 / 03 / 2020

 

L’UNIVERS ISRAÉLITE (1935) / HEBREU I NJOHUR ALEKSANDËR MOISIU VDIQ 23 / 03 / 2020

 

L’ECHO DE PARIS (1914) / ISMAIL QEMALI NGA VJENA : “PAS TRAZIRAVE NË SHQIPËRI QËNDROJNË TURQIA, SERBIA DHE GREQIA.” 16 / 03 / 2020

 

LE SOLEIL (1912) / ISMAIL QEMALI : “SHQIPËRIA NUK DO TA PRANOJË MË SOVRANITETIN E SULLTANIT.” 15 / 03 / 2020

 

LA FRANCE LIBRE (1918) / PROFESORI MË I MIRË FRANCEZ I OKULISTIKËS ERDHI NGA PARISI NË LYON PËR TË OPERUAR ESAT PASHË TOPTANIN 14 / 03 / 2020

 

L’AURORE (1951) / MBRETI ZOG PËRDORI KËTË EMËR GJATË UDHËTIMIT TË TIJ ME AVION NGA NJU-JORKU NË PARIS01 / 03 / 2020

 

PRO-KOMUNISTJA “L’HUMANITÉ” PËR MIT’HAT FRASHËRIN (1949) : “U LARGUA NGA LONDRA NË NJU JORK PËR TË THEMELUAR ATJE SELINË SHQIPTARE TË KRIMINELËVE TË LUFTËS  !” 01 / 03 / 2020

February

KUR SHKRIMTARJA ZVICERANE NOËLLE ROGER (HÉLÈNE DUFOUR), E SAPO KTHYER NGA DURRËSI, DËSHMONTE PËR KRIMET SERBE NË SHQIPËRI (1921) 29 / 02 / 2020

 

ESAT PASHA – KORRESPONDENTIT TË LA GAZZETTA DEL POPOLO, NË ATHINË (1917) : “NE NUK PO KËRKOJMË ASGJË TJETËR PËRVEÇ PAVARËSISË SONË KOMBËTARE.” 28 / 02 / 2020

 

LE RADICAL (1916) / KUR ESAT PASHA URONTE KRYEMINISTRIN SERB PËR MARRJEN E MANASTIRIT (TELEGRAMI)27 / 02 / 2020

 

L’ECHO DE PARIS (1916) / INTERVISTA ME ESAT PASHËN NË LIDHJE ME SITUATËN NË TURQI DHE SHQIPËRI26 / 02 / 2020

 

PARIS-PRESSE (1952) / MBRETI ZOG I KA DËRGUAR NJË LETËR OKB-SË PËR T’I KËRKUAR…25 / 02 / 2020

 

ISMAIL QEMALI PËR NEUE FREIE PRESSE (1912) : “SERBIA NUK KA ASNJË TË DREJTË TË PËRPAROJË DREJT ADRIATIKUT DHE TË COPËTOJË SHQIPËRINË.” 25 / 02 / 2020

 

L’UNIVERS ISRAELITE (1939) / NJE MJEK HEBRE, REFUGJAT NGA VJENA, I ERDHI NE NDIHME MBRETERESHES GERALDINE NE GREQI 24 / 02 / 2020

 

L’UNIVERS (1911) / TURQIA, E SHQETËSUAR PËR MIKPRITJEN QË IU BË ISMAIL QEMALIT NË VJENË, KËRKOI TË SQAROHEJ NGA AMBASADORI AUSTRIAK NË KOSTANDINOPOJË 24 / 02 / 2020

 

L’ERE NOUVELLE (1937) / KUR NË KOHËN E MBRETIT ZOG NDALOHEJ BIXHOZI (KUMARI) PËR NËPUNËSIT SHTETËRORË23 / 02 / 2020

 

