Le Monde Illustré (1876) / Pashko Vasa, guvernatori i Hercegovinës, një nga personazhet më të dalluara të Perandorisë Osmane


Pashko Vasa
Pashko Vasa

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 2 Maj 2020

 

“Le Monde illustré” ka botuar, më 29 prill 1876, në faqen n°6, një shkrim për liderin, atdhetarin dhe shkrimtarin e njohur shqiptar Pashko Vasën, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Vasa Efendiu, guvernatori i Hercegovinës

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Vasa Efendiu, portretin e të cilit sjellim këtu, është një nga personazhet më të dalluara dhe energjike.

 

Edhe pse i krishterë, ai ka zënë, disa herë, funksionet e drejtorit të përgjithshëm të duhaneve, të ardhurat e të cilit janë një nga burimet kryesore të Perandorisë Osmane. Më vonë, ai u gradua në gjykatën e lartë, një dallim që rrallë u akordohet personaliteteve të krishtera turke, pavarësisht krerëve të shumtë perandorakë që deklarojnë të kundërtën.

 

Kur Mahmud Nedim Pasha, veziri i madh aktual, erdhi në pushtet vitin e kaluar, punët e perandorisë ishin në gjendjen më të mëshirshme. Nuk kishte para për të paguar kuponat e borxhit dhe nevojitej shtypja e kryengritjes së krahinave të Bosnjes. Ai e kuptoi menjëherë se ishte e nevojshme të braktiste zakonet e vjetra turke dhe të rrethohej me njerëz inteligjentë, të aftë dhe energjikë, myslimanë apo të krishterë.

 

Megjithëse ishte armiku personal i Vasë Efendiut, ai hoqi dorë nga zemërimi (inati) i tij i vjetër dhe e emëroi guvernator të Hercegovinës. Me këtë emërim, ai shpresonte të bënte për vete kryengritësit duke u dërguar atyre një guvernator të krishterë, të racës sllave (këtu është gabuar gazeta), shumë të njohur dhe me shumë ndikim në veriun e Shqipërisë.

 

Vasa Efendiu është rreth pesëdhjetë apo pesëdhjetë e pesë vjeç, dhe ka njohuritë më të mëdha të frengjishtes, italishtes dhe turqishtes. Ai është gjithashtu autor i një skice (vepre) mbi banorët e Malit të Zi dhe të Shqipërisë, një vepër shumë e vlerësuar në Lindje.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-monde-illustre-1876-pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane/Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane/

 

https://www.kultplus.com/lajme/le-monde-per-pashko-vasen-ai-eshte-autor-i-nje-vepre-mbi-banoret-e-malit-te-zi-dhe-te-shqiperise-nje-veper-shume-e-vleresuar-ne-lindje/

 

https://www.balkanweb.com/pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane-ja-cfare-shkruante-gazeta-franceze-ne-1876/

 

https://tirananews.al/pashko-vasa-si-guvernator-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluar-te-perandorise-osmane/

 

https://kohajone.com/pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane-ja-cfare-shkruante-gazeta-franceze-ne-1876/

 

https://in7.tv/2020/05/02/57992/

 

http://www.arsalbanica.mk/le-monde-illustre-1876-pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane/

 

http://www.standard.al/2020/05/02/pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane-ja-cfare-shkruante-gazeta-franceze-ne-1876/

 

https://opinion.al/le-monde-illustre-1876-pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines/

 

https://tiranatoday.al/1876-pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1283991/le-monde-illustre-1876-pashko-vasa-guvernatori-i-hercegovines-nje-nga-personazhet-me-te-dalluara-te-perandorise-osmane/

 

https://ina-online.net/le-monde-per-pashko-vasen-ai-eshte-autor-i-nje-vepre-mbi-banoret-e-malit-te-zi-dhe-te-shqiperise-nje-veper-shume-e-vleresuar-ne-lindje/