Reformat sociale në kohën e Mbretit Zog (1936) : javë pune 48 orëshe, 12 ditë pushim vjetor, sigurime shoqërore të detyrueshme, gjykatë arbitrazhi…


Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve
Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 3 Shkurt 2020

 

“Journal des débats politiques et littéraires” ka botuar, të hënën e 19 tetorit 1936, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me ligjet e reja sociale që do të hynin në fuqi në mbretërinë shqiptare, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Shqipëri

Legjislacioni i ri social

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Zyra e shtypit shqiptar në Paris njofton se qeveria shqiptare ka udhëzuar Këshillin e Shtetit të Tiranës, president i të cilit është Z. Mehdi Frashëri, kryeministri aktual, të përgatisë ligje të reja sociale për mbretërinë.

 

Ja disa prej tyre :

 

Javë 48-orëshe për punëtorët, kontrata të punës të paraqitura në Dhomën e Tregtisë, pushim javor, pushim vjetor prej dymbëdhjetë ditësh, sigurime shoqërore të detyrueshme, gjykatë arbitrazhi e përbërë nga përfaqësuesit e punëdhënësve dhe të punëtorëve për të zgjidhur mosmarrëveshjet e punës nëpërmjet zgjedhjes së një presidenti, etj.

 

Lajmi për këto reforma sociale u mësua me gëzim në të gjithë vendin.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/reformat-sociale-ne-kohen-e-mbretit-zog-1936-jave-pune-48-oreshe-12-dite-pushim-vjetor-sigurime-shoqerore-te-detyrueshme-gjykate-arbitrazhi/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/reformat-e-zogut-jave-pune-48-oreshe-12-dite-pushim-vjetor-sigurime-shoqerore-gjykate-arbitrazhi/

 

https://konica.al/2020/02/gazeta-franceze-shkrim-per-reforme-sociale-ne-kohen-e-zogut/

 

https://opinion.al/nga-sigurimet-shoqerore-tek-pushimet-vjetore-reformat-ne-kohen-e-zogut/

 

https://gazetamapo.al/reforma-sociale-e-zogut-48-ore-pune-ne-jave-sigurimet-shoqerore-te-detyrueshme/

 

https://www.voal.ch/reformat-sociale-ne-kohen-e-mbretit-zog-1936-jave-pune-48-oreshe-12-dite-pushim-vjetor-sigurime-shoqerore-te-detyrueshme-gjykate-arbitrazhi/

 

https://maqedoniashqiptare.com/2020/02/reformat-sociale-ne-kohen-e-mbretit-zog-1936-jave-pune-48-oreshe-12-dite-pushim-vjetor-sigurime-shoqerore-te-detyrueshme-gjykate-arbitrazhi/

 

https://shqiptarja.com/lajm/reformat-sociale-ne-kohen-e-mbretit-zog-1936-jave-pune-48-oreshe-12-dite-pushim-vjetor-sigurime-shoqerore-te-detyrueshme-gjykate-arbitrazhi