Romë (1899) / Jeronim De Rada në Kongresin Ndërkombëtar të popujve të Lindjes : “Gjuha shqipe është superiore ndaj çdo gjuhe klasike. Në të ka ende thesare të çmuara gjuhësore për shkencën.”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 24 Tetor 2017

 

Në dokumentin në gjuhën frënge « Actes du douzième Congrès international des orientalistes : Rome, 1899. Tome 1 », gjejmë një shkrim, në faqen n° 212, në lidhje me gjuhën shqipe sipas pikëpamjes së poetit dhe publicistit të njohur shqiptaro – arbëresh, Jeronim De Radës.

 

Të martën e 10 tetorit 1899, gjatë mëngjesit të seancës n° 7, një ndër figurat më të ndritura të kombit tonë ka trajtuar përpara të pranishmëve tetë argumente për gjuhën shqipe dhe veçantitë e saj.

 

Në vijim, do të gjeni shkrimin e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

“ Z. De Rada paraqet idetë e tij për atë që karakterizon gjuhën shqipe dhe monumentet e saj :

 

1.Gjuha shqipe është e përbërë nga fjalë njërrokëshe të cilat vënë në dukje aspekte të ndryshme të fushës. Me ndihmën e prapashtesave ose të ndryshimit të zanoreve në rrënjën njërrokëshe, gjuha shqipe ka mundësitë të formojë fjalët për një ligjërim.

 

2.Ka dy lakime ku njëri është i shquar; tjetri i pashquar. Tri janë gjinitë, ku ajo asnjanëse shpreh idetë e përgjithshme. Rasat janë shtatë.

 

3.Format e foljes janë tri : veprorja, joveprorja dhe mesorja; pesë mënyrat ; shtatë kohët.

 

4.Zanorja e ndryshueshme, si shtesë e prapashtesave morfologjike, ndryshon tonalitetin.

 

5.Për arsye të burimeve të saj fonetike, gjuha shqipe është superiore ndaj çdo gjuhe klasike.

 

6.Gjeografia, ashtu si dhe legjendat e kohës parahistorike helene dhe latine ruajnë fjalë shqiptare. Ishin Pellazgë, Trojanë, Frigianë, etj. Ishin Pellazgët që e themeluan Romën.

 

7.Zotat e paganizmit kanë të gjithë emra që rrjedhin nga rrënjët shqiptare. Është e qartë pra se për kultin e Perëndisë dhe natyrës duhet t'u referohemi Pellazgëve. Pas transformimit të zotit të vetëm në një perëndi shumëformëshe dhe antropomorfe ata ndoqën idhuj, të cilët kishin emra të përkryer shqiptarë, që shprehnin simbolet e tyre.

 

8.Në përfundim, Z. de Rada është i bindur se në gjuhën shqipe ka ende thesare të çmuara gjuhësore për shkencën dhe ai pret që të zbulohen  shpejt. 

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetaprishtinapress.com/2017/10/24/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-per-gjuhen-shqipe/

 

http://www.njekomb.com/?p=46124

 

http://gazetadielli.com/jeronim-de-radagjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://illyriapress.com/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/

 

https://www.voal.ch/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/778796/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/

 

http://www.bota.al/2017/10/gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/

 

http://arbnori.info/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-p/

 

https://shqiperiaebashkuar.al/2017/10/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara-gjuhesore-per-shkencen/

 

https://maqedoniashqiptare.com/2017/10/rome-1899-jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes/

 

http://www.kohajone.com/2017/10/24/dossier-jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://www.spektrum.al/jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://opinion.al/rome-1899-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-ne-te-ka-ende-thesare-te-cmuara/

 

http://www.gazetadita.al/rome-1899-de-rada-ne-kongresin-e-popujve-te-lindjes-pse-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://www.pamfleti.com/kongresi-nderkombetar-i-popujve-te-lindjes-jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-thesar-i-cmuar-per-shkencen

 

http://www.civitas.al/civitas-plus/dokumenti-i-rralle-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike

 

http://konica.al/2017/10/kongresi-nderkombetar-popujve-te-lindjes-jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://www.gazetatema.net/2017/10/24/dossier-kongresi-nderkombetar-i-popujve-te-lindjes-jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-thesar-i-cmuar-per-shkencen/

 

https://proinformacion.com/2017/10/24/te-shtate-zotat-e-paganizmit-me-emera-qe-kane-rrenje-shqiptare/

 

http://27.al/jeronim-de-rada-ne-kongresin-nderkombetar-te-popujve-te-lindjes-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-tjeter/

 

http://www.kultplus.com/libri/kongresi-nderkombetar-popujve-te-lindjes-jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://www.tiranaobserver.al/rome-1899-de-rada-ne-kongresin-e-popujve-te-lindjes-pse-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://www.americaneye.al/rome-1899-de-rada-ne-kongresin-e-popujve-te-lindjes-pse-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

https://supershendeti.com/2017/10/24/jeronim-de-rada-rome-1899-gjuha-shqipe-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike-7-faktet/

 

http://pashtriku.org/?kat=47&shkrimi=6967

 

http://www.fishmedia.info/jeronim-de-rada-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/

 

http://sot7.al/?p=20607

 

http://alb-spirit.com/2017/10/24/rome-1899-de-rada-ne-kongresin-e-popujve-te-lindjes-pse-gjuha-shqipe-eshte-superiore-ndaj-cdo-gjuhe-klasike/