Mjeda, Fishta, Gurakuqi, Sereggi dhe Gjonali nëpërmjet Fan Nolit – Kombeve të Bashkuara (1921) : Ati françeskan Anton Ashiku, tradhëtar i kombit dhe agjent propagandistik i Jugosllavisë


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 30 Korrik 2018

 

Në faqen n°1246 të dokumentit diplomatik të Kombeve të Bashkuara gjejmë telegramet revoltuese të udhëheqësve fetarë dhe politikë të Shqipërisë kundër priftit tradhëtar Anton Ashiku, dërguar asokohe Kombeve të Bashkuara, me kërkesë të Fan Nolit.

 

Telegramet në fjalë, të dërguara nga Shkodra, Oroshi dhe Tirana, gjatë muajit tetor të 1921, i ka sjellë në shqip Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

 

Çështja e Mirditës

 

Telegramet e dërguara me kërkesën e Imzot Fan Nolit, delegat i parë i Shqipërisë në kuvendin e dytë të Kombeve të Bashkuara.

 

 

Shkodër (Shqipëri), 5 tetor 1921.

 

Si kreu i Episkopatit dhe në emër të të gjithë klerikëve të Shqipërisë, unë e mohoi Atin françeskan Anton Ashiku, tashmë i përjashtuar nga Shqipëria si tradhtar i vendit tonë, i cili ndodhet në Jugosllavi, me një emër të huazuar dhe një mandat të rremë, ku është vënë në shërbim të një kombi të huaj dhe përpiqet të përmbushë në Gjenevë shfrytëzimet më të këqijat. Kleri katolik mbështet qeverinë e Tiranës dhe në bashkëpunim me të gjithë shqiptarët e të gjitha feve dhe të gjithë krahinën e Mirditës, e cila është dhe do të jetë gjithmonë pjesë integrale e Mëmëdheut.

 

Kryepeshkop i Shkodrës dhe Mitropolit i Shqipërisë,

 

(Nënshkruar)

Jak Sereggi

 

 

Orosh, 7 tetor 1921.

 

Unë, udhëheqësi fetar i Mirditës, duke mësuar me habi hapat e ndërmarrë nga Anton Ashiku, i ashtuquajtur delegat kryesor mirditor, që kërkon ndarjen e Mirditës me atdheun tonë, më lejoni të theksoj se qeveria jonë qendrore është thjesht kombëtare, jo-fetare dhe përbëhet nga shtetas shqiptarë të tri feve. Në emër të të gjithë klerikëve katolikë dhe të popullatës së Mirditës, unë protestoj më të gjithë forcën time kundër veprimeve të shërbimëve të lartpërmendurit, i cili është në shërbim të propagandës së huaj, dhe ju lutem që të mos keni besim në komunikimet që do të bëjë në emër të Mirditës. Shtoj se delegacioni ynë në Lidhjen e Kombeve përfaqëson të gjithë Shqipërinë. Popullsia e Mirditës mendon vetëm për forcimin e pavarësisë së Shqipërisë dhe mbrojtjen e integritetit territorial të vendit kundër ambicieve dhe intrigave të fqinjëve të saj.

 

Udhëheqësi fetar i Mirditës

Don Jozef Gjonali

 

 

 

Tiranë, 9 tetor 1921.

 

Ne, përfaqësuesit e popullsisë katolike shqiptare në Parlamentin Kombëtar, duke mësuar se Anton Ashiku është afruar pranë Lidhjes së Kombeve, në cilësinë e delegatit të Mirditës, nxitojmë të paralajmërojmë Asamblenë e Lartë kundër manovrave të këtij individi që përfaqëson vetëm veten e tij, dhe për më tepër, ai është i njohur si agjent propagandistik i Jugosllavisë dhe si i tillë është përjashtuar prej vitit të kaluar nga territori kombëtar dhe rendi françeskan. Ne shtojmë gjithashtu se popullsia katolike shqiptare nuk kanë ushqyer apo shprehur kurë ndonjë dëshirë për autonomi, por përkundrazi, ajo është e vendosur të mbrojë deri në fund integritetin, unitetin dhe pavarësinë e atdheut të përbashkët.