LE FIGARO (1911) / PAQJA, SIPAS DEPUTETIT SHQIPTAR ISMAIL QEMALI, ËSHTË E PAMUNDUR MIDIS TURQVE DHE SHQIPTARËVE PËR KËTË ARSYE. 23 / 02 / 2020

 

LE PETIT CAPORAL (1909) / THUHET SE ISMAIL QEMALI KA KALUAR NGA GREQIA PËR NË SHQIPËRI PESËDHJETË MIJË PUSHKË DHE PESË MILION FISHEKË ME QËLLIM... 22 / 02 / 2020

 

L’ÉVÉNEMENT (1900) / SULLTANI E EMËROI ISMAIL QEMALIN GUVERNATOR TË TRIPOLIT PËR KËTË QËLLIM… 21 / 02 / 2020

 

L’ECHO DE PARIS (1912) / ISMAIL QEMALI – MINISTRAVE TË FUQIVE TË MËDHA : “NDËRHYNI QË T’U JEPET FUND ARMIQËSIVE GREKO-TURKE, PËRNDRYSHE SHQIPËRIA…” 20 / 02 / 2020

 

GAZETA FRANCEZE (1958) / FILMI “SKËNDERBEU” DO TË SHFAQET NË KINEMA NË KËTO DATA DHE ORË 19 / 02 / 2020

 

PARIS–PRESSE (1970) / KËRKESA E SHQIPTARIT QË MORI PENG AVIONIN BOEING – 707 TË PANAM BEJRUT – NJU JORK DHE TË CILIN E DETYROI TË ULEJ NË KAJRO : “THUAJINI NIXONIT QË TË LARGOHET NGA VIETNAMI DHE KAMBOXHIA DHE TË MOS I SHESË IZRAELIT AVIONËT PHANTOM.”18 / 02 / 2020

 

LA CROIX (1912) / SHQIPTARËT PROTESTOJNË KUNDËR BURGOSJES DHE SHFAROSJES SË BASHKATDHETARËVE TË TYRE NË KOSOVË 17 / 02 / 2020

 

L’UNIVERS ISRAÉLITE (1886) / PASHKO VASA ORGANIZOI NJË FESTË PËR NDER TË SHKOLLAVE TË ALEANCËS IZRAELITE NË LIBAN 16 / 02 / 2020

 

LE FIGARO (1916) / ISMAIL QEMALI, DËSHMITAR NË DASMËN E DREJTORIT TË GAZETËS “L’EVOLUTION POLITIQUE” 15 / 02 / 2020

 

COMOEDIA (1932) / DRAMA “I BURGOSURI” E ALEKSANDËR MOISIUT, E CILA FLET PËR NAPOLEONIN NË SHËN-HELENË, DO TË LUHET NË PARIS 14 / 02 / 2020

 

1921 / REZOLUTA E KOMITETIT QENDROR TË LIDHJES PËR TË DREJTAT E NJERIUT DREJTUAR LIDHJES SË KOMBEVE QË TË MERRTE PËRGJEGJËSITË E SAJ PËR TË MBROJTUR SHQIPËRINË. FALENDERIMI I MIT’HAT FRASHËRIT ! 13 / 02 / 2020

 

LETRA E MIT’HAT FRASHËRIT PËR LA FRANCE LIBRE (1921) : “QEVERIA E TIRANËS ËSHTË MJAFT E FORTË DHE E PAJISUR MIRË PËR TË MBAJTUR RENDIN MË TË PËRSOSUR !”12 / 02 / 2020

 

LETRA E MIT’HAT FRASHËRIT PËR L’ERE NOUVELLE (1920) : “NËSE DËSHIROJMË TË SIGUROJMË PAQEN NË BALLKAN DHE TË FRENOJMË ASPIRATAT IMPERIALISTE, DUHET TË MARRIM PARASYSH ASPIRATAT SHQIPTARE.” 11 / 02 / 2020

 

