Shkrimi i 1877: A kanë të njëjtën origjinë korsikanët dhe shqiptarët ?


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Mars 2017

 

Në librin e Charles de Susini « La Corse et les Corses, Opinions et Documents », botuar në Paris në vitin 1906, gjejmë në faqen n° 353 të tij, një shkrim, të shkurtër por mjaft interesant, me titullin « Corses et Albanais », i cili krahason korsikanët dhe shqiptarët.

 

Në fakt, ky shkrim është realizuar disa vite më parë, më saktësisht në 1877, nga doktori rumun, Miculu Georgiade Obedenaru, i cili hipotetizon se një pjesë e korsikanëve mund të jenë pikërisht me origjinë shqiptare.

 

Në vijim rrëfimi i doktorit :

 

« Në Korsikë kanë emigruar Pellazgët Trakë apo Pellazgët Shqiptarë ?

 

Duke marrë parasysh karakteristikat e racave të Korsikës, pranojmë se nuk janë Pellazgët Trakë, industrialistë, artizanë, tregtarë, por Pellazgët shqiptarë, ushtarë, mercenarë, shpatarë e plaçkitës, që erdhën të jetonin në Kyrnos-in e lashtë.

 

Në fakt, ne e dimë mjaft mirë se disa korsikanë janë të guximshëm, luftëtarë të patrembur, por edhe mizorë dhe hakmarrës ; Shumë prej tyre janë të prirur në grabitje.

 

Në qytete, profesioni i xhandarit, policit dhe rojes së burgjeve i përshtatet veçanërisht kësaj kategorie korsikane.

 

Nga ana tjetër, ne shohim shqiptarët të pushtuar nga dashuria për luftë dhe dominim, dhe ku mbështetja e fisit është parësore ; ata janë të gjithë kushërinj.

 

Prandaj, ne besojmë se, duke pasur parasysh ngjashmërinë e tipareve funksionale dhe aftësive intelektuale mes shqiptarëve dhe disa kategorive të korsikanëve, do të gjejmë me siguri analogjinë më të madhe mes karakteristikave morfologjike dhe anatomike të të dyja popullsive, kur të kemi në dorë një numër të mjaftueshëm vëzhgimesh antropologjike të realizuara me mprehtësi.

 

Ndoshta, me kalimin e kohës, do të vëzhgojmë tek disa korsikanë, karakteristika të tjera të ngjashme me shqiptarët. 

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/ . Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

Koha Jonë :

http://www.kohajone.com/2017/03/11/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Shqipëria e Bashkuar :

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/03/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

InfoPress :

http://gazetainfopress.com/historia_arkeologji/shkrimi-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret

 

Struga Lajm :

http://strugalajm.com/index.php/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/667979/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=5687

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/news-item/shkrim-i-vitit-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Maqedonia Shqiptare :

http://maqedoniashqiptare.com/2017/03/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Tetova Sot :

http://www.tetovasot.com/2017/03/a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

First Channel :

http://www.first-channel.tv/2017/03/11/foto-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Shqipëria Ime :

http://shqiperiaime.al/post-13626/

 

Dielli :

http://gazetadielli.com/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Revista Kuvendi :

http://revistakuvendi.org/?p=6523

 

Lajmiexpress :

http://www.lajmiexpress.net/index.php/2017/03/12/shkrimi-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Periskopi :

http://periskopi.com/shkrimi-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Blic :

http://gazetablic.com/shkrimi-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/03/12/deshmia-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/1

 

Dita :

http://www.gazetadita.al/shkrim-i-vitit-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Bota.al :

http://www.bota.al/2017/03/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Nacional Albania :

http://www.nacionalalbania.al/2017/03/shkrimi-i-1877-a-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

InfoElbasani :

http://infoelbasani.al/shkrim-vitit-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/

 

Ulqini – Online :

http://ulqini-online.com/sajti/?p=13068

 

27.al :

http://27.al/shkrimi-1877-kane-te-njejten-origjine-korsikanet-dhe-shqiptaret/