Le Globe (1879) / Kabineti qeveritar i Romës atij të Athinës : “Ruajtja e kombësisë shqiptare është thelbësore, prandaj hiqni dorë nga Janina!”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Maj 2020

 

“Le Globe” ka botuar, të martën e 26 gushtit 1879, në ballinë, një shkrim në lidhje me qarkoren e kabinetit qeveritar të Romës për atë të Athinës dërguar asokohe Fuqive të Mëdha për çështjen shqiptare dhe atë të Janinës në veçanti, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Greqi

Nëpërmjet një shkrese të korrespondentit tonë special 

Çështja shqiptare

 

 

Athinë, 25 gusht, ora 3 e 8 minuta e natës.

 

Kabineti i Athinës u çudit nga një qarkore e qeverisë italiane dërguar kohëve të fundit Fuqive të Mëdha, e cila përmbante këtë deklaratë, që ruajtja e kombësisë shqiptare duhet të konsiderohet si thelbësore, jo vetëm nga këndvështrimi i Italisë, por edhe i Greqisë.

 

Kabineti i Romës këshillon kabinetin e Athinës të heqë dorë nga çështja e Janinës për të qetësuar shqiptarët dhe për t’u demonstruar ndjenjat e saj më të mira duke thënë thjesht se Greqia është fuqia e tyre mbrojtëse.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/le-globe-1879-roma-athines-hiqni-dore-nga-janina-shqiptare/

 

https://www.kultplus.com/lajme/le-globe-me-1879-per-ceshtjen-e-janines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-hiqni-dore-nga-janina/

 

http://illyriapress.com/le-globe-1879-roma-i-thote-athines-larg-duart-nga-janina-shqiptare/

 

https://shqiptarja.com/lajm/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina

 

https://dosja.al/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesoreprandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1290196/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://njekomb.org/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://tirananews.al/viti-1879-kur-italia-i-kerkonte-greqise-hiq-dore-nga-janina/

 

http://www.standard.al/2020/05/11/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

http://www.gazetatema.net/2020/05/11/le-globe-me-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://www.balkanweb.com/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

http://www.arsalbanica.mk/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://kosova.info/le-globe-1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://tiranatoday.al/1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://www.droni.al/2020/05/11/1879-kabineti-qeveritar-i-romes-atij-te-athines-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/

 

https://telegrafi.com/roma-athines-1879-ruajtja-e-kombesise-shqiptare-eshte-thelbesore-prandaj-hiqni-dore-nga-janina/