Paris-Midi (1919) / Plebishiti i delegacionit shqiptar që SH.B.A të administrojnë Çamërinë e jugut, territoret shqiptare të aneksuara nga Mali i Zi e Serbia, si dhe Epirin e Veriut që pretendohet nga Greqia


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Prill 2019

 

“Paris-Midi” ka botuar, të dielën e 7 marsit 1919, në ballinë, një shkrim në lidhje me propozimin e delegacionit shqiptar në Konferencën e Paqes në Paris që SH.B.A-të të ndërhyjnë në administrimin e çështjes shqiptare, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Shqiptarët bëjnë thirrje për plebishit

 

Delegacioni shqiptar, pasi u dëgjua nga komisioni i ngakruar për çështjen greke, i dërgoi një shkresë shtesë Kryetarit të Këshillit të Dhjetëve.

 

Në rast se kërkesat e parashtruara në memorandumin e paraqitur në konferencë nuk pranohen, ai (delegacioni) kërkon që Asambleja e Lartë t'i japë një mandat Shteteve të Bashkuara të Amerikës që të marrin dhe administrojnë për një vit territoret e pretenduara nga shqiptarët, domethënë, Çamërinë e jugut, si dhe territoret shqiptare të aneksuara nga Mali i Zi dhe Serbia.

 

Nëse Konferenca do të pranojë këtë propozim, shqiptarët do të pajtoheshin, sipas të njëjtave kushte, që i njëjti mandat t’u jepej trupave amerikane për okupimin e Epirit të Veriut, i cili i përket shtetit shqiptar, por që pretendohet nga Greqia.

 

Në këtë gjendje, njerëzit, pa ndonjë kufizim, mund të shprehen, të lirë, dhe të manifestojnë vullnetin e tyre në lidhje me aspiratat e tyre kombëtare. — (Havas.)

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-midi-1919-plebishiti-i-delegacionit-shqiptar-qe-sh-b-a-te-administrojne-camerine-e-jugut-territoret-shqiptare-te-aneksuara-nga-mali-i-zi-e-serbia-si-dhe-epirin-e-veriut-qe-pretendohet-nga-greqia/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/histori-paris-midi-1919-plebishiti-i-delegacionit-shqiptar/

 

https://americaneye.al/plebishiti-shqiptar-me-1919-shba-te-administroje-camerine-dhe-territoret-e-aneksuara-nga-serbia/

 

https://balkanweb.com/paris-midi-1919-plebishiti-shba-te-marre-shqiperine-per-1-vit/

 

http://www.gsh.al/2019/04/25/1919-shqiperia-kerkoi-shba-ve-te-administrojne-camerine-dhe-epirin-e-veriut/

 

http://illyriapress.com/plebishiti-i-delegacionit-shqiptar-ne-1919-qe-shba-te-administronte-camerine-e-jugut/

 

https://www.voal.ch/paris-midi-1919-plebishiti-delegacionit-shqiptar-qe-sh-b-te-administrojne-camerine-e-jugut-territoret-shqiptare-te-aneksuara-nga-mali-zi-e-serbia-si-dhe-epirin-e-veriut-qe-pretendohet-nga/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1073904/paris-midi-1919-plebishiti-i-delegacionit-shqiptar-qe-shba-te-administrojne-camerine-e-jugut-territoret-shqiptare-te-aneksuara-nga-mali-i-zi-e-serbia-si-dhe-epirin-e-veriut-qe-pretendohet-nga-greqia/

 

https://opinion.al/1919-shba-te-administroje-camerine-e-jugut-dhe-territoret-e-aneksuara/

 

https://www.kohajone.com/2019/04/25/1919-shba-te-administroje-camerine-e-jugut-dhe-territoret-e-aneksuara/

 

https://www.syri.net/arte-media/248149/kur-shqiptaren-kerkuan-qe-shba-te-administronte-camerine-dhe-trojet-e-okupuara-nga-mali-i-zi-e-serbia/