Le Temps (1933) / Kur një kroçerë me 600 turistë francezë zbarkonte në mbretërinë shqiptare


Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve
Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 25 Tetor 2022

 

Le Temps” ka botuar, të mërkurën e 24 majit 1933, në faqen n°5, një shkrim në lidhje me zbarkimin e një kroçere me 600 turistë francezë askohe në mbretërinë shqiptare, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Një kroçerë franceze në Shqipëri

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Me iniciativë të z. Stavro Stavri, Ministër (ambasador) i Shqipërisë në Francë, një delegacion i madh turistësh francezë me shumë personalitete të shoqërisë pariziane shkoi në Shqipëri ku iu rezervua një pritje e ngrohtë nga autoritetet dhe nga populli.

 

Gati gjashtëqind udhëtarë të drejtuar nga z. Germain-Martin, ish-ministër i Financave, zbarkuan në Durrës dhe udhëtuan nëpër Shqipëri ku gjatë gjithë udhëtimit të tyre u rezervuan pritje entuziaste për ta.

 

Në Korçë, ata patën kënaqësinë të priten nga z. André Mazon, profesor në Kolegjin e Francës, i cili prej disa kohësh po ndjek atje disa kërkime filologjike.

 

Ky udhëtim francezësh në Shqipëri vulosi sërish miqësinë mes dy vendeve, e cila ishte shfaqur me gëzim së fundmi gjatë lundrimit të kroçerës “Guillaume Budé”.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://americaneye.al/kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://www.kultplus.com/lajme/kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://diasporashqiptare.al/2022/10/25/le-temps-1933-kur-krocera-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-shqiperi/

 

https://vloranews.al/kulture/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://www.folshqip.al/kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://opinion.al/1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://drini.us/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://ampress.ca/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://alb-spirit.com/2022/10/25/le-temps-1933kur-nje-krocere-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/

 

https://www.voal.ch/le-temps-1933-kur-nje-krocere-me-600-turiste-franceze-zbarkonte-ne-mbreterine-shqiptare/multimedia/dossier/