Shtypi francez (1925) / Koncesionet e naftës në këmbim të njohjes së Shqipërisë, arsyet e konfliktit amerikano–shqiptar


Nga Aurenc Bebja*, Francë – 29 Prill 2020

 

Gjatë muajit shkurt të 1925, shtypi francez i ka dedikuar disa shkrime konfliktit amerikano-shqiptar në lidhje me akordimin e koncesioneve e naftës në tokën e shqiponjave, të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Konflikte për naftën

Le Quotidien, e martë, 17 shkurt 1925, f.3 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Amerika proteston kundër koncesioneve të bëra Anglisë në Shqipëri

 

Londër. 16 shkurt. — Shkruajnë nga Uashingtoni se qeveria amerikane sapo i ka dërguar qeverisë shqiptare një shkresë proteste kundër koncesioneve të fushave të naftës që i janë akorduar Anglo Persian Oil-it, domethënë, në realitet, qeverisë britanike.

 

Grupi Sinclair dhe Standard Oil besojnë se koncesionet në fjalë përbëjnë krijimin e një monopoli de fakto në favor të Anglisë.

 

Protesta amerikane bazohet në faktin se kur Shtetet e Bashkuara njohën Shqipërinë, ato kërkuan që të respektohet “parimi i derës së hapur” për t’i mundësuar industrisë amerikane të naftës të njëjtat të drejta si Anglo Persian-it.

 

 

Coolidge kundër koncesioneve të Shqipërisë ndaj Anglo Persian-it

L’Humanité, e martë, 17 shkurt 1925, f.3

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Londër, 16 shkurt. (Humanité) Shtetet e Bashkuara i kanë dërguar qeverisë shqiptare një shkresë proteste kundër projektit për t’i dhënë Anglo Persian Oil C° koncesionet e minierave dhe të naftës. 

 

 

Shtetet e Bashkuara

Çështja e naftës në Shqipëri.

L’Action française, e enjte, 19 shkurt 1925, f.2 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Sipas korrespondentit të New York Times në Uashington, Z. Hughes ka udhëzuar përfaqësuesin e SHBA-ve në Tiranë të informojë qeverinë shqiptare se dhënia ekskluzive e një koncesioni të naftës ndaj një kompanie angleze nuk përputhet me politikën e dyerve të hapura, e cila ishte një nga kushtet për njohjen e Shqipërisë nga Amerika.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/shtypi-francez-1925-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/shtypi-francez-1925-koncesionet-e-naftes-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

https://opinion.al/konflikti-amerikano-shqiptarkoncesionet-e-naftes-per-njohjen-e-shqiperise/

 

https://www.balkanweb.com/shtypi-francez-me-1925-en-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

http://www.gazetatema.net/2020/04/29/shtypi-francez-1925-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

http://www.standard.al/2020/04/29/shtypi-francez-1925-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

https://dosja.al/shtypi-francez-ne-1925-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

https://tirananews.al/shtypi-francez-1925-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/

 

https://zjarr.tv/shtypi-francez-me-1925-en-koncesionet-e-naftes-ne-kembim-te-njohjes-se-shqiperise-arsyet-e-konfliktit-amerikano-shqiptar/