Paris-Midi (1919) / Myslimanë e të krishterë të bashkuar në Shqipëri.Gjergj Fishta dhe Luigj Bumçi, anëtarët e rinj të delegacionit shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris.


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 21 Prill 2019

 

“Paris-Midi” ka botuar, të dielën e 16 marsit 1919, në ballinë, një shkrim në lidhje me emërimin, 100 vite më parë, të Luigj Bumçit dhe Gjergj Fishtës në delegacionin shqiptar që përfaqësonte kombin tonë në Konferencën e Paqes në Paris, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Myslimanët dhe të krishterët janë dakord në Shqipëri

 

 

Delegacioni shqiptar në Konferencën e Paqes është rritur me dy anëtarë të rinj. Ata janë Imzot (Luigj) Bumçi, peshkop i Lezhës dhe anëtar i Qeverisë së Përkohshme, dhe Ati Gergj Fishta, françeskan i Shkodrës dhe poet i madh kombëtar shqiptar.

Imzot Luigj Bumçi
Imzot Luigj Bumçi

Këta dy delegatë të rinj, që gjatë audiencës së Papës, në Romë, morën miratimin e Atit të Shenjtë, afirmojnë në këtë Konferencë bashkimin e ngushtë të krishterëve në Shqipëri me myslimanët në lidhje me kërkesat e tyre kombëtare.

Ati Gjergj Fishta
Ati Gjergj Fishta

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-midi-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi-gjergj-fishta-dhe-luigj-bumci-anetaret-e-rinj-te-delegacionit-shqiptar-ne-konferencen-e-paqes-ne-paris/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/media-franceze-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi/

 

https://www.kultplus.com/trashegimia/kur-gjergj-fishta-dhe-luigj-bumcit-perfaqesonin-kombin-tone-ne-konferencen-e-paqes-ne-paris/

 

https://www.syri.net/arte-media/247103/1919-myslimasne-dhe-te-krishtere-shqiptaret-sebashku-ne-konferencen-e-paqes-ne-paris/

 

https://www.botasot.info/speciale-lajme/1071512/paris-midi-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi-gjergj-fishta-dhe-luigj-bumci-anetaret-e-rinj-te-delegacionit-shqiptar-ne-konferencen-e-paqes-ne-paris/

 

http://illyriapress.com/paris-midi-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi/

 

https://www.kohajone.com/2019/04/21/paris-midi-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi/

 

https://opinion.al/konferenca-e-paqes-myslimanet-dhe-te-krishteret-te-bashkuar-ne-shqiperi/

 

https://telegrafi.com/konferenca-e-paqes-dhe-myslimanet-e-te-krishteret-e-bashkuar-ne-shqiperi/

 

http://www.panorama.com.al/myslimane-e-te-krishtere-bashke-gjergj-fishta-dhe-luigj-bumci-anetaret-e-rinj-te-cfare-shkruante-gazeta-franceze-100-vjet-me-pare/

 

https://www.voal.ch/paris-midi-1919-myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi/

 

https://konica.al/2019/04/fishta-krah-imzot-bumcit-100-vjet-me-pare-ne-rome/

 

http://www.njekomb.com/?p=199522

 

https://www.fmimages.net/myslimane-e-te-krishtere-te-bashkuar-ne-shqiperi-gjergj-fishta-dhe-luigj-bumci-anetaret-e-rinj-te-delegacionit-shqiptar-ne-konferencen-e-paqes-ne-paris/