France – Orient (1921) / Lajmërojnë se në Boston, nën drejtimin e kryetarit të Vatrës dhe ish-ambasadorit amerikan në Athinë, u formua kompania “American-Albanian Trading Company”, e cila ka për qëllim…


Boston (1921)
Boston (1921)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 30 Gusht 2020

 

Revista ekonomike dhe financiare “France-Orient” ka botuar, me 1 korrik 1921, në faqen n°12, një shkrim në lidhje me krijimin asokohe të një kompanie amerikano-shqiptare në Boston, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Për zhvillimin e tregtisë

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Shpallet në Boston, SHBA, themelimi i një kompanie me kapital prej 50,000 dollarësh, e përbërë tërësisht nga shqiptarë. Kompania e re e quajtur “Shoqëria Tregtare Amerikano-Shqiptare” synon të shfrytëzojë pasuritë natyrore të Shqipërisë, të zhvillojë atje biznesin e importit, eksportit dhe të transporteve detare.

 

Anastas Sandele (Pandeli), kryetari i Shoqërisë Pan-Shqiptare Vatra, e cila ka selinë e saj në Shtetet e Bashkuara dhe z. Georges Fred Williams, ish-ambasadori i Shteteve të Bashkuara, në Athinë, marrin funksionet e Presidentëve.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/france-orient-1921-lajmerojne-se-ne-boston-nen-drejtimin-e-kryetarit-te-vatres-dhe-ish-ambasadorit-amerikan-ne-athine-u-formua-kompania-american-albanian-trading-company-e-cila-ka-per-qellim/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://www.balkanweb.com/si-u-formua-ne-boston-kompania-american-albanian-trading-company-cfare-shkruante-france-orient-ne-1921-in/

 

https://shqiptarja.com/lajm/france-orient-1921-lajmerojne-se-ne-boston-nen-drejtimin-e-kryetarit-te-vatres-dhe-ishambasadorit-amerikan-ne-athine-u-formua-kompania-americanalbanian-trading-company-e-cila-ka-per-qellim

 

https://opinion.al/france-orient-1921-ne-boston-u-formua-american-albanian-trading-company/

 

https://dosja.al/krijimi-i-kompanise-amerikano-shqiptare-me-1921-ne-boston-kishte-si-synim-te-shfrytezonte-pasurite-natyrore-te-shqiperise/

 

http://www.arsalbanica.mk/france-orient-1921-lajmerojne-se-ne-boston-nen-drejtimin-e-kryetarit-te-vatres-dhe-ish-ambasadorit-amerikan-ne-athine-u-formua-kompania-american-albanian-trading-company/

 

https://diasporashqiptare.al/2020/08/30/1921-si-u-formua-ne-boston-kompania-american-albanian-trading-company/