THIRRJA E LUMO SKËNDOS (MIT’HAT FRASHËRIT) NË L’HUMANITÉ (1920) : “SHQIPËRIA NË PËRGJITHËSI DHE VLORA NË VEÇANTI NUK E PRANOJNË SUNDIMIN E ITALISË IMPERIALISTE !” 10 / 02 / 2020

 

L’HEURE (1916) / ESAT PASHA NGA MAQEDONIA : “DO TA MPOSHTIM MILITARIZMIN GJERMAN!” 09 / 02 / 2020

 

LA RÉPUBLIQUE (1929) / SI U PRIT MBRETI ZOG NË KONGRESIN MYSLIMAN TË TIRANËS ? 08 / 02 / 2020

 

LE TEMPS (1916) / ESAT PASHA U DEKORUA NË LONDËR NGA I DËRGUARI I MBRETIT GEORGE ME TITULLIN “OFICER I MADH I SHENJTORËVE MICHAEL DHE GEORGE”. 07 / 02 / 2020

 

LE TEMPS (1916) / ESAT PASHA I DHUROI 5.000 FRANGA USHTRISË FRANCEZE 06 / 02 / 2020

 

KUR 25 STUDENTË SHQIPTARË U DËRGUAN NË KOHËN E MBRETIT ZOG PËR TË STUDIUAR NË FAKULTETET E MJEKËSISË NË FRANCË (COMOEDIA, 1929) 05 / 02 / 2020

 

KUR INAUGUROHEJ RRUGA E RE TIRANË – ELBASAN NË KOHËN E ZOGUT (1933). 210 URA MODERNE, AJO MBI LUMIN ERZEN, 130M E GJATË. 05 / 02 /2020

 

RIORGANIZIMI I ADMINISTRATËS NË KOHËN E MBRETIT ZOG (1935) : REVOLUCION PËR NËPUNËSIN CIVIL ! 04 / 02 / 2020

 

REFORMAT SOCIALE NË KOHËN E MBRETIT ZOG (1936) : JAVË PUNE 48 ORËSHE, 12 DITË PUSHIM VJETOR, SIGURIME SHOQËRORE TË DETYRUESHME, GJYKATË ARBITRAZHI…03 / 02 / 2020

 

MIT’HAT FRASHËRI MBI SYNIMET E MBRETIT ZOG (L’AURORE, 1949) : “POPULLI SHQIPTAR DO TË FTOHET, NJË DITË PAS ÇLIRIMIT TË TIJ NGA KOMUNIZMI, TË VOTOJË PËR REPUBLIKËN OSE MONARKINË !” 03 / 02 / 2020

January

LE PETIT MARSEILLAIS (1916) / ESAT PASHA, PAS VIZITËS SË TIJ NË FRONTIN FRANKO-GJERMAN, I DËRGOI KRYEMINISTRIT FRANCEZ KËTË TELEGRAM 31 / 01 / 2020

 

L’ECHO DE PARIS (1916) / INTERVISTA ME ESAT PASHËN PARA SE TË NISEJ PËR VIZITË NË FRONTIN E LUFTËS FRANKO-GJERMANE : “JAM ARMIKU I AUSTRISË. MBROJ KUNDËR SAJ, SI USHTARËT TUAJ KUNDËR GJERMANISË, PAVARËSINË KOMBËTARE.” 30 / 01 / 2020

 

LE PETIT PARISIEN (1916) / KRYEMINISTRI FRANCEZ PRITI ESAT PASHËN 29 / 01 / 2020

 

LE PETIT PARISIEN (1916) / INTERVISTA ME ESAT PASHËN NË HOTELIN MAJESTIC, NË PARIS : “UNË KAM ARDHUR NË PARIS PËR TË PUSHUAR, SEPSE JAM JASHTËZAKONISHT I LODHUR…” 28 / 01 / 2020

 

