Gazeta amerikane (1929) / Urdhëri i Mbretit Zog për realizimin e reformës agrare : “Toka është pasuria më e madhe e Shqipërisë.”


Burimi : The New York Herald, e diel, 27 janar 1929, f.3
Burimi : The New York Herald, e diel, 27 janar 1929, f.3

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Dhjetor 2021

 

“The New York Herald” ka botuar, të dielën e 27 janarit 1929, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me kërkesën e Mbretit Zog ndaj qeverisë shqiptare për të realizuar reformën agrare, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Mbreti Zog urdhëron reformën agrare në planin e politikës së tij

 

Burimi : The New York Herald, e diel, 27 janar 1929, f.3
Burimi : The New York Herald, e diel, 27 janar 1929, f.3

Lideri shqiptar thotë se do të kërkojë bindje.

 

I shkruan kryeministrit

 

Modernizimi u shmang për të mos demoralizuar jetën në fshatrat malore.

 

 

(Nga The Herald dhe Herald Tribune Bureau.) Vjenë, e shtunë. — Mbreti Zog i Shqipërisë nisi sot një deklaratë politike në përputhje me premtimet e tij të mëparshme dhe gjithashtu tregoi se ai duhet t’i bindet.

 

Në një letër drejtuar Kryeministrit të tij, ai shpjegon projektet e tij, të cilat do të kulmojnë me një reformë të plotë agrare, me qëllimin kryesor për shpërndarjen më të drejtë të tokës.

 

Mbreti thotë se toka është pasuria më e madhe e Shqipërisë, se ajo duhet punuar me efikasitet dhe tërësisht, duke shtuar se aty ku është e pamjaftueshme për të ushqyer njerëzit, duhet të krijohen ndërmarrje industriale.

 

Pjesë të tjera të “dekretit” thonë se zyrtarët fajtorë për abuzime ose për shpërfillje të detyrës do të shkarkohen dhe Mbreti i paralajmëron zyrtarët e tij që të kuptojnë se çdo qytetar që vjen tek ata është një anëtar i kombit.

 

Duke treguar një dëshirë për të tërhequr kapital të huaj, Mbreti shpjegon se përfaqësuesve të ndërmarrjeve të huaja duhet t’u jepet shpejt çdo informacion i dëshiruar.

 

Mbreti Zog, megjithatë, me sa duket nuk dëshiron të modernizojë vendin e tij — ose të paktën shumë shpejt — sepse ai deklaron se traditat e vjetra duhet të respektohen, pasi braktisja e tyre mund të demoralizojë banorët primitivë të fshatrave malore.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/gazeta-amerikane-1929-urdheri-i-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/toka-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise-urdhri-i-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare/

 

https://www.kultplus.com/lajme/mbreti-zog-ne-vitin-1929-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1722539/gazeta-amerikane-1929-urdheri-i-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/

 

https://alb-spirit.com/2021/12/11/gazeta-amerikane-1929-urdheri-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare-toka-eshte-pasuria-e-madhe-e-shqiperise/

 

https://www.syri-vision.tv/mbreti-zog-ne-vitin-1929-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/

 

https://prizrenpress.com/mbreti-zog-ne-vitin-1929-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/

 

https://drini.us/gazeta-amerikane-1929-urdheri-i-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/

 

http://www.arsalbanica.mk/gazeta-amerikane-1929-urdheri-i-mbretit-zog-per-realizimin-e-reformes-agrare-toka-eshte-pasuria-me-e-madhe-e-shqiperise/