L’Aube (1946) / Kryeministri grek për Enver Hoxhën në OKB : “Ja çfarë ka deklaruar në gazetën “Tomorri të 12 prillit 1940” për fashizmin, Viktor-Emanuelin III dhe Duçen !”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 24 Korrik 2019

 

“L’Aube” ka botuar, të premten e 23 gushtit 1946, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me reagimin e kryeministrit grek ndaj Enver Hoxhës në OKB, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Z. Tsaldaris deklaron para 21-ve

Gjenerali Hoxha, president i Shqipërisë ka qenë “kolaboracionist”

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Me një qetësi të ftohtë, z. Tsaldaris e vuri Konferencën në gëzim. Ai foli për një kohë të gjatë. Argumentet e tij nuk ishin pa peshë (vlerë). Por ai filloi të citonte fjalimet e mbajtura në 1940, mbi lavdinë e fashizmit dhe të Musolinit, nga z. Hoxha i cili, asokohe nuk ishte Gjeneral – President i Shqipërisë.

 

Çfarë thoshte z. Hoxha ?

 

Sipas një gazete shqiptare, Tomorri, e datës 12 prill 1940, ai shprehte në terma ditirambike admirimin e tij për Viktor-Emanuelin III dhe Musolinin.

 

Ai (Enver Hoxha) deklaronte se fashizmi, dhe ai i vetëm, ishte i domosdoshëm për Shqipërinë dhe se vetëm ai do t’i jepte (siguronte) kufijtë e saj natyrorë.

 

Ky fjalim, i mbajtur për të festuar ditën kur Viktor-Emanueli mori titullin Mbret i Shqipërisë, përfundoi me këto fjalë : “Rroftë Viktor-Emanueli ! Rroftë Duçja !”

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/l-aube-1946-kryeministri-grek-per-enver-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940-per-fashizmin-viktor-emanuelin-iii-dhe-ducen/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kur-kryeministri-grek-akuzonte-enver-hoxhen-ne-okb-si-kolaboracionist/

 

https://www.koha.mk/laube-1946-kryeministri-grek-per-enver-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940-per-fashizmin-viktor-emanuelin-iii-dhe-ducen/

 

https://27.al/kryeministri-grek-per-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1128963/laube-1946-kryeministri-grek-per-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940-per-fashizmin-viktor-emanuelin-iii-dhe-ducen/

 

https://opinion.al/1946-kryeministri-grek-tregon-ne-okb-cfare-thoshte-enver-hoxha-per-ducen/

 

http://www.njekomb.com/?p=228718

 

https://www.voal.ch/laube-1946-kryeministri-grek-per-enver-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940-per-fashizmin-viktor-emanuelin-iii-dhe-ducen/

 

https://360grade.al/275168/kryeministri-grek-per-enver-hoxhen-ne-okb-ja-cfare-ka-deklaruar-ne-gazeten-tomorri-te-12-prillit-1940-per-fashizmin-viktor-emanuelin-iii-dhe-ducen/