Paris-soir (1937) : Nga ferexheja tek mbajtja e kaskës, në tetë muaj, gratë e Shqipërisë kanë bërë një rrugë të gjatë për t’u çliruar nga tutela mashkullore. Maxhidja, motra e Zogut, udhërrëfyesja e këtij emancipimi.


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 12 Nëntor 2017

 

Gazeta franceze, “Paris-soir”, ka botuar, të premten e 26 nëntorit 1937, në faqe të parë dhe të shtatë një shkrim për princeshën Maxhide dhe emancipimin e grave shqiptare.

  

Në vijim, do të gjeni shkrimin e plotë të gazetës, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

 Ndodhi një revolucion i vërtetë.

 

Pranverën e kaluar, një dekret i Mbretit Zog të Shqipërisë shpalli barazinë mes gruas dhe burrit, dhe ndaloi ferexhen në të gjithë mbretërinë, e cila ishte vendi i fundit në Ballkan që u qëndronte ende besnik shumicës së traditave myslimane.

 

Pra, nesër, në përvjetorin e çlirimit të Shqipërisë, një batalion i grave do të marrë pjesë në paradën e madhe ushtarake. « Amazonat » e reja do të paraqiten me uniformën e zakonshme ushtarake : kaskën, çizmet, maskën e gazit, pushkën dhe mitralozin.

 

Ato do të komandohen nga Princesha Maxhide, një nga gjashtë motrat e Mbretit Zog, gruaja që ka bërë më së shumti për emancipimin e grave shqiptare. Ajo mban gradën e togerit në gardën mbretërore.

 

Nga ferexheja tek mbajtja e kaskës, në tetë muaj, gratë e Shqipërisë kanë bërë një rrugë të gjatë për t’u çliruar nga tutela mashkullore.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-t-u-cliruar-nga-tutela-mashkullore-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefyesja-e-ketij-emancipimi/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://www.kohajone.com/2017/11/12/shkrimi-i-rralle-i-gazetes-franceze-ne-vitin-1937-si-u-emancipua-femra-shqiptare/

 

http://www.syri.net/arte-media/108329/paris-soir-nga-ferexheja-tek-kaska-princessha-maxhide-udherrefyesja-e-emancipimit/

 

http://opinion.al/princesha-maxhide-gruaja-qe-shpetoi-shqiptaret-nga-ferexheja/

 

http://www.pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=7042

 

http://www.americaneye.al/paris-soir-1937-nga-ferexheja-te-mbajtja-e-kaskes-emancipimi-grave-shqiptare-ne-8-muaj/

 

http://illyriapress.com/gazeta-franceze-pershkruan-motren-e-zogut-si-udherrefyesja-e-emancipimit-te-gruas-ne-shqiperi/

 

http://www.kultplus.com/trashegimia/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefyese-e-ketij-emancipimi/

 

http://www.balkanweb.com/site/shtypi-francez-ne-1937-si-u-cliruan-grate-shqiptare-nge-ferexheja/

 

http://www.gazetadita.al/paris-soir-1937-nga-ferexheja-te-mbajtja-e-kaskes-emancipimi-i-grave-shqiptare-ne-8-muaj/

 

http://www.tiranaobserver.al/paris-soir-1937-nga-ferexheja-te-mbajtja-e-kaskes-emancipimi-i-grave-shqiptare-ne-8-muaj/

 

http://unejamshqiptar.net/index.php/2017/11/12/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-tu-cliruar-nga-tutela-mashkullore-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefy-2/

 

http://www.njekomb.com/?p=51210

 

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/11/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-tu-cliruar-nga-tutela-mashkullore-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefy/

 

https://www.voal.ch/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-tu-cliruar-nga-tutela-mashkullore-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefy/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/788357/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-tu-cliruar-nga-tutela-mashkullore/

 

http://www.pamfleti.com/paris-soir-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ne-tete-muaj-grate-e-shqiperise-kane-bere-nje-rruge-te-gjate-per-tu-cliruar-nga-tutela-mashkullore-maxhidja-motra-e-zogut-udherrefyesja-e-ke

 

http://www.civitas.al/kulture/paris-soir-nga-ferexheja-tek-kaska-princesha-maxhide-udherrefyesja-e-emancipimit

 

http://folshqip.al/shkrimi-i-rralle-i-gazetes-franceze-ne-vitin-1937-si-u-emancipua-femra-shqiptare/

 

http://alpenews.al/index.php/shtypi-francez-ne-1937-si-u-cliruan-grate-shqiptare-nge-ferexheja/

 

https://maqedoniashqiptare.com/2017/11/paris-soir-1937-nga-ferexheja-te-mbajtja-e-kaskes-emancipimi-i-grave-shqiptare-ne-8-muaj/

 

http://www.newsbomb.al/gazeta-franceze-ne-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-rruga-e-gjate-qe-kane-bere-grate-shqiptare-per-t-u-cliruar-nga-tutela-mashkullore-99290

 

http://www.bota.al/2017/11/paris-soir-1937-nga-ferexheja-tek-mbajtja-e-kaskes-ja-si-do-te-emancipohen-grate-shqiptare/

 

http://www.panorama.com.al/e-dini-se-kush-ishte-femra-qe-i-cliroi-grate-shqiptare-nga-ferexheja/

 

http://lajme-javore.com/gazeta-franceze-shkrim-per-grate-shqiptare-si-i-cliroi-princesha-maxhide-nga-ferexheja/

 

http://joq.al/artikull/272130.html