 

 

Deputetët katolikë në parlamentin shqiptar :

 

(Nënshkruar)

At Ndre Mjeda

At Fishta

Luigj Gurakuqi

Kolë Thaçi

Shuk Gurakuqi

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://darsiani.com/la-gazette/mjeda-fishta-gurakuqi-sereggi-dhe-gjonali-nepermjet-fan-nolit-kombeve-te-bashkuara-1921-ati-françeskan-anton-ashiku-tradhetar-i-kombit-dhe-agjent-propagandistik-i-jugosllavise/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/historia-e-zbardhur-kur-ati-franceskan-shpallej-tradhetar-i-kombit/

 

https://americaneye.al/kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-nepermjet-nolit-akuzonin-priftin-tradhtar-agjent-jugosllavise/

 

http://kultplus.com/trashegimia/udheheqesit-e-shqiperise-telegram-kombeve-te-bashkuara-anton-ashiku-tradhtar-i-kombit-dhe-agjent-propagandistik-i-jugosllavise/

 

https://voal.ch/mjeda-fishta-gurakuqi-sereqi-dhe-gjonali-nepermjet-fan-nolit-kombeve-te-bashkuara-1921-ati-franceskan-anton-ashiku-tradhtar-kombit-dhe-agjent-propagandistik-jugosllavise/

 

http://opinion.al/leter-kombeve-te-bashkuara-1921-mjeda-fishta-gurakuqi-noli-ati-franceskan-anton-ashiku-tradhetar-i-kombit-dhe-agjent-i-jugosllavise/

 

http://gazetadita.al/kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-nepermjet-nolit-akuzonin-priftin-tradhtar-agjent-i-jugosllavise/

 

http://balkanweb.com/ati-franceskan-anton-ashiku-tradhtar-i-kombit-dhe-agjent-propagandistik-i-jugosllavise/

 

http://gazetatema.net/2018/07/30/dossier-zbardhet-dokumenti-diplomatik-ne-okb-kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-ankoheshin-per-priftin-tradhetar-agjent-i-jugosllavise/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/07/1921-ati-franceskan-anton-ashiku-tradhetar-i-kombit-dhe-agjent-propagandistik-i-jugosllavise/

 

http://folshqip.al/dokumenti-diplomatik-kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-ankoheshin-per-priftin-tradhetar-agjent-i-jugosllavise/

 

https://alb-spirit.com/2018/07/30/leter-kombeve-te-bashkuara-1921-mjeda-fishta-gurakuqi-noli-ati-franceskan-anton-ashiku-tradhetar-kombit-dhe-agjent-jugosllavise/

 

http://botasot.info/historia-lajme/928255/mjeda-fishta-gurakuqi-sereggi-dhe-gjonali-nepermjet-fan-nolit-ndash-kombeve-te-bashkuara-1921-ati-anton-ashiku-tradhetar-i-kombit/

 

https://www.liberal.al/uncategorised/leter-kombeve-te-bashkuara-1921-mjeda-fishta-gurakuqi-noli-ati-franceskan-anton-ashiku-tradhetar-i-kombit-dhe-agjent-i-jugosllavise-43509.html

 

https://telegrafi.com/kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-ankoheshin-ne-okb-per-priftin-tradhtar-dhe-agjent-jugosllavise-dokument/

 

https://drenicapress.info/kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-ankoheshin-ne-okb-per-priftin-tradhtar-dhe-agjent-i-jugosllavise-dokument/

 

https://mekulipress.info/kur-mjeda-fishta-dhe-gurakuqi-ankoheshin-ne-okb-per-priftin-tradhtar-dhe-agjent-i-jugosllavise-dokument/