Esat Pasha – gazetarit të La France (1914) : “Myslimanë jemi dhe mysliman duhet të jetë udhëheqësi ynë !”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Janar 2020

 

“L’Homme Libre” ka botuar, të dielën e 19 korrikut 1914, në faqen n°3, intervistën e gazetarit të “La France” me Esat Pashë Toptanin, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Intervistë e Esat Pashës

 

La France. — Z. Pierre Villatte :

 

Pashai, megjithëse në shprehjet e tij dukej i moderuar, pranoi se ende ishte i “zemëruar” ndaj Princ Vidit : “Princi nuk është as i guximshëm, as i mirë, as i dobishëm. Unë madje dyshoj se në sferën e tij të mëparshme – përkthimi i sekretarit – të ketë qenë një njeri i lartë (i vlerësuar).”

 

Dhe pashai i mirë më kujton që i bombarduan shtëpinë “në padijeni të tij”.

 

Por sytë e tij ndriçohen dhe pashai bën gjeste të mëdha me krahët e tij : “Përveç kësaj, shikoni se çfarë ndodh tani !”

 

Loja është e mirë për të; ai është shumë i lumtur me të :

 

“Shqiptarët nuk mund të komandohen kurrë nga një gjerman. Ne jemi shumë të denjë. Përveç kësaj, ne jemi 800.000 myslimanë kundër 40.000 katolikëve. Ne jemi shumica, duhet të komandojmë; është diçka logjike. Përkundrazi, Princ Vidi përbën një urdhër në të cilin ekziston kryqi që ne myslimanët nuk mund ta bartim kurrë. Dhe pastaj, ai është i rrethuar nga shumë të huaj!

 

Myslimanë jemi dhe mysliman duhet të jetë udhëheqësi ynë !”

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/esat-pasha-shqiptaret-nuk-mund-te-komandohen-kurre-nga-nje-gjerman/

 

https://www.balkanweb.com/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://gazetamapo.al/esat-pasha-shqiptaret-nuk-mund-te-komandohen-kurre-nga-nje-gjerman/

 

https://opinion.al/esat-pasha1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://www.voal.ch/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://tirananews.al/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1223597/esat-pasha-ndash-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2020/01/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://dibranet.com/2020/01/25/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

https://vloranews.al/kulture/esat-pasha-gazetarit-te-la-france-1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/

 

http://ministrialajmeve.com/n/2020/01/25/esat-pasha1914-myslimane-jemi-dhe-mysliman-duhet-te-jete-udheheqesi-yne/