Les Etoiles (1946) / Shqiptarët dhe mjekësia tradicionale, metodat e tyre për tu kuruar.


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 14 Dhjetor 2019

 

“Les Etoiles” ka botuar, të martën e 2 prillit 1946, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me metodat tradicionale të mjekimit të pordorura në Shqipëri, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Një lëkurë kafshe që shëron.

 

Shqiptarët përdorin metoda mjaft të veçanta për të trajtuar sëmundjet e mushkërive. Sipas rastit, i sëmuri duhet të veshë një lëkurë dhie ose delje të sapo therur.

 

I sëmuri mund të shërohet gjithashtu duke vendosur gota thithëse në të gjithë trupin dhe duke i shkaktuar atij rrjedhje të bollshme gjaku.

 

Rakia, një pije e fermentuar, përdoret gjithashtu duke e fërkuar mbi lëkurë.

 

Sa për infektimin e thonjëve (gishtave), ekziston diçka shumë e lehtë për t’i kuruar. Mjafton t’i mbështillni me gjethe të lagura preshi.

 

Këto ilaçe mund të sigurohen fare lehtë, sepse ato rrjedhin nga burimet natyrore të vendit. Madje ëshhtë e vështirë të gjesh gjithmonë një mjek, sepse Shqipëria ka vetëm 150 të tillë për 1.250.000 banorë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë artikull duhet të citojë autorin në fillim e tij (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-metodat-e-tyre-tradicionale-te-mjekimit/

 

https://www.kultplus.com/lajme/shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://balkanweb.com/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://tirananews.al/les-etoiles-ne-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metoda-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://shqiptarja.com/lajm/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar

 

https://dosja.al/les-etoiles-me-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://opinion.al/1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-per-tu-kuruar/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1201792/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

http://www.gazetadita.al/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://lexo.com.al/shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

http://www.thealbanian.co.uk/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar.html

 

https://vloranews.al/kulture/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar/

 

https://kohajone.com/1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-per-tu-kuruar/

 

https://maqedoniashqiptare.com/2019/12/les-etoiles-1946-shqiptaret-dhe-mjekesia-tradicionale-metodat-e-tyre-per-tu-kuruar-nga-aurenc-bebja-france/