LE FIGARO (1914) / ESAT PASHA DO TË MUNDOHET TË BINDË SHQIPTARËT QË TË JETOJNË NË MARRËDHËNIE TË SHKËLQYERA ME SERBËT 27 / 01 / 2020

 

DY LETRA EKSKLUZIVE TË MIT’HAT FRASHËRIT (LUMO SKËNDOS) MBI KRIMET SERBE NË SHQIPËRI TË BOTUARA NË GAZETËN FRANCEZE NË JANAR DHE SHKURT TË 1921 26 / 01 / 2020

 

LA STAMPA E TORINOS (1914) / HYRJA TRIUMFALE E ESAT PASHËS NË DURRËS ! 26 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – GAZETARIT TË LA FRANCE (1914) : “MYSLIMANË JEMI DHE MYSLIMAN DUHET TË JETË UDHËHEQËSI YNË !” 25 / 01 / 2020

 

LE RAPPEL (1919) / ISMAIL QEMALI, I CILI KA LUAJTUR NJË ROL TË MADH GJATË REVOLTËS SHQIPTARE, SAPO KA NDËRRUAR JETË NË PERUXHIA 24 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA PËR LE TEMPS (1914) : “PROPOZOJ KËTË ZGJIDHJE PËR DREJTIMIN E SHQIPËRISË !” 23 / 01 / 2020

 

INTERVISTA E ESAT PASHËS PËR LE PETIT PARISIEN (1914) : “PRINC VIDI  NUK MUND TË JETË MË MBRET I SHQIPTARËVE.” 22 / 01 / 2020

 

ISMAIL QEMALI PËR L’ECLAIR (1914) : “NUK E KA FAJIN PRINC VIDI PËR NGJARJET NË SHQIPËRI, POR OFICERËT HOLLANDEZË.” 21 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – KORRESPONDENTIT TË BERLINER TAGEBLATT (1914) : “JAM NË DISPOZICION TË MBRETIT ! ISMAIL QEMALI ËSHTË NJË SHARLATAN…” 20 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – REDAKTORIT TË “LA TRIBUNA”, NË NAPOLI (1914) : “NUK KAM ORGANIZUAR ASNJË KOMPLOT NË LIDHJE ME NGJARJET E FUNDIT NË SHQIPËRI !”19 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA PËR IL MATTINO (1914) : “LARGIMI IM NGA DURRËSI NDODHI SI ARSYE E NJË KOMPLOTI MIDIS AUSTRISË DHE OFICERËVE HOLLANDEZË. DO TA GJEJ PROVËN...” 18 / 01 / 2020

 

LE FIGARO (1937) / 250 MIJË HEKTARË TOKË U SHPËRNDANË FERMERËVE SHQIPTARË FALË REFORMËS AGRARE TË MBRETIT ZOG 17 / 01 / 2020

 

L’HUMANITÉ (1914) / ESAT PASHA – PRINC VIDIT, KUR ZBARKOI NË DURRËS PËR HERË TË PARË : “JU DO TË JENI NJË SKËNDERBE I DYTË PËR SHQIPTARËT !” 16 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – REDAKTORIT TË NJË GAZETE NË TRIESTE (1914) : “NË EMËR TË POPULLIT DHE TË BEJLERËVE, NE I DORËZUAM MBRETIT TONË VILHELM, PAK TOKË, UJË DHE RËRË, TË MARRA NË ATDHEUN SHQIPTAR…”15 / 01 / 2020

 

LE FIGARO (1914) / PERANDORI AUSTRIAK DEKOROI ESAT PASHËN MË KRYQIN E MADH TË URDHRIT TË FRANZ-JOZEFIT. 14 / 01 / 2020

 

LE RADICAL (1914) / ESAT PASHA, BASHKË ME DELEGACIONIN SHQIPTAR, TEK PRINC VIDI NË NEUWIED (FJALIMET MES PALËVE) 13 / 01 / 2020

 

