Le Soir (1889) / I urojmë mirëseardhjen romanit “Bardha e Temalit” të Albanus Albano-s (Pashko Vasës), francezit në zemër dhe parizianit në shpirt


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Prill 2020

 

“Le Soir” ka botuar, të martën e 10 dhjetorit 1889, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me promovimin asokohe të romanit në gjuhën frënge të Pashko Vasës, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Librat e rinj

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Bardha e Temalit, nga Albanus Albano, vol. 1 in-18 jesus, tek Albert Savine : 3.5 franga

 

— Studim shumë i sinqertë dhe gjithashtu shumë i detajuar i zakoneve të Shqipërisë. Dashuritë e fuqishme, urrejtjet e forta të këtyre fiseve luftëtare janë vënë në pah në një mënyrë shumë interesante dhe mbi të gjitha të përjetuara nga autori.

 

Ne i urojmë, veçanërisht në këtë kohë ku ekzotika është në modë, një mirëseardhje të merituar këtij romani të shkruar në mënyrë të kujdesshme.

 

Pseudonimi i “Albanus Albano” fsheh, nëse nuk gabojmë, personalitetin simpatik të një shqiptari që qëndroi në vendin e tij, duke qenë njëkohësisht francez në zemër dhe parizian në shpirt.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-soir-1889-i-urojme-mireseardhjen-romanit-bardha-e-temalit-te-albanus-albano-s-pashko-vases-francezit-ne-zemer-dhe-parizianit-ne-shpirt/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/francez-ne-zemer-dhe-parisien-ne-shpirt-kur-bardha-e-temalit-e-pashko-vases-botohej-ne-france/

 

https://www.kultplus.com/libri/le-soir-per-bardha-e-temalit-me-1889-studim-i-sinqerte-dhe-i-detajuar-i-zakoneve-te-shqiperise/

 

https://www.voal.ch/le-soir-1889-urojme-mireseardhjen-romanit-bardha-e-temalit-te-albanus-albano-s-pashko-vases-francezit-ne-zemer-dhe-parizianit-ne-shpirt/

 

https://tirananews.al/francez-ne-zemer-dhe-parizian-ne-shpirt-kur-u-botua-ne-france-bardha-e-temalit-e-pashko-vases-1889/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1280631/le-soir-1889-i-urojme-mireseardhjen-romanit-bardha-e-temalit-te-albanus-albano-s-francezit-ne-zemer-dhe-parizianit-ne-shpirt/

 

https://dosja.al/bardha-e-temalit-si-u-mireprit-romani-shqiptar-ne-france-ne-vitin-1889-mediat-francezit-ne-zemer-dhe-parizianit-ne-shpirt/

 

https://tiranatoday.al/bardha-e-temalit-te-pashko-vases-francezit-ne-zemer-dhe-parizianit-ne-shpirt/

 

https://alpenews.al/francez-me-zemer-dhe-parizian-ne-shpirt-kur-u-botua-ne-france-bardha-e-temalit-e-pashko-vases-me-10-dhjetor-1889-foto/

 

http://www.gazetatema.net/2020/04/27/francez-ne-zemer-dhe-parizian-ne-shpirt-kur-u-botua-ne-france-bardha-e-temalit-e-pashko-vases-me-10-dhjetor-1889/

 

https://www.syri.net/arte-media/334868/gazeta-franceze-per-pashko-vasen-shqiptari-francez-ne-zemer-dhe-parisian-ne-shpirt/

 

https://opinion.al/le-soir-1889-promovimi-ne-gjuhen-frenge-i-romanit-e-bardha-e-temalit/

 

https://konica.al/2020/04/studim-i-sinqerte-dhe-i-detajuar-i-zakoneve-te-shqiperise/