Karikaturat e Robert Fuzier mbi pushtimin e “paparashikuar” të “rebelëve” shqiptarë nga Benito Musolini (Le Populaire, 1939)


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Java humoristike nga Robert Fruzier – Si e shkruajmë historinë


Nga Aurenc Bebja*, Francë – 3 Nëntor 2018

 

“Le Populaire” ka botuar, të dielën e 16 prillit 1939, në faqen n°5, karikaturat e piktorit dhe politikanit të njohur francez, Robert Fuzier, në lidhje pushtimin e Shqipërisë nga Italia fashiste e Benito Musolinit, të cilat, Aurenc Bebja nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Mbreti i Italisë dërgon kryeministrin e tij për të pushtuar kurorën e Shqipërisë. "Ah ! – Kurora juaj është shumë e vogël"

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Z. Musolini shtyp “rebelët” shqiptarë dhe mbulohet me lavdi.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Kushtetuesja shqiptare i ofroi njëzëri kurorën mbretit të Italisë.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Këshilli i Lartë fashist pranon njëzëri kurorën e Shqipërisë për mbretin e Italisë.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Mbreti i Italisë, perandor i Etiopisë, pranon në shenjë mirënjohjeje kurorën e re.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 

Dhe nga ballkoni i pallatit të Venedikut, Z. Musolini u mëson njerëzve këtë ngjarje historike dhe “të paparashikuar”.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France