ITALIA (1914) / SHKËMBIMET MIDIS MBRETËRESHËS SË ITALISË DHE ESAT PASHË TOPTANIT NË BALLON E OBORRIT MBRETËROR ITALIAN 12 / 01 / 2020

 

EXCELSIOR (1914) / KUR ESAT PASHA TENTOI TË FALSIFIKONTE DOKUMENTIN E DORËHEQJES SË TIJ 11 / 01 / 2020

 

LE PETIT PARISIEN (1919) / INTERVISTA ME ESAT PASHËN NË KONFERENCËN E PAQES NË PARIS : “I VETMI DELEGAT I SHQIPËRISË JAM UNË. TË TJERËT DO TË ISHTE MË MIRË DHE MË SAKTË T’I CILËSOJMË SI DELEGATË TË…” 10 / 01 / 2020

 

LE PETIT MARSEILLAIS (1916) / ESAT PASHA : “DËSHIROJ TË KTHEHEM NË SHQIPËRI SI NJË TURIST I THJESHTË…” 09 / 01 / 2020

 

KUR 19 VJEÇARI AHMET BEJ MATI (ZOGU), NJË NDËR PERSONALITETET MË TË VLERËSUARA NË SHQIPËRINË QËNDRORE DHE ARMIK I BETUAR I ESAT PASHË TOPTANIT, MORI DREJTIMIN E TIRANËS NË EMËR TË PRINC VIDIT – LE TEMPS (1914) 08 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – TË DËRGUARIT SPECIAL TË GAZETËS FRANCEZE NË DURRËS (1916) : “DY LLOJ NJERËZISH JANË TË RREZIKSHËM PËR SHQIPËRINË…” 07 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA – REDAKTORIT TË “JOURNAL” NË DURRËS (1915) : “UNË KOMANDOJ NJË VEND TË NDARË, GJYSMA E TË CILIT MBËSHTET AUSTRINË DHE GJYSMA TJETËR TURQINË…” 06 / 01 / 2020

 

ESAT PASHA : "JA KUSH E DI SEKRETIN E PARFUMIT TIM !" – REKLAMA EKSKLUZIVE E PARFUMIT TË TIJ NË “LE JOURNAL” 05 / 01 / 2020

 

ÇFARË I RRËFYEN GAZETARIT FRANCEZ ESAT PASHË TOPTANI DHE ISMAIL QEMAL BEU, NË ROMË, MË 30 MAJ 1914 ? — INTERVISTA EKSKLUZIVE E DY LIDËRVE SHQIPTARË NË “LE FIGARO”. 04 / 01 / 2020

 

LE MATIN (1914) / ISH-MJEKU I PRINC VIDIT, PASI U DETYRUA TË LARGOHEJ NGA DURRËSI : “NUK BESOJ SE ESAT PASHA ISHTE NJË TRADHTAR. PËRKUNDRAZI. SIPAS MENDIMIT TIM…” 03 / 01 / 2020

 

KUR PRESIDENTI FRANCEZ, RAYMOND POINCARÉ, DEKORONTE ESAT PASHËN ME TITULLIN E “OFICERIT TË MADH TË LEGJIONIT TË NDERIT” – EXCELSIOR (1916) 02 / 01 / 2020

December

ISMAIL QEMALI PËR LE MATIN (1913) : “NJIHEN ARSYET SE PËRSE SHKODRA DUHET TË JETË SHQIPTARE! FUQITË KANË RËNË DAKORD QË MALI I ZI TË NËNSHTROHET!” 30 / 12 / 2019

 

L’ÉCHO DE PARIS (1912) / ROLI I ISMAIL QEMALIT NË MARRËDHËNIET MIDIS ANGLISË DHE SHQIPTARËVE 27 / 12 / 2019

 

ISMAIL QEMALI – KORRESPONDENTIT TË LE TEMPS (1909) : “JA PSE U LARGOVA NGA KOSTANDIPOJA GJATË REVOLTËS SË 13 PRILLIT.”26 / 12 / 2019

