Times-Gazette (1929) / Giuseppe Falgari, berberi personal i Zogut, ruhet nga dy roje të armatosura kur rruan mbretin


Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve
Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Shkurt 2022

 

“Times-Gazette” ka botuar, të premten e 9 gushtit 1929, në faqen n°7, një shkrim në lidhje me sigurinë ndaj mbretit Zog kur ai rruhej nga berberi i tij italian, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Rojet shikojnë berberin teksa rruan mbretin Zog

 

Burimi : Times-Gazette, e premte, 9 gusht1929, f.7
Burimi : Times-Gazette, e premte, 9 gusht1929, f.7

Tiranë, Shqipëri – Berberi i mbretit ka një punë delikate

 

Një i ri i pashëm është berberi i mbretit Zog, me flokë të dendur e të zinj, me mustaqe të vogla në modë dhe me “hijeshinë e shtuar të vetullave të martuara”.

 

Thuhet se ai jo vetëm që ishte “garantuar” si fashist i vërtetë nga Musolini, por edhe personalisht i ishte prezantuar mbretit Zog prej tij.

 

Pavarësisht nëse kjo është e vërtetë apo jo, Giuseppe Falgari është shërbëtori më i paguar i mbretit Zog. Ai merr, përveç bordit dhe akomodimit, një “pagë” prej 175 dollarësh në muaj, si dhe një tarifë ditore prej 4 dollarësh kur rruan mbretin.

 

Ndoshta kjo kompenson çdo humbje të dinjitetit që mund të ndiejë Giuseppe kur dy rojet e armatosura qëndrojnë pranë gjatë rruajtjes.

 

Mbreti shqiptar nuk rrezikon dhe këta kalorës mbrojtës të këtij të fundit, si të thuash, janë gjithmonë në gatishmëri për operacionin e përditshëm.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/berberi-personal-i-zogut-ishte-sherbetori-me-i-paguar-por-mbreti-nuk-i-besonte/

 

https://www.kultplus.com/lajme/times-gazette-ne-vitin-1929-giuseppe-falgari-beriberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/

 

https://27.al/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/

 

https://konica.al/2022/02/berberi-i-mbretit-zog-zgjedhje-e-musolinit/

 

https://vloranews.al/lajme/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/

 

https://www.botasot.info/speciale-lajme/1768574/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/

 

https://drini.us/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/

 

https://www.arsalbanica.mk/times-gazette-1929-giuseppe-falgari-berberi-personal-i-zogut-ruhet-nga-dy-roje-te-armatosura-kur-rruan-mbretin/