 

ISMAIL QEMALI – KORRESPONDETIT TË JOURNAL DE GENÈVE, NË PARIS : “RIKTHIMI I KUSHTETUTËS NGA SULLTANI ËSHTË NJË FAKT QË DO TË ZGJASË.” 24 / 12 / 2019

 

LA GAZETTE DE FRANCE (1913) / TELEGRAMI I ESAT PASHËS DREJTUAR ISMAIL QEMALIT : “MOS E SULMO SERBINË !” 23 / 12 / 2019

 

LE PETIT JOURNAL (1937) / EKSPEDITA E ALPINISTËVE FRANCEZË NË ALPET SHQIPTARE 22 / 12 / 2019

 

JOURNAL DES DÉBATS POLITIQUES ET LITTÉRAIRES (1939) / PËR TË MËSUAR GJUHËN SHQIPE NË PARIS, MUND TË REGJISTROHENI NË KËTË ADRESË 21 / 12 / 2019

 

LA LIBERTÉ (1913) / KRIJIMI DHE FUNKSIONIMI I BANKËS KOMBËTARE SHQIPTARE 19 / 12 / 2019

 

LES ETOILES (1946) / SHQIPTARËT DHE MJEKËSIA TRADICIONALE, METODAT E TYRE PËR TU KURUAR. 14 / 12 / 2019

 

LE MATIN (1902) / KËRKESAT E AMBASADËS RUSE NDAJ PORTËS SË LARTË ME QËLLIM NDËSHKIMIN E ISA BOLETINIT 11 / 12 / 2019

 

LE TEMPS (1921) / KISHA ORTODOKSE SHQIPTARE, ME INICIATIVË TË FAN NOLIT, ËSHTË SHKËPUTUR NGA AJO GREKE 10 12 / 2019

 

MBRETI ZOG NGA KAJRO (1949) : “JAM AUTORITETI I VETËM LEGJITIM SHQIPTAR QË PREJ AGRESIONIT ITALIAN TË 1939. I FTOJ TË GJITHË SHQIPTARËT, PA DALLIM POLITIK, TË BASHKOHEN PËR NJË SHQIPËRI TË LIRË DHE DEMOKRATIKE.”07 / 12 / 2019

 

LE JOUR (1938) / INTERVISTA EKSKLUZIVE ME GERALDINA APPONYI NË TIRANË : JETA PRANË MBRETIT ZOG DHE MOTRAVE TË TIJ, DITA E DASMËS, MËSIMI I GJUHËS SHQIPE, GARDËROBA… 02 / 12 /2019

 

GAZETA FRANCEZE / KJO ËSHTË THIRRJA QË MBRETI ZOG I DREJTOI POPULLIT SHQIPTAR, MË 7 PRILL 1939, PËR TË MBROJTUR ATDHEUN NGA ITALIA FASHISTE 01 / 12 / 2019

November

ESAT PASHË TOPTANI – GAZETËS GREKE (1913) : “NUK BESOJ NË KRIJIMIN E NJË SHTETI SHQIPTAR! SHQIPTARËT JANË POPULL ME TË META, TË PADITUR…” 30 / 11 / 2019

 

85 VITE MË PARË U NDA NGA JETA MBRETËRESHA SADIJE, NËNA E AHMET ZOGUT. SHKRIMET DHE FOTOGRAFITË EKSKLUZIVE TË VARRIMIT TË SAJ NË GAZETAT FRANCEZE. 25 / 11 / 2019

 

GAZETA FRANCEZE (1939) : “MBRETI ZOG, I CILI GJENDET NË SUEDI, KA ME VETE NJË QESE ME TOKË SHQIPTARE, TË CILËN E SHTRËNGON ME TRISHTIM PRANË ZEMRËS SË TIJ DHE KURRË NUK E LARGON PREJ ATY.” 23 / 11 / 2019

 

THE AUTOCAR (1946) / MERCEDEZI I MBRETIT ZOG, DHURATË E ADOLF HITLERIT, ËSHTË VËNË NË SHITJE. EKZISTOJNË VETËM 12 TË TILLË DHE JA SA KUSHTON. 22 / 11 / 2019

 

FRANCE-SOIR (1947) / JA KUSH PAJTOI PUBLIKISHT VIKTOR-EMANUELIN III DHE ZOGUN I21 / 11 / 2019

 

COMOEDIA (1929) / PËRSE SHKAKTOI PAKËNAQËSI REAGIMI I ALEKSANDËR MOISIUT NË TIMISOARA TË RUMANISË ? 20 / 11 / 2019

 

LUIGJ GURAKUQI PËR NEUES WIENER TAGBLATT (18 NËNTOR 1912) : “SHQIPTARËT DO TA FITOJNË PAVARËSINË OSE DO TË VDESIN DUKE LUFTUAR PËR TË.” 18 / 11 / 2019

 

NGJITJA DHE RËNIA NGA FRONI SHQIPTAR E PRINC VIDIT NËPËRMJET FOTOGRAFIVE HISTORIKE TË EXCELSIOR 14 / 11 / 2019

 

LE JOURNAL (1914) / INTERVISTA E FAIK KONICËS ME GAZETARIN E SECOLO-S PËR PRITJEN E  PRINC VIDIT, BUXHETIN SHTETËROR DHE QËNDRIMIN NDAJ AUSTRO-HUNGARISË 13 / 11 / 2019

 

FAIK KONICA PËR NEUE FREIE PRESSE (1913) : “PRIORITETI I SHQIPËRISË SË RE DO TË JETË EDUKIMI I GRAVE SHQIPTARE. DUKËN E MONTPENSIER-IT NUK DO TA MARRIM SI PRINC.” 12 / 11 / 2019

 

LE PETIT CAPORAL (1914) / ISMAIL QEMALI, PRINC VIDIT : “JA I VETMI GABIM QË KENI BËRË.” 11 / 11 / 2019

 

LE PETIT PARISIEN (1914) / JA ZGJIDHJA QË KA PROPOZUAR ISMAIL QEMALI PËR QËNDRUESHMËRINË E SHQIPËRISË NË GAZETËN “ITALIA” 11 / 11 / 2019

 

LA FRANCE (1913) / DEKLARATAT E ISMAIL QEMALIT NGA VJENA PËR DUKËN E MONTPENSIERIT DHE KOSOVËN 10 / 11 / 2019

 

KORRESPONDENTI I “TIMES” NË VLORË (1913) : “JA Ç’BËRI ISMAIL QEMALI PËR PËRVJETORIN E PARË TË SHPALLJES SË PAVARËSISË SHQIPTARE.” 09 / 11 / 2019

 

INTERVISTA E ISMAIL QEMALIT PËR L’ECHO DE PARIS (1913) : PAVARËSIA E SHQIPËRISË, ZGJEDHJA E PRINCIT DHE BORXHI OSMAN 08 / 11 / 2019

 

LA LIBRE PAROLE (1913) / ISMAIL QEMALI NË DALJE TË MINISTRISË SË JASHTME FRANCEZE : “ESAT PASHA, TRADHËTAR DHE I ÇMENDUR !” 07 / 11 / 2019

 

ISMAIL QEMALI PËR LE SIÈCLE (1912) : “PAVARËSIA E SHQIPËRISË DO TË JETË BAZA E RENDIT DHE EKUILIBRIT E POPUJVE TË BALLKANIT DHE TË PAQES EVROPIANE.” 06 / 11 / 2019

 

DEKLARATAT E ISMAIL BEJ QEMALIT NGA VJENA (1911) : “QEVERIA OSMANE TË PLOTËSOJË KËRKESAT E MALSORËVE SHQIPTARË.” 05 / 11 / 2019

 

PICCOLO E TRIESTES (1911) / INTERVISTA E ISMAIL QEMALIT NË LIDHJE ME KRYENGRITJEN E SHQIPËRISË SË JUGUT 04 / 11 / 2019

 

ISMAIL QEMALI, GAZETARIT TË GIORNALE D’ITALIA (KONSTANDINOPOJË, 1910) : “SHQIPTARËT NUK DO TË DORËZOJNË ARMËT PARA SE QEVERIA TURKE TË PLOTËSOJË KËRKESAT E TYRE.” 03 / 11 / 2019

 

LA REPUBLIQUE FRANÇAISE (1908) / LETRA E ISMAIL QEMALIT PËR ZGJIDHJEN E ÇËSHTJES SË MAQEDONISË DREJTUAR MINISTRIT TË JASHTËM BRITANIK DHE ATIJ FRANCEZ 02 / 11 / 2019

 

LE JOURNAL (1900) / ARRESTIMI I ISMAIL BEJ QEMALIT. NDËRHYRJA E AMBASADORIT ANGLEZ PËR LIRIMIN E TIJ.01 /11 / 2019

October

LE TEMPS (1897) / JA PROPOZIMI QË I BËRI ISMAIL QEMALI SULLTANIT PËR TË SHPËTUAR PERANDORINË OSMANE31 / 10 / 2019

 

ÇFARË I KANË RRËFYER PROFESORIT FRANCEZ FAIK KONICA NË DURRËS, GJERGJ FISHTA NË SHKODËR DHE ESAT PASHË TOPTANI NË RETH, NË TETOR TË 1913 ? 30 / 10 / 2019

 

PARIS-PRESSE (1954) / KRIZA POLITIKE NË SHQIPËRI. ENVER HOXHA, PAS AKUZAVE TË RËNDA TË MEHMET SHEHUT, ËSHTË ARRESTUAR PËR TRADHTI. 28 / 10 / 2019

 

MBRETI ZOG NGA ANGLIA PËR FRANCE-SOIR (1945) : “UNË JAM NJË PASARDHËS I NJË FAMILJE TË MADHE DHE JO NJË DRUVAR, SIÇ ËSHTË THËNË.” 27 / 10 / 2019

 

ISA BOLETINI – KORRESPONDENTIT TË GAZETËS NARODNI LIST (1913) : “Ç’KËRKOJNË SERBËT NË KOSOVË ?” 26 / 10 / 2019

 

L’ECHO DE PARIS (1925) / VAJZA E MADHE E TOLSTOIT PO QËNDRON NË SHTËPINË E AKTORIT TË FAMSHËM ALEKSANDËR MOISI, NË VJENË 24 / 10 / 2019

 

PARIS-PRESSE (1970) / EMRI I DJALIT, KRAHASIMI ME BELMONDON, GRUAJA DHE E DASHURA E TIJ, NUMRI I FËMIJËVE QË DËSHIRON… – INTERVISTA EKSKLUZIVE ME BEKIM FEHMIUN 21 / 10 / 2019

 

PARIS-PRESSE (1953) / VENDIMI I VËSHTIRË I OMER NISHANIT, PRESIDENTIT TË PRESIDIUMIT TË REPUBLIKËS POPULLORE SHQIPTARE, DHE BURGOSJA E TIJ 20 / 10 / 2019

 

PARIS-PRESSE (1953) / KARIKATURAT PËR ENVER HOXHËN NGA HUMORISTËT KLANDESTINË SHQIPTARË19 / 10 / 2019

 

PARIS-PRESSE (1953) / KJO ËSHTË HISTORIA E FOTOGRAFISË SË PARË TË PARTIZANËVE SHQIPTARË “TITISTË” TË CILËT LUFTOJNË KUNDRA REGJIMIT RUSOFIL TË ENVER HOXHËS18 / 10 / 2019